Ovako će vam stan biti još slađi!

22/01/2014

Kako bi vaš prostor, koliko god malen bio, bio što bolje iskorišten, donosimo vam nekoliko savjeta...

Izaberite nekoliko velikih statement komada. Izbjegavajte mnoštvo malenih komada namještaja, polica i sjedećih rješenja jer ćete njima ostaviti dojam neurednosti i pretrpanosti. Izaberite jedno ili dva područja koja će biti srce prostora i koja ćete učiniti zanimljivim. Koliko možete, investirajte u namještaj (po mogućnosti multifunkcionalni), rasvjetu, kvalitetne tepihe i ukrase. Nastojte izbjegavati nekvalitetne stvari koje će su lako lomljive i pokvarljive i odlučite se za proizvod koji će trajati zauvijek. Radije kupite (ili iskoristite nešto što imate u obitelji) jedan pošteni predmet, jer u prostoru je dovoljna jedna poštena stvar da vam oduzme dah!

Najdraže printeve, fotografije i umjetnine objesite na prazan zid. Nemojte se plašiti sadržaja koje biste objesili na zid. Tamo neka se nađe štogod vi želite tamo vidjeti. Ne morate imati iznimno skupe slike kako bi vaš prostor izgledao ukusno i uredno.

Osigurajte mjesto za cvijeće i sobno bilje. Malo je onih koji si mogu priuštiti da na stolu uvijek imaju predivan buket svježeg cvijeća, no umjetno cvijeće koje je kvalitetno napravljeno jednako je dobro rješenje. Uvijek će biti lijep ukras u koji ćete novac uložiti samo jednom. A što se sobnog bilja tiče, s obzirom na količinu svjetlosti i poziciju prostorije saznajte koje bi vam vrste najbolje odgovarale. Sobno bilje neka bude živo i neka bude zamjetno - ono će u vaš prostor unijeti života i svježine!

Stvorite ugođaj o kojem maštate. Bilo da je vaš stan vaša oaza u koju bježite od svijeta i ljudi ili mjesto na kojem često provodite vrijeme s prijateljima ili partnerom, pobrinite se da atmosfera uvijek n+bude ugodna. Nabavite aroma lampu, te nekoliko mirisnih ili običnih svijeća. One će vas opustiti i u trenu stvoriti ugođaj.

Pametno odaberite boje. Kako zidova, tako i namještaja. Možda je crvena vaša omiljena boja, ali ona je daleko od dobre ideje za boju zidova. Birajte nježnije tonove i one zemljane, zahvaljujući kojima će prostor djelovati veći nego što doista je. Svijetli detalji otvorit će prostor, a ako vam slučajno bijela nije omiljena u uređivanju interijera, posegnite za bež i sivim detaljima koji će uvijek izgledati uredno i elegantno. Osim toga, što manje boja u stanu imate, lakše ćete kombinirati sve što u stanu želite.

Pustite sunce da uđe. Jako je bitno da u malenim prostorima ne potcjenjujete snagu zrcala i svjetlosti. Zrcala će stvoriti iluziju veličine prostora, a što više svjetlosti u stanu imate, to će prostor djelovati veći. Ako imate sreće i imate mnogo prozora, ostavite ih otkrivene ili navucite prozračne zavjese koje će maksimalno propuštati svjetlost. Izbjegavajte tamne i debele zavjese i dekore.

Svaka stvar neka bude na svom mjestu. Iz stana izbacite sve što ne smatrate korisnim, niti lijepim. Ostavite stvari koje su vam doista drage i koje služe svrsi. Uvijek gledajte gdje sve možete uštedjeti na prostoru - kutije za skladištenje sakrijte ispod kreveta, nabavite taburee u koje možete spremati stvari i pobrinite se da imate dovoljno velike ormare i komode u kojima će biti mjesta za sve što imate. U malim stanovima mjesta nikada nema dovoljno pa dobro pazite prilikom kupovine namještaja i pobrinite se da kupite što više komada koji pružaju mogućnost pohrane.

Podijelite prostor. Vjerojatno poput većine imate osnovne prostorije - kupaonicu, kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu, a možda imate i jedan veliki prostor koji ima funkciju nekoliko prostorija u jednoj. U tom slučaju, pobrinite se da dijelove prostorije koje služe različitim namjenama odijelite jedne od drugih. Koristite paravane, visoke pregradne stalaže ili zastore kako biste postigli dojam odvojenih prostorija.

Mia Borčić

Novo

Komentiraj