Odbačene zbog seksizma: 10 slavnih žena kojima je karijera uništena iz potpuno pogrešnih razloga

23/08/2021

Mislili ste da je Britney jedina žrtva nepravde svijeta u kojemu i dalje prevladava riječ muškaraca? Imamo loše vijesti…

Iako smo to znali i prije, “Framing Britney Spears” svakako je dokumentarac koji je potaknuo lavinu rasprava o načinima na koje se slavne žene općenito tretiraju u medijima, ali i javnosti.

No, Britney definitivno nije prva, a ni jedina. Znamo priče 10 slavnih žena odbačenih zahvaljujući čistom šovinizmu i seksizmu.

1. The Chicks

dixie chicks

Poznate i kao Dixie Chicks, 2003. su javno progovorile o svom neslaganju s Bushevom odlukom o napadu na Irak što javnost i nije najbolje prihvatila. Uvrijeđeni njihovom otvorenom izlaganju negativnog mišljenja o tadašnjem predsjedniku države, djevojke su proglašene “Dixie kujama” i “Saddamovim Anđelima” te im je poručeno da “začepe i drže se pjevanja”. Da bi stvar bila gora, djevojke su propatile javni linč zbog mišljenja s kojim su se Amerikanci, samo nekoliko godina, itekako složili.

2. Janet Jackson

janet

Tko se ne sjeća (ne)slavnog nastupa Janet i Justina Timberlakea u kojoj joj je pjevač na Super Bowlu 2004. razotkrio grudi. Iako ni kriva ni dužna, Janet je zbog događaja propatila niz uvreda i kritika dok je taj isti događaj Timberlakeu omogućio još veću slavu nego prije. I dok je Justin na Super Bowlu ponovno nastupio 2018., Janet još uvijek očekuje svoj poziv itekako svjesna kako je njezina karijera od toga dana krenula prema svome dnu.

3. Lindsay Lohan

lohan

Iako ne poriče kako se već godinama bori s ovisnošću te ne poriče kako joj je potrebna pomoć, Lohan je većinu svog života provela omražena te kao predmet sprdnje u brojnim večernjim emisijama. Da bi stvar bila gora, u nedavnom intervjuu s David Lettermanom, postavljeno joj je pitanje: “Ne bi li ti sada trebala biti na odvikavanju?” Teško je zamisliti da bi takav isti tretman ikad bio upućen Jon Hammu ili Ben Afflecku.

4. Sinead O’Connor

Sinead O’Connor

Iako poznata po kontroverznim nastupima, Sinead je 1992. u emisiji SNL-a potrgala sliku pape ne bi li podigla svijest o sistematskom seksualnom zlostavljanju djece koje se u dan danas događa u Katoličkoj crkvi. Umjesto hvale, O’Connor je proglašena luđakinjom, a Joe Pesci poručio joj je kako bi ju “rado namlatio”. Desetljeće kasnije, svijet je na teži način saznao kako je pjevačica sve to vrijeme bila itekako u pravu. Koliko je djece propatilo u međuvremenu nećemo nikad saznati.

5. Vanessa Williams

vanessa wiliams

1984. godine Vanessa je postala prva crnkinja koja je pobijedila na izboru za miss Amerike. Ubrzo nakon toga, postala je centar kontroverze nakon što je Penthouse objavio njezine gole fotografije. Naime, Vanessi je obećano kako se njezino lice neće vidjeti te kako fotograf te fotke nikada neće objaviti. Nažalost, Williams je na teži način saznala kako joj je fotograf u oba slučaja lagao, a brzo nakon objave, uslijedio je niz uvreda i sramoćenja koje ju je natjeralo da se odrekne svoje krune.

6. Monica Lewinsky

monica lewinsky

Sama činjenica da ju poznajemo po jednoj jedinoj stvari govori dovoljno. Naime, nakon kontroverznog događaja s tadašnjim predsjednikom SAD-a Billom Clintonom, Clinton se vrlo brzo oporavio od cijele situacije dok Lewinsky, koja je tada imala samo 22 godine, nastavlja biti meta kritika i uvreda. Ako već niste, obavezno pogledajte njezin TED govor.7. Megan Fox

megan fo

Fox je u nekoliko navrata otvoreno progovorila o načinu na koji je bila tretirana tijekom snimanja filma “Transformers”, proglasivši Michael Baya “noćnom morom”. Zauzvrat, njezini su je kolege sa snimanja prozvali “glupom poput kamena”, “smećem” i “neprijateljski nastrojenom kujom”. Nakon što je otpuštena sa snimanja trećeg nastavka filma, moglo bi se reći kako je njezina karijera i službeno završila.

8. Rebecca Black

black r

13-godišnja djevojčica snimila je pjesmu za druge 13-godišnje djevojčice, a onda ju je hrpa odraslih ljudi na internetu počela maltretirati bez prestanka. Rebecca je primala uvrede na račun svog izgleda, glasa, a vrlo brzo počela je dobivati i prijetnje smrću. Rebecci je rečeno kako nikada neće imati karijeru u glazbi, a njezina je pjesma godinama bila ismijavana unatoč tome što danas broji preko 150 milijuna pregleda na YouTubeu. Kao posljedica, Rebecca se zatvorila u sebe izjavivši kako ju je “užasno sram sebe, ali i strah svijeta” te se dulje vrijeme borila s depresijom.

9. Winona Ryder

winona

Ryder je 2001. uhićena kako krade u jednoj trgovini zbog čega je neko vrijeme bila centar medijske pozornosti. Nažalost, prava je priča puno kompliciranija. Naime, Winona tvrdi kako se tada borila s mentalnom bolešću zbog koje je morala uzimati žestoke tablete protiv bolova. U međuvremenu, liječnik je izgubio dozvolu za rad, a incident je Ryder koštao dugačku pauzu između nove prilike za povratak svojoj karijeri.

10. Amanda Bynes

d

Kao posljedica droga i mentalne bolesti s kojom se borila, Bynes je u svoje vrijeme činila neke poprilično uznemirujuće stvari. Umjesto da joj javnost pokuša pomoći, Bynes je u javnosti postala čisti predmet sprdnje i super inspiracija za viceve; apsolutno najgori scenarij koji se mogao dogoditi jednoj već mentalno nestabilnoj mladoj ženi.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj