Novi broj magazina National Geographic Hrvatska je na kioscima!

08/05/2020

Svibanjsko izdanje National Geographic Hrvatska donosi temu o kukcima, a završnik urednika pročitajte u nastavku.

Začudno je da imamo tako malo povezanosti s prirodom, s kukcima, sa žabama koje skaču, sa sovama koje huču u brdima pozivajući partnera. Izgleda kao da nikad nismo gajili osjećaje za sva živa bića na Zemlji. (Jiddu Krishnamurti)

Svi o djetinjstvu u pravilu imamo lijepa sjećanja. Jedno od meni najdražih je utrčavanje na veliku cvjetnu livadu s koje uzlijeće stotine raznobojnih leptira. Danas tek tu i tamo vidim ponekog leptira. Za školu sam izradio i veliki herbarij i veliki insektarij. Uopće nije bio problem pronaći stotinjak vrlo zanimljivih kukaca za zbirku. Bilo ih je posvuda, svih boja i obličja. Danas nije tako. Prema Crvenoj knjizi danjih leptira, kategorija ugroženosti procijenjena je za 45 svojti danjih leptira, što je gotovo 25 posto ukupnog broja danjih leptira Hrvatske! Ugrožen je prekrasni jelenak, mnoga vretenca, alpska strizibuba i mnogi, mnogi drugi kukci. Svi smo čitali i o desetkovanju pčela. A živi svijet, i biljni i životinjski, nezamisliv je bez kukaca. Ubijamo ih uništavanjem staništa i kemijskim preparatima koje ispuštamo u prirodu. Kako reče veliki Krishnamurti, ako ne počnemo gajiti osjećaje prema živim bićima na planetu, izgubit ćemo i vlastiti život. Naša naslovna reportaža govori upravo o tome.

A kako mnogi zbog koronavirusa ostaju doma i ne mogu doći do časopisa uokvirenog žutim, imamo rješenje i za njih. Čitajte svoj omiljeni magazin u elektroničkom obliku, pojedinačno ili putem pretplate. Jednostavno i nakon samo nekoliko klikova dođite do sadržaja nenadmašnog National Geographica Hrvatska. Upute potražite u ovom broju časopisa ili na našim online platformama. Ako ste pak ljubitelj tiskanog izdanja, postoji i opcija dostave na kućnu adresu. I nadam se da će uskoro kraj i toj epidemiji. Budite zdravi!

Hrvoje Prćić, urednik National Geographic Hrvatska

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj