Aromatični recepti koje morate isprobati još danas!

10/10/2015

Obožavamo hladne dane začinjene kuhanim vinom i vrućom čokoladom...

Kuhano vino
- crno, bijelo ili roze vino
- 1 limun
- 2 klementine
- 200 grama šećera
- 6 klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 lista lovora
- 1 mahuna vanilije
- 2 zvjezdasta anisa

Koru klementine i limuna narežite na malene komadiće (koru koristite samo ako imate domaće, nešpricane agrume). U lonac stavite šećer i pustite ga da se otapa na laganoj temperaturi uz polagano miješanje. Dodajte nasjeckane korice i sve zalijte sokom klementine. Dodajte klinčiće, cimet i lovor. Mahunu vanilije prerežite uzdužno i dodajte u lonac, malo promiješajte, i sve zalijte s malo vina, tek toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte oko 5 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi dok ne dobijete gusti sirup. Kada sirup postane gust, smanjite vatru i dodajte anis i ostatak vina. Lagano zagrijavajte sve zajedno cca 5 minuta (pazite da ne provrije), natočite u čaše i poslužite se!

Ovisno o vlastitom ukusu, možete dodati ili izbaciti neki od začina. Bitno je samo da slijedite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršen okus!


Vruća čokolada
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 ml mlijeka
- 150 grama kvalitetne tamne čokolade
- 50 grama mliječne čokolade
- 3 žlice šećera u prahu
- 3 žlice kakaa
- 1 štapić cimeta
- malo chillija u prahu
- 1 mahuna vanilije
- 1 velika žlica ruma
- marshmallows

U lončić stavite vrhnje, mlijeko, šećer, kakao, chilli, rum i vaniliju i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne provrije. Kada provrije, dodajte čokoladu razlomljenu na kockice i miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Poslužite s komadićima marshmallowsa i uživajte!


Začinjeni čaj
- čaj po želji (preporučamo šipak i/ili jabuku)
- 1 zvjezdasti anis
- 1 štapić cimeta
- 1 naranča
- 1 mahuna vanilije

Preporučamo vam da isprobate najdraži čaj u novom ruhu. Najbolji okus dat će oni čajevi koji se kupuju u rinfuzi ili domaći, ako imate gdje nabaviti takav. Željenoj mješavini za čaj dodajte navedene začine (slobodno dodajte ili izbacite neki, mi smo stavili kombinaciju po našem ukusu), prelijte sve kipućom vodom i ostavite poklopljeno nekoliko minuta dok se okusi ne prožmu. Kada se čaj malo ohladi, dodajte meda, nakapajte malo soka naranče i uživajte u ukusnom čaju cijelu večer!



Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj