Dok čekamo novi 'Seks i grad', sjetimo se 'Tračerica' i još nekih serija koje su ga pokušavale zasjeniti

22/01/2021

Dok nestrpljivo čekamo nove epizode "Seksa i grada" prisjetili smo se svih ženskih serija koje smo voljeli te bacili pogled na novu knjigu Candace Bushnell "Ima li seksa u gradu"

Pariz, visoka moda, ispijanje šampanjca uz kroasane za doručak, nepodnošljiva šefica, seksi susjed koji je ujedno i fantastičan kuhar te glavna junakinja koja svima pomalo ide na živce. U nekoliko riječi - to je “Emily u Parizu”, najnovija serija koja je zaludila svijet, odnosno one koji su već bili ludi za jednom jedinom neprikosnovenom kraljicom svih sličnih uradaka - serijom “Seks i grad”. Otkako se pojavila na Netflixu 2. listopada, zauzela je laptope i tablete diljem svijeta i ušla u top 10 najgledanijih serija na tom streaming servisu. Emily, koju je utjelovila glumica Lily Collins, nekima se svidjela, nekima ne. Ali svi smo hipnotično gledali nevjerojatne modne kreacije koje su nam prenijele posebnu čaroliju. Kao što smo nekada pratili Carrie, tako smo sada uzbuđeno iščekivali nove Emilyne odjevne kombinacije i zadivljeno gledali kako očajno ružne lila čizme postaju savršen dodatak njezinu outfitu.

No sve to nije bila slučajnost. Naime, odjevne kombinacije za “Emily u Parizu” i “Seks i grad” osmislila je ista stilistica. Da, da, slavna Patricia Field, koja je nekada odijevala Carrie, još je jednom pokazala svoje umijeće! U jednoj sceni na Eiffelovu tornju Emily nosi crni korzet i veliku tutu suknju, što je hommage ove stilistice upravo Carrie i njezinoj slavnoj kombinaciji iz uvodne scene “Seksa i grada”, a pojavljuje se i Hôtel Plaza Athénée, u kojem je Carrie odsjela. Tu ujedno i prestaje svaka sličnost između Emily i Carrie.

1

Glavna junakinja najnovijeg Netflixova hita nevjerojatno je plošan lik, lišen dubljih emocija. Bilo da je netko maltretira u uredu ili je ostavi frajer, dok hoda gradom ili ujutro pije kavu - uvijek ima jednak osmijeh. Iako ju je osmislio Darren Star, isti onaj kojemu možemo zahvaliti na slavnoj ženskoj četvorki s Manhattana, “Emily u Parizu” nije ostavila toliki trag kao “Seks i grad”. Carrie, Samantha, Charlotte i Miranda imale su stvarne probleme - s kojima su se mogle poistovjetiti i žene diljem svijeta. Carrie je pušila i danima patila zbog pogrešnih frajera, Samantha je bila žderačica muškaraca, Charlotte je, iako naizgled čedna, itekako voljela seks, a Miranda je ispod ledene vanjštine imala najmekše srce. One su prvi put na televiziji jasno i glasno progovorile o muškarcima, seksualnim tehnikama, svemu što vole i ne vole te su postale gradske seksualne amazonke. Ta je serija pokazala da je važnije imati jaku i odanu žensku ekipu nego obitelj. Ali i da žene vole seks jednako kao muškarci te da u tome nema ništa loše.

Zahvaljujući njoj, žene diljem svijeta počele su otvorenije govoriti o temama o kojima su prije šutjele, a muškarci su je potajno gledali kako bi ponešto naučili o ženskome mozgu. Nakon neponovljive četvorke s Manhattana puno je autora serija poželjelo krenuti tim putem i ostvariti barem dio planetarnog uspjeha. “Tračerica” je bila namijenjena tinejdžerima. Njezina se radnja, naravno, odvijala na Manhattanu i pratila glamurozan život bogatih tinejdžerica i njihovih odabranika. It djevojku Serenu van der Woodsen glumila je tada još relativno nepoznata Blake Lively. Sve je u tom društvu bilo pokvareno i naopako, svi su potajno bili zaljubljeni u pogrešne osobe, varali se i pretvarali.

