Druga strana K-popa

02/05/2020

Južna Koreja je zemlja u kojoj sve mora biti savršeno, no kakva se priča krije iza tog uspjeha

Najvažniji kulturni proizvod Južne Koreje definitivno je K-pop. Glazbeni žanr koji je zaludio cijeli svijet najsličniji je zapadnoeuropskoj mješavini elektro popa, hip-hopa i R’n’B-ja. Postao je globalni fenomen zahvaljujući mješavini zaraznih melodija, savršene koreografije i besprijekorne produkcije. Danas izvođači poput BTS, Big Bang ili Blackpink na YouTubeu imaju više od milijardu pregleda. Za njima luduje cijeli svijet, BTS je napunio Wembley, gdje ih je gledalo više od 80 tisuća ljudi. Nakon Beatlesa postali su prva grupa koja je imala čak tri albuma na prvome mjestu američke top-ljestvice Billboard, nastupali su za Novu godinu na Times Squareu u New Yorku i donose 3,6 milijardi dolara zarade južnokorejskoj ekonomiji svake godine.

Taeyeon-GENERATION-0495637504

Tayeon, članica grupe Generation

Oni sami! K-pop zvijezde inspiriraju modu, make up i videoigrice, a tinejdžeri diljem svijeta žele biti poput njih. Kompanije ulažu goleme iznose kako bi stvorile buduće tinejdžerske pop zvijezde, što znači da nema mjesta za pogrešku i sve mora biti savršeno. S obzirom na to da ljudi nisu savršena bića, takva mjerila i zahtjevi uzimaju i svoj danak. Drugim riječima, K-pop kultura ima i tamnu stanu. Klinci koji žele postati novi K-pop idoli već nakon osnovne škole odlaze u kampove koje su osmislile kompanije kao što su S.M.Entertainment, ­YG Entertainment, DSP Entertainment i JYP Entertainment, a u njima se trenira plesanje, rap, pjevanje te sve izgleda kao u pravom vojničkom kampu i - preživljavaju samo najbolji. Tome u prilog ide i priča iz K-pop svijeta koja je nedavno procurila u javnost, a opisuje koliko je zahtjevno i depresivno biti zvijezda, jer većina je njih zapravo u vlasništvu kompanija s kojima potpisuju prave robovlasničke ugovore.

U listopadu 2019. godine obožavana K-pop zvijezda Goo Hara potpuno se slomila na Instagramu nakon samoubojstva svoje prijateljice, također K-pop senzacije, Sulli, bivše članice grupe f(x). U svom livestreamu Goo je pune tri minute plakala i opraštala se od svoje prijateljice i sestre po duši, kojoj nije mogla doći ni na sprovod jer je s grupom Kara bila na turneji. Na tisuće followera gledalo je Gooinu bol u realnom vremenu. “Odsad ću živjeti mnogo smislenije”, poručila je Goo i rekla fanovima da se ne brinu, da će biti dobro. Nakon nešto više od mjesec dana i Goo Hara si je oduzela život.

Sulli f(x)-0413699004

Sulli iz grupe f(x)

Dvije godine prije to je učinio i prekrasni mladi pjevač grupe SHINee, Jonghyun. On je za sobom ostavio oproštajnu poruku u kojoj je napisao: “Slomljen sam iznutra. Depresija me polako jela i napokon dokrajčila, nisam je mogao pobijediti.” Te tri K-pop zvijezde koje su si oduzele život na vrhunci slave bile su samo dio goleme glazbene industrije koja regrutira djecu već s deset godina kako bi ih lansirala u orbitu slave. I dobro na njima zaradila. Klinci idu u specijalne škole gdje uče plesati i pjevati, uče kako se ponašati u javnosti i pripremaju se za život pop zvijezde.

Spavaju stiješnjeni u sobama na krevetima na kat ili strunjačama, rade po 12 sati na dan kako bi zapamtili riječi i koreografiju. Sate i sate provode vježbajući, vikendima nastupaju na glazbenim festivalima. Kada su dovoljno stari, studio ih razvrstava u pop grupe ili ih ponekad promovira kao zasebne izvođače. Jednom kad je pop grupa istrenirana do savršenstva, studio im daje pjesme, oglašava ih, bukira gaže na televiziji, šalje ih na turneje i odlučuje kojim će tempom objavljivati albume.

SHINee, Jonghyun-0245521560

Jonghyun iz grupe SHINee

Drugim riječima, kontrolira ih u svakom pogledu. Izvođači ne smiju otkriti često otrovne, manipulativne i nehumane uvjete iza scene zbog kojih moraju prelaziti svoje granice. Izvođači su jednostavno zaposlenici studija kojima donose golem profit. Ništa ne smije poći krivo - kontrolira se svaki korak njihov u javnosti, često i što rade privatno, a imaju takve ugovore da im je zabranjeno reći bilo što bez prijašnje provjere. Jedna od rijetkih koja je progovorila o problemu za američki Cosmo jest K-pop zvijezda, kantautorica i youtuberica, Grazy Grace. “Većina izvođača ne želi govoriti o tome jer im se prijeti - strah ih je da će dospjeti na crnu listu industrije i da više nigdje neće nastupati jer su kompanije vrlo moćne. No meni je važno reći istinu zbog drugih, mladih snaga, kako ne bi ponovile iste greške”, kaže ona. San joj je bio postati pjevačica pa je prošla rigorozni trening kako bi mogla biti u nekoj djevojačkoj pop grupi.

“Nisam shvatila koliko mi je loše sve dok nisam dobila insomniju. Nisam mogla spavati šest mjeseci, imala sam napadaje panike, iako nisam imala pojma što je to. Nisam nikome ništa htjela reći, nisam smjela izgledati depresivno jer sam se bojala da će me otpustiti. Napadali su me čim bi mi glas malčice napukao, nisam se smjela udebljati ni grama. Potpuno sam se izgubila, u nekim sobama za trening su nadzorne kamere, a menadžeri su nam redovito provjeravali mobitele, kao i što postamo na društvenim mrežama.

Svaki je selfie provjeren prije nego što je objavljen, a ljubavne su veze strogo zabranjene, čak i kad si već uspješan K-pop idol”, priča Grazy i dodaje kako su ugovori toliko strogi da nema odustajanja. Ako poželiš odustati, moraš platiti sve što su investirali u tebe, što može iznositi na desetine tisuća dolara. Ona je na kraju dobila otkaz, nakon što je tri godine provela u dramatičnim uvjetima. Sve to ocrtava koliko su Korejci pod stresom u želji da budu uspješni i savršeni. Naime, glavni uzrok smrti adolescenata u toj zemlji je samoubojstvo. Prema statističkom izvješću, stopa samoubojstva dobne skupine od 9 do 24 godine na 100 tisuća stanovnik iznosi 7,8 posto.

k-pop-0456821943

Ne samo to, samoubojstvo je četvrti uzrok smrti u Južnoj Koreji - u prosjeku si svakoga dana život oduzme 40 ljudi. Ta zemlja ima najviši prosjek samoubojstava među zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), među kojima se nalaze i Njemačka, Velika Britanija i Japan, a cilj im je povećati gospodarski rast i standard zemalja članica. Uz to je Južna Koreja jedina zemlja OECD-a u kojoj se stopa samoubojstava povećavala od 1990-ih godina. Godinama je to zbunjivalo znanstvenike i sociologe jer je Južna Koreja doživjela nevjerojatan gospodarski rast nakon Drugoga svjetskog rata. Zemlja koja je nekada bila osiromašena kolonija danas je 13. svjetska ekonomija.

I ne želi stati. Upravo u toj težnji savršenosti skrivaju se sva tuga i potisnuta bol. Osobito su ugroženi adolescenti i starija populacija. Južna Koreja ima najvišu stopu samoubojstava djece u dobi od 10 do 19 godina i iznimno visoku stopu samoubojstava populacije starije od 60 godina. Djeca ne mogu podnijeti stres koji je povezan sa školovanjem. Naime, mali Korejci u školu idu 11 mjeseci, a školski im dan traje 16 sati dnevno. Apsolutno svi se žele upisati na jedno od tri vrhunska sveučilišta u zemlji koja su poznata po rigoroznim ispitima. Jer obiteljska čast i ime usko su povezani s činjenicom na koji fakultet ide dijete.

BTS-0430382169

BTS

Stariji, s druge strane, nemaju od čega živjeti jer je Koreja doživjela potpuni kolaps tradicionalnih vrijednosti koji podrazumijeva i brigu mlađih o starijima. Sve više Korejaca napušta svoje roditelje na selu kako bi stvorili karijeru u gradovima, ne šalju im novac, a sustav mirovina ne funkcionira. Stoga sve više starijih diže ruku na sebe kako ne bi bili financijski teret svojim obiteljima.

Ali i dalje nema mjesta za pogrešku, slabost, propust - u zemlji od 51,5 milijuna stanovnika sve je podređeno isključivo uspjehu. Drugo nije opcija. No možda se ipak nešto pomiče nabolje u svijetu K-popa. “Danas je lakše biti neovisan nego prije, sve više njih odlazi od velikih kompanija i osamostaljuje se”, kaže Grazy koja je u tri godine došla do 200 tisuća pretplatnika na svom YouTube kanalu. “Isto tako, sve više zvijezda javno progovara o stresu, antidepresivima i anksioznosti. Poput Taeyeon iz benda Girls’ Generation, koja je na Instagramu poručila obožavateljima da je na antidepresivima, ili BTS repera Suga i RM, koji redovito govore o depresiji i anksioznosti. Možda se dramatične promjene neće dogoditi preko noći, ali svakako se moraju dogoditi. Evo, i mega popularni BTS je nedavno dobio godišnji odmor - nakon što su šest godina nastupali bez predaha.”

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj