Taylor Swift se osvećuje: svima!

28/08/2017

Osvetnički video-spot za pjesmu “Look What You Made Me Do” je od jučer, 28.08.17. na Youtube kanalu Taylor Swift. Imamo detaljnu analizu kome se Taylor točno osvećuje

Sjetimo se samo dramatičnog spota "Bad Blood”, ili pak "Blank Space," Taylor Swift je oduvijek zapravo imala spotove/pjesme u kojima se nekome obraća, proziva, napada, bez dlake na jeziku. Njezin novi singl, koji je u promet pušten prije nekoliko dana (24.08.17.) "Look What You Made Me Do" -- nije iznimka.

Pjesma koje je napisala u suradnji sa Jackom Antonoffom, osvetnička je pop-dizalica sa znakovitim tekstom koji vrijedi analizirati. Pjesma počinje sa stihom: "I don't like your little games” (ne sviđaju mi se tvoje igrice), a završava stihom koji upućuje da je Taylor Swift mrtva. Što sve to točno znači, analizirali smo od A do Ž.

Za početak, tu je ovaj stih:

"I don't like your little games / Don't like your tilted stage / The role you made me play / Of the fool, no, I don't like you" (ne sviđaju mi se tvoje igrice / ne sviđa mi se tvoja nagnuta pozornica / uloga na koju si me prisilio / ulogu budale, ne, ne sviđaš mi se)

TAYLOR SWIFT 2

Ključ: Kanye West je na svojoj turneji Saint Pablo Tour koristio viseću pozornicu koja se naginjala tijekom koncerta. Ovaj stih mogao bi se protumačiti kao referenca na skandal koji je Kanye West izazvao kada je na dodjeli MTV Video Music Awards Taylor Swift, koja je dobila nagradu za najbolji spotu, upao na pozornicu usred njezinog govora 2009.

Zatim, tu je ovo: "I've got a list of names and yours is in red underlined" (imam listu imena, i tvoja ne napisana crvenim i podcrtana)

Ključ: Zadnji puta kada je Taylor Swift napravila "listu” imena, bilo je to u pjesmi "Blank Space," u kojima je spominjala listu bivših dečkiju. Možda i ovaj puta misli na listu bivših dečkiju kojima se treba osvetiti? Ne znamo točno, ali u svakom slučaju, strah nas je!

"I don't like your kingdom keys / They once belonged to me / You ask me for a place to sleep / Locked me out and threw a feast (what?)" (Ne sviđaju mi se tvoji ključevi kraljevstva / Pitaš me možeš li prespavati kod mene / Isključiš me, i onda napraviš gozbu (što?)”

TAYLOR SWIFT 3

Ključ: Ovdje, čini se, Swift govori o svom prijateljstvu sa Katy Perry, za koju mnogi misle da je osoba o kojoj pjeva u pjesmi "Bad Blood." Osim toga, spot za pjesmu "Bon Appétit" Katy Perry uključuje i scene s gozbom - Perry je, naime, u spotu servirana na pladnju, baš kao na gozbi.


"The world goes on, another day, another drama, drama / But not for me, not for me, all I think about is karma / And then the world moves on, but one thing's for sure / Maybe I got mine, but you'll all get yours" (Svijet ide dalje, još jedan dan, još jedna drama, ali ne i za mene, sve o čemu mislim je karma / Svijet ide dalje, ali jedna stvar je sigurna / Možda sam dobila svoju, ali dobit ćete i vi svi svoju”

Ključ: osim činjenice da je stih "another day, another drama" posuđen iz pjesme Britney Spears "Piece of Me," karma je ključni moment ovog stiha. Spominjući karmu cijelo vrijeme, Swift se referira najvjerojatnije na pjesmu Katy Perry "Swish Swish”, o kojoj je Perry pričala u autu Jamesa Cordena i objasnila svoju svađu sa Taylor Swift.

No, sve to što je rekla u pjesmi, nije ništa u usporedbi sa stvarima koje je u spotu - pokazala.

Spot za pjesmu “Look What You Made Me Do” sinoć je premijerno objavljen na MTV VMA Video Music Awards 2017. u Los Angelesu, a jutros je objavljen na njezinom Youtube kanalu.

Kao i stihovi pjesme “Look What You Made Me Do”, i spot je prepun skrivenih znakova koji nisu u spotu slučajno. Primjerice, spot počinje sa Taylor-Swift-zombijem (podsjeća li vas na Michael Jacksonov Thriller?), dok grob pored nje nosi ime Nils Sjöberg, što je pseudonimTaylor Swift koji je koristila u doba kada je surađivala / i dejtala s Calvinom Harrisom.

TAYLOR SWIFT 11

Zatim, tu je scena u kojoj se Taylor Swift zabije u stup sa svojim zlatnim Bugattijem. Paparazzi joj ne žele pomoći, već je samo slikaju. Ta se scena očito odnosi na kritiziranje paparazza kojima je jedini cilj dobiti dobru fotografiju, a ne recimo pozvati hitnu pomoć ili ugasiti požar na gorućem automobilu.

grammy-0347414045

Da bi stvar bila bolja, Taylor je u ovoj sceni obučena kao Katy Perry, i ima frizuru kao Katy Perry, i u ruci drži Grammyja - nagradu koju Katy Perry nikada nije dobila, a Taylor ih ima nekoliko. #okrutno

TAYLOR SWIFT 6

Tu je i scena u kojoj Taylor Swift stoji na vrhu hrpice, doslovce hrpice ‘Taylor Swift’, ili točnije, starih verzija Taylor Swift u prijašnjim prepoznatljivim stylinzima. ‘Stare Taylor Swift’ pokušavaju doći do nove, ali ne mogu. Nova Taylor je jača od svih. Simpatična simbolika, zar ne?

TAYLOR-PILE-0347414060

Na samom kraju spota, sve verzije Taylor stoje ispred aviona na kojemu piše "Reputation", i svađaju se. Na neki način, tu vidimo smisao za humor mlade Taylor, jer sve verzije Taylor zapravo se rugaju jedna drugoj. Jedna od posljednjih stvari koje Taylor izgovori u spotu, a to je "I'd very much like to be excluded from this narrative”, (jako bih voljela biti isključena iz ovog razgovora) rečenica koju je 2009. godine napisala na Instagramu kada je Kim Kardashian na Snapchatu objavila audio-snimku razgovora Kanye Westa i Taylor Swift, čime je narušena reputacija slavne pjevačice. Na to, sve verzije Taylor uzviknu u isti glas: "Shut up!" (začepi!)

TAYLORSNAKE-0347414304

Znakovito, novi album Taylor Swift, koji izlazi 20.11.17., zvat će se “Reputation”.

"Još jedan dan, još jedna drama". Dobro je rekla Britney Spears.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj