Kad su pokloni u pitanju, jedna stvar je opet IN

30/06/2020

Nedavno istraživanje koje je na internetskim portalima provela državna kovnica novca, Hrvatski novčarski zavod d.o.o., otkrilo je zanimljive rezultate:

56% Hrvata u prigodama poput krštenja, krizme ili prve pričesti, umjesto novca ili smartphonea i dalje radije daruje zlato. Znači li da smo staromodni ili nepraktični ako poklonimo kovanicu od zlata? Upravo suprotno! 

3

Zlatna medalja „Krštenje“

Zlato je uvijek u modi; daruje se prilikom rođenja novih članova obitelji, vjenčanja, godišnjica braka...Istovremeno je to poklon za buduće generacije; njegova vrijednost s vremenom raste. Kovanice dolaze zapakirane u kapsule, s pripadajućim certifikatom te elegantnom kutijom. Stoga u našoj web trgovini u svega par klikova možete odabrati idealan poklon i - spremni ste za darivanje.

4

Srebrna medalja „Professor Balthazar“

Vječna dilema: zlato ili možda ipak - srebro? 

Dvoumite se između zlata i srebra? Čak 22% sudionika ankete odgovorilo je da bi radije poklonilo srebrnu kovanicu; srebrni otkovi obično su većih dimenzija te su na njima još uočljiviji raznovrsni motivi, reljefi i detalji. 

Preporuka je svakako birati plemeniti metal ovisno o prigodi darivanja, motivu kovanice i osobi kojoj poklanjamo. Primjerice, diplomirane studente elektrotehnike razveselit će srebrni kovani novac s motivom najpoznatijeg 'strujaša' Nikole Tesle, dok će klincima ili učiteljima, kao nagradu za uspješan završetak nastave, osmjeh na lice donijeti srebrna medalja s likom Professora Balthazara.

2

Mjedena medalja „Dubrovnik“

Znate li koja je razlika između zlatnog i srebrnog kovanog novca i medalja?

Zlatni i srebrni kovani novac i medalje na prvi pogled vrlo su slični, no ipak, postoji nekoliko značajnih razlika. Kovani novac na sebi nosi sljedeća obilježja: apoen (u kunama), grb i natpis „Republika Hrvatska“. Uz to, izdavanje prigodnog hrvatskog kovanog novca može inicirati samo Hrvatska narodna banka a proizvesti HNZ d.o.o., dok medalje mogu proizvoditi i druge institucije.

Za više zanimljivosti o našim proizvodima te mnoštvo ideja za prigodne poklone, istražite našu stranicu.

 

Autor naslovne fotke: Freepik 

Foto: Branimir Kralj

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj