Ljubav prema vašem mobitelu

29/08/2013

Ide li vezanost za vaš mobilni telefon malo predaleko? Možda ćete imati problema...

Budite iskreni prema nama, jeste li ikada gledali na svoj mobilni telefon, dok ste bili u toaletu? Hajde nećemo nikome reći...ok, znamo da je to način da u tom trenutku ne biste bili sami. Zapravo, vi ste dio većine, jer čak 54 posto stanovništva pati od nomofobije.

Možda ne znate što to točno znači, ali nomofobija i dalje postoji. Termin nomofobija, pojavio se otprilike prije 5 godina, a to je strah od gubitka signala, pražnjenja baterije ili jednostvano strah od gubitka svog omiljenog ljubimca - mobitela.

Osjećate li se kao da nemate ruku ili nogu kada se vaš mobitel pokvari? Volite li svoj mobitel više od svojeg kućnog ljubimca? Žao nam je što vam ovo moramo reći, ali morate se nastojati lagano odvojiti od svojeg mobitela, jer ste ovisni o njemu.

Mi nikoga ne osuđujemo, jer je većina ljudi postala ovisna. Nikada ih nećete vidjeti bez njihovih pouzdanih uređaja, koji im služi za sve, kao dnevnik, način izbjegavanja nekih ljudi, oblik zabave, izvor informacija, a osim toga i način da ostanu u kontaktu sa svima u njihovim životima.

Britansko istraživanje pokazalo je da polovina nas ima svoj put previše vezan za naš mobitel, također su utvrdili da jedan prosječan korisnik, svoj mobitel provjerava 34 puta dnevno. Jedan od pet ispitanika provjerava svoj mobitel i u krevetu, a 42 posto ispitanika uzimaju svoj mobitel i na plažu, jer će vas možda netko i tamo kontaktirati, a niste ga vidjeli samo nekoliko sati.

Vjerojatno vam neće pomoći ni činjenica da je na vašim modernim smartphonima pohranjeno mnoštvo povjerljivih podataka, e-mailova, fotografija, uredskih dokumenata, čijom krađom oni mogu biti višestruko iskorišteni na vašu štetu. Ovime smo vas još više vezali za vaše mobitele, zar ne?

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj