Ekskluzivan intervju sa zvijezdom serije 'Damin gambit': Šah sam u stvarnom životu igrala jednom!

16/02/2021

Serija koja prati život jedne šahistice na prvu ne zvuči kao nešto što bi nas moglo prikovati za trosjed. No Netflixov “Damin gambit” i 24-godišnja Anya u ulozi Beth Harmon, djevojke iz sirotišta koja osvaja šahovski svijet boreći se pritom s osobnim demonima - ovisnošću i problemima s mentalnim zdravljem, ostavili su nas bez daha. A mladu glumicu pretvorili u globalni fenomen.

Šah je igra koja zahtijeva koncentraciju, analitičku vještinu i vrijeme, sve ono za što nas moderni tempo života kronično zakida. No jedna su ga serija i jedna glumica ovih dana vratili u žižu interesa. Netflixov “The Queen’s Gambit”, adaptacija romana Waltera Tevisa objavljenog prije 37 godina, apsolutni je svjetski hit, koji su u prvih mjesec dana prikazivanja pogledala čak 62 milijuna kućanstava. 24-godišnjoj glumici Anyi Taylor-Joy ova je uloga donijela svjetsku slavu. Taylor-Joy jednostavno je nezaustavljiva, a ako je netko nezadovoljan ovim razvojem događaja, onda je to samo njezin pas Munchkin koji je sve rjeđe viđa kod kuće. Sve o njezinom putu do planetarnog uspjeha, strastima, osobnom značenju ove uloge i planovima za budućnost pročitajte u novom broju Elle veljača 2021.

Tko je djevojka koju glumite u “Daminom gambitu”, kako biste je opisali?

Beth je siroče i šahovska genijalka koja se, nažalost, bori s ovisnošću o tabletama i alkoholu. Imala je težak život, ali i pokazala nevjerojatnu snagu i posebnost. Kad sam prvi put čitala scenarij, bila sam fascinirana njezinim likom, time koliko je unikatna, što sve proživljava i na koje se načine s tim nosi.

Jeste li ikad prije ove serije igrali šah?

Jednom sam ga pokušala igrati kad mi je bilo devet godina. Fascinirana sam ljudima koji sjajno igraju šah. Šahovske scene u ovoj seriji snimane su gotovo kao akcijske, a svaka je koreografirana u drugom emotivnom stanju. Neke su seksi, neke iznimno napete, u nekima je Beth prilično pogubljena, što ne čudi s obzirom na to da se bori s ovisnošću. Ako ste ikada dugo gledali u šahovsku ploču, onda možete zamisliti kakav je to trip kad ste pritom na tabletama za smirenje.

2

Koliko vam moda znači u životu i u vašem poslu?

Dok sam bila mlađa, bila sam pravi tomboy. Zbog posla sam shvatila koliko vam odjeća može pomoći da se uživite u ulogu. Sačuvala sam kostime iz raznih projekata u kojima sam sudjelovala i uvijek se iznova divim tome koliko su besprijekorno sašiveni i kako su svi lijepi. Odjeća na tako zanimljiv način može ispričati priču. Ona je nosiva umjetnost. Ono što svaki dan odijevamo jedan je od najsnažnijih način na koji se možemo izraziti. Moja se ekspresija u tom smislu mijenja tijekom godine. Ljeti sam u Stevie Nicks glitter looku, a zimi više preferiram androgene krojeve i komade ili pak pliš i glitter punk varijantu.

Što biste bili spremni promijeniti u svom izgledu zbog uloge?

Što god ta uloga od mene zahtijeva! Mijenjanje perika pruža nevjerojatnu moć transformacije, ali ima nešto sirovo i iskonski snažnije kad doista promijenite vlastiti izgled zbog uloge. I to je ono što volim u svome poslu. Pogledam fotografiju i točno znam gdje sam tada bila, što sam radila i koju sam ulogu glumila jer na fotografiji imam kratki tamni bob ili dugu srebrnu kosu i bez obrva sam. Spremna sam na bilo kakvu transformaciju koja će pridonijeti mojoj tranziciji u lik koji glumim. Volim biti kameleon, volim se pogledati u ogledalo i svaki put vidjeti nekog tko je verzija mene, ali ipak nije ja.

3

Ostatak intervjua s Anyom Taylor-Joy pročitajte u aktualnom broju magazina Elle veljača 2021., čiju naslovnicu krase modni kreativci koji su obično iza kulisa, a iskreno progovaraju o krizi uzrokovanoj pandemijom. Pronađite neiscrpno vrelo stilske inspiracije u originalnim fashionisticama i modnim editorijalima, intervjue s dizajnerom nakita Lazerom Rokom Lumezijem i redateljem Daliborom Matanićem i još brojne zanimljive teme.

Čitajte Elle jer – ljepota je unutra!

Photo: Eric Guillemain

Autor: Virginie Dolata i Manca Pogačar za Elle Hrvatska

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj