Ne propustite novi broj National Geographic Hrvatska!

13/10/2020

Listopadsko izdanje National Geographic Hrvatska donosi temu o inovativnim znanstvenim tehnikama u izučavanju dinosaura, a završnik urednika pročitajte u nastavku...

Vjerujem da je malo naših čitatelja koji kao djeca nisu čitali ili barem čuli za dječji časopis SMIB. A to je kratica za SMiljeIBosilje! Imenom se su htjeli naglasiti, između ostaloga, važnost bilja koje nas okružuje, njegov pozitivan utjecaj i nužnost skrbi o njemu, kao i o maloj djeci. Smilje i kovilje te smilje i bosilje poznate su i važne sintagme u obilju naše narodne mudrosti, a pisali su o njima i pjesnici poput Mirka Bogovića i Augusta Harambašića, skladao je o njima Josip Hatze i da ne nabrajam dalje. Smilje, bosilje i kovilje (poznato i kao vilina kosa) često su prikazivani zajedno, a narodna mašta pridavala im je natprirodne moći. Za smilje je to gotovo točno! Ono djeluje antihematomatično i regenerativno, ono je mukolitik, spazmolitik, djeluje protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, smanjuje razinu kolesterola, pokazuje analgetičko djelovanje...  

Dugo zanemarivano, smilje je gotovo preko noći postalo izvor zarade. A onda je došlo i do nedopuštenog branja i gotovo iskorjenjivanja divljeg smilja, pa krađe uzgojenog te do brojnih problema. Devastirana su cijela staništa smilja. Oko božanskog bilja nastao je đavolski koloplet. 

Kako bi se osigurali očuvanje i oporavak smilja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode moralo je uvesti zaštitne restrikcije i kazne do čak 200 tisuća kuna. 

No smilje je i dalje divlja ljepota naših krajeva te iznimno korisno i profitabilno bilje. A kamera i pero našeg sjajnog suradnika Zorana Marinovića prikazuju ga na osebujan i pjesnički način.

Hrvoje Prćić, urednik National Geographic Hrvatska

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj