Lil' Kim - ikona feminizma i seksualnosti

17/01/2019

22 godine nakon što je izašao njezin prvi studijski album i dalje svi kopiraju Lil' Kim. Ipak, ona je bila mnogo više od modnog kameleona...

Prije nego što je Kylie Jenner izgradila cijelo malo carstvo proizvoda za usne, Lady Gaga postala kraljicom ekstravagancije, a Rihanna i Beyonce kraljicama svijeta, prije nego što je Nicki Minaj otkrila Zigmana, a Cardi B privlačila više pažnje u prvom redu revije od bilo čega što hoda pistom, sve je to napravila Lil' Kim.

Neki novi feminizam

Za one koji ne znaju, 1996. se Lil' Kim pojavila na hip hop sceni i ostavila sve bez teksta svojim seksualno nabijenim tekstovima pjesama i spotovima. Šarene perike i bunde, kakve danas često viđate na Instagramu, bile su njezin zaštitni znak. Tekstovi su njezinih pjesama govorili o vrućem seksu, materijalnom bogatstvu, ljubavi i izdaji, kao i o iskorištavanju muškaraca za novac. Ona je potpuno ovladala svojom seksualnošću i nije imala ama baš nikakvog srama i upravo je zbog toga baš ona pokretač "novog feminizma", obilježenog seksualnim slobodama i seksualnom likvidnošću.

Nećemo se lagati, bila je trn u oku mnogih feministica iz brojnih razloga. Prvenstveni je problem bio što Lil' Kim nije zanimala opća dobrobit svih žena, nju je zanimala samo njezina osobna dobrobit i napredak. To nije manje feministički, to je samo realno. Kada ste siromašni u kapitalističkom okruženju, ne želite spasiti žene kao kolektiv, želite spasiti sebe. Čak je i bell hooks, majka intersekcionalnog feminizma, rekla kako su opasniji konzervativci koji je žele ušutkati od bilo kakvih prostota koje izlaze iz usta Lil' Kim. Unatoč optužbama da njezini tekstovi pridonose podcjenjivanju i objektivizaciji žena, ona je svoju seksualnost smatrala moćnim sredstvom pomoću kojeg se probijala do svog trona.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce) on

Plastične operacije, podlijeganje šovinizmu ili osobni izbor?

Unutar feminističkog diskursa nema sumnje da je riječ o prvome, no je li to zaista tako? Lil' Kim se, kao i Michael Jackson, podvrgla brojnim zahvatima posvjetljivanja kože i iako su oboje naišli na osudu, samo se za nju smatralo da to radi kako bi se više svidjela suprotnome spolu. 

Naomi Wolf je direktno kritizirala Kim unutar svoje rasprave o mitu ljepote "Tko može zaboraviti estetska unaprjeđenja koja je Lil' Kim kupovala? Njezina tako nelijepa motivacija za stavljanje obojenih leća, procedure izbjeljivanja, popravak nosa, povećanje usana i grudiju, liposukciju te posvjetljivanje kose do platinasto plave..." pisala je tada Naomi, aludirajući kako Kim želi izgledati sličnije Faith Evans, ženi njezinog nesuđenog ljubavnika Notorious B.I.G.-a. 

View this post on Instagram

I’m not a regular mom I’m a cool mom

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

Ipak nepobitna je činjenica kako sve više žena nudi svoj rad na tržištu - tržištu koje ih pritom i dalje ne plaća jednako - kako bi si priuštile malo sreće kroz kupovinu ljepote. I da, možda i stoji da je "mit ljepote" postao "stvarnost Instagrama" - budući da svi težimo istim standardima: savršeno iscrtane obrve, tamna (ali ne pretamna) maslinasta koža i svijetla kosa i oči za dobru dozu kontrasta, ali nije li na kraju jednako šovinistički osuđivati te žene zbog njihovih beauty izbora?

 

Ne paničarite, i dalje smo različiti

 

Osim na nepresušnoj modnoj inspiraciji i outfitima koji su doživjeli možda najviše reinkarnacija u zadnjih dvadesetak godina, Lil' Kim možemo zahvaliti što nas je pokušala naučiti da nemamo pravo određivati što će kojoj ženi dati osjećaj moći - neke će je žene potražiti u svojoj čednosti, dok će druge do tog osjećaja doći kroz isticanje svoje seksualnosti. I jedno i drugo je okej. Okej je imati haljinu koja ne pokriva ni grudi jednako koliko je okej imati haljinu koja ne otkriva ni gležnjeve i nitko vam nema pravo reći na što biste se vi trebali odlučiti. Pa čak ni feministkinje! 

 profimedia-0098340027

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj