Koje vino trebaš pokloniti njegovim roditeljima i ostaviti ih - paf!

23/09/2019

Pet pravila za odabir vina koje će njegovim starcima poručiti: “Vaš prvorođeni sinčić je siguran sa mnom!”

1. Samo domaće

Kupiš li inozem-no i skupo vino, možeš ispasti snob ili rastrošna osoba, a to ne želiš. Kupiš li jeftino inozemno vino, ispast ćeš škrta i nesofisticirana. Nemoj kupiti vino u supermarketu jer se ondje nećeš snaći. Odluči se za vinoteku u kojoj će ti pri kupnji pomoći osoblje – tako ćeš odabrati pravi omjer kvalitete i vrijednost te pokazati da podržavaš domaće proizvode.

2. Budi hrabra

Ako se ipak odlučiš za inozemstvo (njegovi su izbirljivi i vinski obrazovani...brrr... najteža kombinacija) – odaberi manje poznate vinske regije, a ne “siguran odabir” poput Bordeauxa. Budi odvažna, dodatno se raspitaj u vinoteci, a mi preporučujemo talijanski Piemonte (npr. crno vino, barolo) ili pak francusku Provansu (npr. rosé). 

3. Boca s pričom

Ako nemaš pojma što bi se njegovima moglo svidjeti, najbolje odaberi bocu s pričom.  Primjerice, vino koje voli tvoj tata ili mama, ili pak grčko ili španjolsko vino koje si kušala na godišnjem odmoru.

via GIPHY

4. Bez egzotike

Nemoj eksperimentirati i kupovati im sve popularnije “narančasto” vino jer ono se ne mora svidjeti svima. Isto vrijedi za biodinamička i organska vina, egzotična vina, desertna (često vrlo slatka) te kasnu berbu prosušenih bobica. Možda se tebi sviđa (i vjerojatno bi ga voljela njegova mama), no to ipak nije siguran odabir.

5. Živjeli mjehurići

Ako si u dvojbi i nikako se ne možeš odlučiti, ne možeš pogriješiti s mjehurićima. Šampanjci i pjenušci (i domaći, hrvatski s Plešivice, ali i iz drugih krajeva su sve bolji) poručuju da je za tebe prilika da ih upoznaš -  prava svečanost. Umjesto prosecca ili običnih mjehurića, uzmi pjenušac rađen tradicionalnom šampanjskom metodom. Ne moraš kupiti najprestižnije (i najskuplje) brendove mjehurića, ali nemoj ni štedjeti! 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj