Seks, laži i toksične veze ili koje knjige na noćnom ormariću drži Cosmo redakcija

23/04/2021

Noć knjige je savršen alibi da ekipa iz Cosmo redakcije otkrije kojim se temama priprema za san ili, zašto ne – čita do jutra. Molimo pojedince koji kasne na posao da ne dožive ovaj uvod osobno. Hvala. I drugi put.

ALEKSANDRA ORLIĆ, glavna urednica Cosmopolitana: “Za našim stolom”, Isabel Wanger

Aleksandra Orlić

“Kada Lara iz kafića vidi kako se Martina, Max, Adriano i Sebastian približavaju njezinu lokalu, zna da večer neće biti dobra. Već priprema čašice za rakiju”, rečenica je kojom počinje knjiga Isabel Wanger “Za našim stolom”, a koja najbolje oslikava o čemu je riječ. Petero mladih glavnih likova, kućna druženja koja nam toliko nedostaju, brz način pripovijedanja koji podsjeća na suludu izmjenu kadrova u Tarantinovim filmovima ili kao da netko trijezan na vašim tulumima radi transkripte za modernu dramu izgubljene generacije koja baulja između narcizma, manjka samopouzdanja, opsjednutosti debljinom, slomljenih srca i potrage za smislom. Ako ste voljeli film “Potpuni stranci” i nedostaju vam frendovi, ova ekipa je baš kao stvorena za vaš noćni tulum. Otkrivanje najdubljih, mračnih tajni gratis.

VALENTINA TOTH, grafička urednica: “Mozak i muzika: Znanost o jednoj ljudskoj opsesiji”, Daniel J. Levitin

n 2

Zašto volim muziku koju volim? Zašto mi je to tako emocionalan doživljaj? Zašto se tako usko s njom identificiram? Kakve to veze ima s osobnošću, kakve s biologijom, a kakve s vanjskim utjecajima? Mijenja li glazba mene ili se muzika koju slušam mijenja kako se ja mijenjam? Što moja mačka misli kad joj pustim eksperimentalni jazz? 

JASMINA RODIĆ, urednica lifestylea: "Lažljivi život odraslih", Elena Ferrante

n 1

Može li lijepo lice sakriti demonski karakter ili je on itekako vidljiv, glavno je pitanje koje muči mladu junakinju koja se, uza sve muke puberteta, mora nositi i s razvodom roditelja, problemima u školi te suočiti s napasnim dečkima koje pucaju hormoni, kao i prevelikim ljubavima koje oduzimaju sve što im se nađe na putu. Svaka čast Kafki, ali svaki je pubertet the transformacija.

MIA ELLIOTT, novinarka weba: "The Beatles Lyrics: The Unseen Story Behind Their Music", Hunter Davies

n 5

Za svoj život često volim reći kako ga volim jer mi je stvarnost ljepša od snova. No kako u posljednjih godinu dana svačija stvarnost, pa tako i moja, nije onako bajna koliko je bila, volim kada me knjige odvedu u neki bezbrižniji i ružičastiji svijet. Oduvijek sam padala na poeziju, kako onu klasičnu, tako i onu uglazbljenu ili pak pretočenu u prozu. Upravo iz tog razloga u posljednje vrijeme utvrđujem gradivo čitajući Balaševića čije me riječi uvijek vrate u dane djetinjstva i lepršave dokolice. Uz one njegove dobro poznate i nešto starije klasike, oduševila me 'Knjiga koje nema', čarobno putovanje od Ostrva Smokvi, preko Ulice Mačka Koji Govori Ali Neće, Stare Školjkare i Azila Za Ptice Lutalice do jednog svjetionika, putovanje koje će u jednakoj mjeri oduševiti one najmlađe, ali i sve nas koji, nešto zrelijim godinama unatoč, patimo od sindroma Petra Pana. Ili koji svakodnevno nosimo kostim vječnog dječaka, kako bi to Đole rekao. Nerijetko čitam i knjige o omiljenim glazbenicima. Neke od dražih su mi 'Sretno dijete' i 'Johnny B. Štulić: Fantom slobode', a trenutačno su mi u rukama Beatlesi, točnije knjiga o njihovim pjesmama i (neispričanim) pričama koje stoje iza njih. Osim što su mi ovakve teme zanimljive za čitanje, kao nekome tko radi i kao radijski DJ uvijek mi dobro dođe otkrivanje raznih zanimljivosti. 

SARA SCHMIDT, Cosmo kolumnistica: “Lanac”, Adrian McKinty 

n 4

Lanac je tu da vas testira, baš kao što će upravo testirati i Rachel, koja na putu za posjet onkologinji dobiva poziv u kojem joj govore kako je njezina kći Kylie oteta. Jedini način da je spasi i vrati kući sigurnu jest da otme tuđe dijete te nazove djetetove roditelje i nagovori ih da i oni učine isto. Rachel postaje dijelom "lanca" i nikada više iz njega ne može izaći. Kupila sam je s čvrstim planom da odvratim misli od situacije koja nas je zatekla, a znala sam da je ona prava čim me prodavačica upozorila na to da je “poprilično uznemirujuća”. Nije što sam Škorpion u podznaku, ali napeti i mračni trileri oduvijek su mi bili slaba točka, posebno onda kad sam trudna i previše emocionalno nestabilna za išta suviše dirljivo, a onda opet previše zasićena štivom o trudnoći, roditeljstvu i bebama. Stephen King i ja je od srca preporučujemo.  

Alana Milanov

Novo

Komentiraj