Grudnjak za petogodišnjakinje - da ili ne?

10/03/2014

Jesu li našoj generaciji mnoge stvari nedostajale ili se nove generacije prebrzo gura u svijet odraslih?

Sjećam se kada sam kupila svoj prvi grudnjak. Iako to zapravo nije bio pravi grudnjak, ali ajmo ga tako nazvati. Imala sam 12 godina i nisam sigurna da li sam se u to vrijeme osjećala ugodnije s njim ili bez njega. Nisam osjećala da mi je u tim godinama potreban, no grudi koje su rano počele rasti vodile su svoju politiku. Bilo kako bilo, svakako se sjećam osjećaja, dvojbi i kupnje prvih A košarica.

Prema izvještajima The New York Timesa, djevojčice danas mogle bi se ne sjećati tih briga, budući da bi prve grudnjake mogle početi kupovati, ili ih kupuju, u godinama kada doslovno nisu niti svjesne svog postojanja. Sve to zahvaljujući novom trendu koji se pojavio u svijetu donjeg rublja za djevojčice u dobi od 4 (da, četiri!!!) do 14 godina. Novost je bralette, odnosno nešto što bi se najbolje moglo opisati kao topić za vježbanje iliti sportski grudnjak. Jedna je mama tako bila šokirana kada joj je njena 5-godišnja kćer došla doma iz vrtića moleći ju da i njoj kupi bralette jer ga već imaju sve njezine prijateljice.

Jasno je da se ne razvijamo svi jednako brzo i da s razvojem ne počinjemo u isto vrijeme, no 4 ili 5 godina nam doista zvuči pomalo suludo kada su grudnjaci u pitanju. I kakvu to poruku šalje tim djevojčicama? Osjećaju li se one nesigurnije jer misle kako bi već tada trebale imati s čim popuniti bralette? I kakav utjecaj ovaj trend ima na poimanje seksualnosti? Približava li se seksualnost djevojčicama u godinama kada bi seksualnost trebala biti posljednja stvar na njihovoj pameti?

Podijelite s nama svoja mišljenja o ovom trendu.

Mia Borčić

Novo

Komentiraj