Frederic Beigbeder: "Seks je najbolji lijek protiv smrti"

10/09/2018

Pod uvjetom da niste rođeni 2009. pa se pravite važni što će vam prosječan životni vijek trajati 140 godina, nastavite čitati jer Cosmov omiljeni pisac Frederic Beigbeder ima novu knjigu “Život bez kraja”... I super recepte kako zauvijek ostati mlad i lud

“Da postoji Strašni sud i u stvarnom životu, a ne samo na zadnjoj stranici Cosma, Frederic Beigbeder trebao bi biti prvi na listi optuženih koje treba detaljnije ispitati”, kaže mi frendica čim joj priopćim da moj omiljeni francuski pisac u rujnu dolazi na Festival svjetske književnosti u Zagreb promovirati novu knjigu “Život bez kraja” (OceanMore). “I to ne zato što je u siječnju 2008. uhvaćen kako na haubi automobila snifa kokain, zbog čega je i priveden u policijsku postaju, nego zato što je jednom knjigom zauvijek srušio romantiku i temelje ljubavi građene od srednjeg vijeka”, kaže ona, neliječeni romantik s nerealnim očekivanjima, uvjerena da joj je baš ovaj francuski pisac, komentator, redatelj, kritičar i scenarist uništio nekoliko ljubavnih veza. 

Podignem samo lagano lijevu obrvu kao iskusni sudac koji je istreniran da tako puno govori kimanjem glave znajući jako dobro da čim nešto glasno kažeš, već si automatski kriv jer vidim da ima spremnu optužnicu kao da je saslušanje zakazano za sutra ujutro. “Znaš li ti koliko je frajera pri prekidu posegnulo baš za naslovom njegove hit-knjige iz 2005. ‘Ljubav traje tri godine’, citirajući pritom mrtvi ozbiljni znanstvena istraživanja iznesena u njoj? Ono da svaka prosječna veza ima rok trajanja i da je doslovno gotova kada završe tri faze – strast, ljubav i dosada. Mislim, nekada, dok su frajeri kao papige ponavljali onu otrcanu i jadnu rečenicu ‘Draga, nije problem u  tebi nego u meni’ još bi im i oči znale zasuziti, a ne ovako... Mrtvi hladni barataju tim brojevima kao neki roboti. A da stvar bude još gora, za sve one koji ne vole čitati tu je i istoimeni film.”

Doživjeti tristotu

Ok, frendica je djelomično u pravu. Čak bi se i Beigbeder vjerojatno složio s njom i drage volje prihvatio saslušanje, pogotovo ako sutkinja izgleda kao Claudia Schiffer (sorry, Fred, tvoja šala). Francuskog pisca imala sam priliku upoznati davne 2003. kada je prvi put kao enfant terrible došao u Zagreb promovirati svoju knjigu “129,90 kn” koja se isto takvom žestinom obrušila na svijet konzumerizma i kapitalizma kao kasnije ljubav. Sletio je na aerodrom Pleso u prugastom odijelu Yves Saint Laurent, naočalama debelih okvira te svojim neočekivanim humorom, lucidnim idejama, autoironijom i sramežljivim smiješkom očarao sve oko sebe. Uostalom, znate li puno pisaca koji partijaju kao Kate Moss, a pišu kao Francis Scott Fitzgerald i koji su čak mrvicu uzbudljiviji od svojih super knjiga (“Praznici u komi” "Windows on the World", “Upomoć, molim oprost”, “Francuski roman”, “Vjerujem, ni ja također", "Romantični egoist")? A znate li puno cura koje su uspjele odoljeti čarima zločestog dečka? Hvala, nemamo više pitanja.

h

Uostalom, Beigbeder nikada za sebe nije ni tvrdio drugo nego da je romantični egoist, ateist i libertin, da mu ništa nije sveto, a u mladosti je živio sto na sat čineći gotovo sve što je u njegovoj moći da umre mlad. Seks, droga, paaaaarty od sumraka do zore. Eto, prvi dolazak u Zagrebu završio je uzbudljivom vožnjom u tramvaju do jutra s dvije studentice. A onda je napunio pedeset godina i skužio da je većinu stvari (onih važnih) zeznuo te da, ako želi na popravni, ne samo da ne želi umrijeti mlad, nego želi biti na Zemlji što dulje. Po mogućnosti i doživjeti 300 godina, kako najavljuju optimistični znanstvenici. 

Kada se ponovno dočepao brojeva i kalkulatora, iako tvrdi da je uvijek bio slab u matematici, uhvatila ga je totalna frka jer je zbrojio dva i dva i skužio, ako je vjerovati francuskoj statistici koja kaže da prosječan život muškarca traje 78 godina (žena 85, jer su ipak puno pametnije), njemu preostaje samo 27 godina, a trebao bi umrijeti 2043. godine. Ne želimo donositi preuranjene zaključke, ali to znači da bi se vlasnik kovanice “ljubav traje samo tri godine”, ako i dalje nastavi živjeti s tom devizom, do kraja života mogao zaljubiti još točno devet puta. Pod uvjetom da nema praznog hoda i da ne pati zbog žena intenzivno poput Werthera, niti da o svakoj ženi piše francuski roman.

