19 godina Cosma: kako je bilo živjeti 1998., a kako danas?

31/03/2017

Mada smo čvrstog vjerovanja kako su godine samo brojke, ne možemo ne biti ponosni na ovih naših (prvih) 19 godina. Od slatke Cosmo bebice 1998. godine, preko prvih riječi i koraka, školskog i srednjoškolskog doba, došli smo do ovih današnjih 19. Kako je bilo davne 1998., a kako danas, istražila je naša Cosmo kolumnistica Nina Slišković

U ljudskom vremenu, bila bi to prva godina fakulteta, izlazak iz komforne zone, odlazak iz roditeljskog doma, stvarni svijet, surovi susret s realnošću i činjenicom da sada ovisimo sami o sebi, padovi i usponi, neprospavane noći zbog ispita i zbog ozbiljnih partijanja, biranje omekšivača i savladavanje osnova veš-mašine, osnova ozbiljnih veza i osnova mijenjanja žarulja.

U Cosmo vremenu, od samog početka se trudimo biti izvan komforne zone, biti dio stvarnog svijeta i držati korak s vama, u svim vaših razdobljima, ali i s vremenom u kojem smo, a koje se mijenja, htjeli mi to ili ne. Da vam dokažemo koliko se mijenja, predlažem da uskočimo u mali vremenski stroj i odemo na kratko na sam početak.

1998. GODINA

... ili u prijevodu, godina u kojoj se rodio Cosmopolitan Hrvatska, od milja zvan i Cosmo. Časopis koji je u nekom trenutku postao najbolja prijateljica ženama. Ali ima još stvari po kojoj se ta 1998. pamti.

Nismo frajeri, ali ne možemo pobjeći činjenici da se pri spomenu 1998. prvo sjetimo svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Muško, žensko, staro ili mlado, svi smo tih par tjedana živjeli za našu reprezentaciju i naše dečke. „Nikad više takve generacije“ – svi će se i danas složiti. Ali nismo frajeri, pa idemo dalje.

1998. je umro Frank Sinatra, Ameriku je tresla Bill Clinton – Monica Lewinsky afera, Natacha Kampusch je oteta u Austriji, izrađena je prva kovanica Eura, J. K. Rowling je izdala drugi nastavak Harryja Pottera – „Harry Potter i odaja tajni“, Microsoft je predstavio Windows 98, David Beckham i Victoria su se zaručili, a Shawn Mendes se te iste godine rodio.

Na polju filmske industrije, 1998. se pamti kao godina Titanica. Sve ostalo je palo u drugi plan. Bio je to prvi film koji je u kinima zaradio preko 1 milijarde dolara, na Oscarima su te godine osvojili 11 nagrada, uključujući i onu za najbolji film, što je prije Titanica pošlo za rukom Ben-Huru, a poslije još jedino Gospodaru prstenova (Povratak kralja). Leonardo i Kate su postali planetarno popularni, a tone papirnatih maramica su se namakale suzama za Jackom, ali i za Rose koja je ostala bez ljubavi svog života. Od ostalih filmova iz 1998. zapamćeni su ostali Spašavanje vojnika Ryana, Zaljubljeni Shakespeare, Zamka za roditelje, Pomajka, Imaš poštu i Svi su ludi za Mary koji je ujedno bio i moj prvi dejt. Ako vas baš zanima: dečko iz četvrtog C, projekcija u 17 sati, vrijeme u kinu smo proveli gađajući ekipu oko sebe kokicama, a poslije smo otišli na sladoled. Meni vanilija, njemu... ne sjećam se što.

g

Što se serija tiče, 1998. su s prikazivanjem krenule Čarobnice, Lude sedamdesete, Dawsons Creek, Ally McBeal, Will i Grace, Sex i grad, a nećemo zanemariti ni kategoriju sapunice u 12:30 – Otimačica (koja nam je, usput, bila srcu bliska zbog glavne glumice hrvatskih korijena, Gabriele Spanic).

Glazbeno je 1998. isto bila dosta zanimljiva. Na Billboardovoj top listi iz te godine dominiraju Madonna, Celine Dion, Elton John, Mariah Carey, Usher, Puff Daddy i Aerosmith, ali i Destiny's Child, *NSYNC, All Saints i Backstreet Boys, dakle era boy i girl bandova je još uvijek bila u punoj snazi. Ne trebam naglašavati kako su izgledali zidovi sobe svake cure od 10 – 18 godina u to doba.