2

Ženske solidarnosti nije bilo ni u malom prstu, glavne junakinje nisu imale jasno postavljene životne vrijednosti poput ljubavi ili prijateljstva, a opasnost od izdaje prijetila im je čak i u vlastitim obiteljima. Ipak, gledatelje je očarao uvid u najbogatiji sloj njujorškog društva. Najveća vrijednost serije bila je u savršenoj estetici, a profitirali su i dizajneri jer sve što su nosile Serena i njezina najbolja (ne)prijateljica Blair Waldorf (Leighton Meester), postalo je modni trend.

Serija “Djevojke” bila je nešto potpuno drugačije. Neglamurozna glavna junakinja bila je prava žena od krvi i mesa. Lena Dunham, koja je utjelovila Hannah Horvath, nije se oblačila fantastično ni šminkala, nije bila idealno građena. No bila je prirodna - iako netaktična, sklona drami i glumatanju žrtve. Za razliku od Emily, bila je vrlo složen lik i pokrenula je tihu revoluciju. Zašto? Zato što su ženski likovi u seriji prvi put bile nevjerojatno grozne cure, kakvi su i muškarci u većini serija. I to je postalo prihvatljivo! Čini se da su ljudi zaboravili kako na televiziji žene mogu biti dosadne, manipulativne i lažljive a da nisu potpuno negativni likovi - jer to je jednostavno dio života.

3

Ne moraju biti plošne kao ekran na kojem se prikazuju jer cilj feminizma nije pokazati da su žene puno bolje od muškaraca. Upravo nas je na to podsjetila Hannah u seriji koja je predstavljala svojevrstan otpor milenijalaca prema “Seksu i gradu”. Serija “Odvažne” bila je inspirirana životom i karijerom Joanne Coles, bivše glavne urednice američkog Cosmopolitana, koja je ujedno i producirala seriju. Pratila je život tri milenijalke koje su zaposlene u izmišljenom magazinu Scarlet, a gdje drugdje nego u New Yorku. Jane Sloan (Katie Stevens), Kat Edison (Aisha Dee) i Sutton Brady (Meghann Fahy) trebaju se snaći u životu i otkriti što žele - uključujući i to vole li više cure ili dečke. Seks je sveprisutan, a prikazan je i ozbiljan ženski odnos, što je seriji dalo dubinu.

4

“Odvažne” nisu voljeli samo gledatelji nego i kritika. Smatrali su da se naslovne junakinje suočavaju s puno realnijim problemima od većine likova iz tog žanra te da serija dobro prikazuje što stvarno znači biti novinar u New Yorku. No “Seks i grad” i dalje je serija broj jedan kad je riječ o tome žanru - unatoč tome što se ne prikazuje već više od desetljeća, a na malim ekranima pojavila se prije 22 godine. Ta je serija jednostavno obilježila popularnu kulturu i redefinirala način na koji se seks prikazuje na televiziji. Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis i Cynthia Nixon postale su velike zvijezde jer su promijenile televizijsku igru i započele novo zlatno doba televizije.

A dok čekamo nove nastavke serije zavirit ćemo u novu knjigu autorice "Seksa i grada" Candace Bushnell "Ima li seksa u gradu?"

1

Dejting scena jako se promijenila tijekom posljednjih 20‑ak godina. Aplikacije poput Instagrama potiču nas da uvijek budemo zgodni, mladi i uspješni, Tinder nam nudi priliku za instant-dejt, a odavno smo prešli razinu igrica poput otvorenih veza jer one su postale puno kompliciranije. Zato je Candace Bushnell, autorica “Seksa i grada”, napisala još jednu pronicljivu knjigu u kojoj ponovno oštroumno raščlanjuje odnose, govori o opasnostima vezanim uz seks te odlascima na spojeve nakon 50. godine. Knjiga “Ima li još seksa u gradu?” prati skupinu prijateljica - Sassy, Kitty, Queenie, Tildu Tiju, Marilyn i Candace - koje se pokušavaju snaći u suvremenom fenomenu dejtanja. Otkrivaju tzv. mladunčenje (kad razumna starija žena ulazi u vezu s puno mlađim muškarcem), tretman Mona Lisa (operacija pomlađivanja vagine) te što se uistinu događa kad na Tinderu dogovorite izlazak. Od uspona (Moj novi dečko ili MND) do padova (Ludilo srednjih godina ili LSG), Bushnell s mnogo humora prikazuje današnje veze te ispreda satiričnu priču o braku i djeci, razvodu i gubitku. Isto tako bez dlake na jeziku progovara o golemom pritisku na žene koje bi trebale vječno izgledati mlado te ujedno postići sve na ovome svijetu.

Nađa Irena Fišić

Novo

Komentiraj