Kada vam preostane 27 godina

jNo život ponekad piše neočekivanije priče od SF pisaca pa što kad se dogodi da se stari cinik koji sumnja u ljubav u pedesetoj godini tako brutalno zaljubi, kao prvi put u životu, dobije dijete pa kao najveći sentimentalist poželi revidirati svoju knjigu u želji da ta ljubav potraje ne tri godine nego vječno. To se, naime, događa glavnom liku knjige koji se, gle slučaja, zove kao i sam autor. S tim da njegov alter ego ne piše knjige nego je TV voditelj emisije koja rastura na YouTubeu s konceptom – ajmo nasumice uzeti ecstasy, amfetamin, LSD, Xanax, heroin i raspravljati na zadanu temu. “Ne morate biti lumen da shvatite da će vam tih 27 godina preletjeti kao pet minuta”, kaže Beigbeder koji je na pragu pedesetih poželio objaviti “smrt smrti” te se svim snagama bacio na istraživanje dugovječnosti. 

Znanost prepisuje SF

Rezultat je knjiga “Život bez kraja”, znanstveno nefantastično djelo koje, osim dobre ljubavne priče, sadrži i najnovija otkrića znanstvenika na temu besmrtnosti, koja ponekad doista nalikuju suludim SF scenarijima te, naravno, dobrog starog Beigbedera reloadeda, koji ne može odoljeti politički nekorektnim šalama, uvrnutim idejama (prvi legalizirani brak između emotivnog robota i inteligentne djevojčice) te dirljivim ispovijestima oca koji javno priznaje da mu je ta uloga jako teška, ali ujedno i najvažnija na svijetu. Uostalom, ovo putovanje na temu potrage za svetim gralom (vječnom mladošću) i počinje jer otac nema srca reći svojoj djevojčici da ćemo svi jednog dana umrijeti. 

Emotivnu potku priče dokučite sami, a mi ćemo vam otkriti koja su nas znanstvena otkrića najviše zainteresirala. Kladimo se da se sada balzamirani Salvador Dali i zamrznuti Walt Disney okreću od muke u grobu (ili frižiderima na minus sto) ljutiti što u njihovo doba nije bilo tako obećavajućih istraživanja i što bi jedan francuski enfant terrible mogao biti prvi čovjek koji će živjeti vječno. A i frendica s početka priče mogla bi se zaljubiti u Freda jer ljubav je ipak vječna.

j

Cosmo quickie (Ne uzbuđujte se previše! Samo intervju!)

Živimo li doista u doba seksualne anti-revolucije kao što ste spomenuli u svojoj novoj knjizi “Život bez kraja”?

Istina, doba seksualne revolucije već je odavno završilo i to je potpuno jasno. Čini se da se naša generacija puno manje seksa od generacije naših roditelja, a to vam mogu potvrditi i brojna istraživanja. A kako sada stvari, ne bih se čudio da ćemo uskoro prije ikakve seksualne aktivnosti morati dati pismenu privolu.

Što kažu istraživanja, kako ljubav i seks utječu na dugovječnost?

Svaki će vam liječnik potvrditi da je seks najbolji anti-aging lijek. Seksate li se 20 puta mjesečno, to vam navodno produljuje život za 10 posto. Dakle, najbolji mogući način da pobijedite smrt jest da se seksate što je moguće češće.

Zamislite da možete živjeti 300 godina, no jedini je uvjet da odaberete jednu godinu svog života u kojoj ćete živjeti vječno...

Joj, pa to je strašno! Ne mogu zamisliti život sazdan od ponavljanja i dosade. Jako bih želio doživjeti 300 godina, ali ne po tim uvjetima. No ako doista nema druge, onda ajde, neka to bude 2020. godina.

Koje vas je znanstveno otkriće najviše impresioniralo, toliko da ga u skoroj budućnosti planirate primijeniti na sebi?

Najviše su me se dojmili tretmani drastičnog pomlađivanja svih stanica. Ako jednog dana istraživanja znanstvenika Yamanake doista postanu stvarnost, prvi sam u redu. Nažalost, danas te pokuse izvode samo na miševima – svi organi im istog trena postaju mlađi, svježi, da ne kažem potpuno novi. Nažalost, nisam miš, a u ovom trenutku Yamanakine injekcije primijenjene na ljude izazivaju tumore.

U filmu “Blade Runner 2049” ljudi vole holograme. Koje biste osobe koje više nisu s nama rado pozvali na večeru?

Na mojoj bi se guest listi našle Hedy Lamarr, Oona O'Neill, Mae West, Simone de Beauvoir i Françoise Sagan.

A što ako raj i pakao doista postoje. Kako ih zamišljate?

Ne moramo uopće biti toliko maštoviti jer raj i pakao već postoje na svijetu. Raj je baskijsko selo Ainhoa, a pakao je zatvor u rumunjskome Pitestiju između 1949. i 1952. godine. Moj je savjet Cosmo čitateljicama – obavezno posjetite mjesto Ainhoa i nastojte ne završiti u zatvoru.

I za kraj, najvažnija lekcija u ljubavi i seksu koju ste iskusili na svojoj koži, a rado biste je podijelili s Cosmo čitateljima?

Seks je uvijek dobra ideja. I ništa ne boli. Za razliku od ljubavi. No seks s nekim koga doista volite... pa to je doista ultimativna perverzija. Najbolji mogući način da pronađete raj i pakao u isto vrijeme.

fZavirite u knjigu!

gTretmani pomlađivanja koji tek dolaze...

Aleksandra Orlić

Novo

Komentiraj