I na kraju, kakvo bi ovo bilo putovanje 19 godina u prošlost, a da se ne dotaknemo najvažnije sporedne stvari na svijetu (kod žena) – mode. Na tom polju je godina bila šarolika, u doslovnom smislu te riječi. Žarke boje, spajanje nespojivog, krzno na kaputima, suknjama, cipelama i torbama, ukratko gdje god ga se moglo dodati, unisex komadi odjeće i potpuno novi i drugačiji modni uzori. Kad podvučemo crtu, stilovi iz 1998. bi se mogli podijeliti u dvije skupine: hippie chic (ili boho look, s etnički motiviranim uzorcima) i utility chic (ili casual look, u kojem su se sportski komadi isfuravali i s drugačijim namjenama). Ne možemo zaobići ni detalj koji je bio apsolutni hit u 1998., a to su choker ogrlice. Što se modnih uzora tiče, Britanke su se odmakle od ideala princeze Diane prema Bridget Jones, dok su se Amerikanke furale na All Saints.

Dosta smo se zadržali u 1998., prebacimo se u sadašnjost.

2017. GODINA

Netko bi rekao da se u ovih 19 godina i nije toliko toga promijenilo: svjetsko prvenstvo u Francuskoj je Hrvatima još uvijek glavna nogometna referenca u dokazivanju kako smo sjajni, Microsoft i Windowsi su još uvijek aktualni, okej, u nekim modernijim varijantama, a Titanic se i dalje ne skida s malih ekrana, štoviše, naletimo na njega barem jednom u pola godine, u onoj istoj originalnoj varijanti iz 1998., i svaki, baš svaki put Rose pusti Jacka, a mi pustimo suzu. Chokeri su ponovno glavni modni hit, #boho iskače sa svih strana, a tenisice se uspiju isfurati i na haljine. Čak je i Bridget Jones još uvijek aktualna u kinima.

Ipak, svijet 1998. i svijet 2017. godine, usprkos ovih nekoliko dodirnih točki, su dva potpuno različita svijeta. Harry Potter je u međuvremeno odrastao, pa se J. K. Rowling počela baviti nekim drugim čarobnjacima, Lindsey Lohan je od „Zamke za roditelje“ do danas prošla nekoliko sudskih procesa i rehabilitaciju od alkohola, Destiny's Child su se raspale i svijet je dobio Beyonce, kao i *NSYNC koji nam je u nasljedstvo ostavio Justina Timberlakea. David i Victoria Beckham sad već imaju djecu koju pratimo po društvenim mrežama, Shawn Mendes je od pelena došao do toga da svaka žena na svijetu malo uzdahne na spomen njegovog imena, a čak je i onaj moj dečko iz četvrtog C postao gospodin čovjek koji trenutno plovi nekim dalekim morima.

I to sve je tek početak. U najkraćim crtama možemo reći da u 2017. živimo u svijetu bez granica, u gotovo svakom smislu te riječi. Internet i društvene mreže su nam donijele sve što želimo znati/gledati/slušati/čitati, na doslovno nekoliko koraka od nas. Ono što danas postane modni trend u Americi, već je sutra tu kod nas, sve se brzo konzumira i sve nas brzo prolazi, tako da ni o trendovima više ne možemo pričati na bazi od sezone do sezone. Sada se trendovi kreiraju, dolaze i prolaze, od mjeseca do mjeseca. Mi to možemo pratiti jer bilo koji komad odjeće, obuće ili šminke, naručen s drugog kraja svijeta, u roku od maksimalno 15 dana je na našoj adresi. Nove epizode omiljenih serija (ako uopće u tom moru mogućnosti možeš pronaći onu koja ti je omiljena) gledamo u stvarnom vremenu njene premijere, dok filmove čekamo koji dan, sve ono što Beyonce napravi sada, mi znamo/vidimo/čujemo i komentiramo za koju minutu.

g

Studiranje ili posao u inozemstvu, prakse na drugom kraju svijeta, jeftina putovanja na mjesečnoj bazi i tehnologije koje nam omogućuju da svaki korak tog puta u stvarnom vremenu prenosimo svima ostalima, sve je to realnost u 2017. Dovoljno je reći da je jedna od prvih vijesti ove godine bila ona o putovanju u svemir koje postoje dostupno običnim smrtnicima, koji će za pozamašnu svotu novca imati priliku putovanje live streamati putem svojih društvenih mreža, svima nama na zemlji.

Život u 2017. je onakav kakvim ga vjerojatno nitko u 1998. ne bi uopće zamišljao. Brz, dinamičan, bez granica, svijet nam je svima na dlanu, mogućnosti su bezbrojne, a Facebook, Instagram, Twitter i Snapchat su odigrali svoju ulogu u formiranju jedne potpuno nove stvarnosti, one virtualne, koja u mnogočemu ima utjecaja na sve ostale aspekte društva i života.

Kao i sve drugo na svijetu, biti devetnaestogodišnjak u 2017. ima svoje pluseve i minuse, a mi biramo fokusirati se na ove prve i u narednih 365 dana izvući najbolje od svega i proslijediti to preko ovih stranica do vas.

Nina Slišković

Novo

Komentiraj