Ne propustite rujansko izdanje National Geographica Hrvatska!

16/09/2019

Novi broj National Geographica otkriva opasnosti koje nam prijete zbog ubrzanog otapanja leda te posljedice koje će ono imati na klimatske promjene...

Arktički se permafrost topi mnogo brže od očekivanoga te pritom preoblikuje zemlju i otpušta ugljikove plinove koji bi mogli ubrzati klimatske promjene.

Neočekivano brzo urušavanje ledom bogatog permafrosta na Arktiku moglo bi svake godine “upumpati” milijarde dodatnih tona metana i ugljikova dioksida u atmosferu, što je prijetnja koju tek treba uračunati u klimatske modele. 

Permafrost pokriva područje više nego dvostruko veće od Sjedinjenih Država, nastanjeno s upola manje ljudi nego New York, na nekim od najnepristupačnijih terena na svijetu. Jedan njegov dio posebno zabrinjava - onih otprilike 20 posto koji sadrže goleme naslage čvrstog leda.

Esther Horvath

Esther Horvath 2

Esther Horvath 3

Fotografije potpisuje Esther Horvath

Arktik je dio globalnog sustava hlađenja, a kako se količina morskog leda ubrzano smanjuje zbog rasta temperature, taj se sustav urušava. Istraživačima iz cijelog svijeta upravo je Grenland, odnosno postaja Sjever, savršeno mjesto za prikupljanje podataka s leda, iz mora i atmosfere te mjerenje promjena tijekom vremena, a znanstvenici se nadaju da će im ti podaci pomoći predvidjeti što planet očekuje u budućnosti. 

Acacia Johnson

Fotografiju potpisuje Acacia Johnson

Rujansko izdanje National Geographica donosi sve o tradiciji Inuita, odnosno višetjednim kampiranjima na kanadskom Arktiku na koje oni vode svoju djecu kako bi ih naučili lovačkim vještinama i kulturnim vrijednostima koje se prenose s koljena na koljeno već više od 5000 godina. Cilj takvih kampiranja jest da se osigura opstanak inuitske tradicije čak i ako nestane leda.

Katie Orlinsky 4

Katie Orlinsky 2

Katie Orlinsky

Katie Orlinsky 3

Fotografije potpisuje Katie Orlinsky

U novom broju National Geographica doznajte kako živi jedan od najprilagodljivijih predatora na Zemlji – arktički vuk. On živi samo na otocima kanadskog Arktika i duž obale Grenlanda, ali srodan je običnim vukovima koji se mogu naći na Stjenjaku, u većem dijelu Kanade i dijelovima Europe. Znanstvenici nisu sigurni koliko arktičkih vukova danas naseljava ta područja. 

Ronan Donovan

Ronan Donovan2

Fotografije potpisuje Ronan Donovan

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. rujna! 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj