Marilyn kao uzor

03/04/2014

Iako mnogi Marilyn kao uzor smatraju kontroverzom, mi smatramo da je ona doista zaslužila da se ponekad ugledamo na nju...

Preživjela je teško djetinjstvo

Iako je odrasla u izrazito nezdravoj okolini, u društvu psihički nestabilne majke i bez oca, Marilyn je uspjela. Iako ju je majka poslala da živi kod brojnih udomitelja gdje je čak bila i seksualno zlostavljana te umalo zadavljena na smrt. Unatoč svemu tome, imala je snage za život!

Rušila je stereotipe

Ako je Marilyn išta mrzila, onda su to bili stereotipi, a pogotovo kada se nju ubrajalo u jedan - onaj da je glupa plavuša. Taj je stereotip mrzila u tolikoj mjeri da je odbijala glumiti uloge glupih plavuša, čak i ako je unaprijed bila potpisala ugovor za snimanje. Osim toga, puno je puta dokazala da je bila iznimno pametna i načitana te je bila treća žena u povijesti koja je pokrenula producentsku tvrtku.

Borila se s depresijom

Bilo koga tko je upoznat s njezinom životnom pričom i odrastanjem ne čudi depresija od koje je obolila, no kada je Marilyn saznala da pati od depresije, nije se predala samo tako. Dapače, unatoč svojoj bolesti, uvijek je iznova pokazivala koliko u njoj ima snage i volje te da je prije svega borac. Depresiju je jako teško pobijediti, a ona je činila sve što je bilo u njenoj moći da u tome i uspije.

Bila je velikodušna, plemenita i nesebična

Marilyn je jako dobro znala koliko je teško odrastati u neprimjerenim uvjetima zbog čega je jako puno novca za svog života donirala brojnim domovima za nezbrinutu djecu te raznim udrugama za bolesne i nemoćne. Osim toga, obožavala je djecu i životinje i uvijek je bila i više nego ljubazna kada bi joj netko prišao.

Bila je borac za ljudska prava

Kada je Ella Fitzgerald dobila zabranu pjevanja u klubu 'Mocambo' samo zbog boje svoje kože, Marilyn je momentalno nazvala vlasnika kluba i obećala mu da će svaku večer dolaziti u njegov klub, za stol u prvom redu, pod uvjetom da Ella nastavi pjevati. Vlasnik kluba znao je što znači imati Marilyn svaku večer u klubu, zbog čega je i pristao na njen zahtjev. A Marilyn je, kako je i obećala, svaku večer dolazila sjediti u prvi red. Nakon toga, Ella je postala superzvijezda za koju su prestali postojati maleni, zaboravljeni klubovi.

Promijenila je pogled na seks

Bila je i ostala najpoznatiji seks simbol svih vremena, no svojim je ponašanjem uspjela drastično promijeniti samo viđenje seksa. Zahvaljujući njoj, seks više nije bio nešto čega se treba sramiti - seks je postao zabavan i pomalo drzak. Marilyn je potaknula žene da slave svoja tijela te da se osjećaju dobro u vlastitoj koži. I naučila ih je jednu bitnu stvar - da žena može biti seksipilna bez da gubi na samopoštovanju i dostojanstvu.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj