Nevio Marasović: najsjajnija zvijezda hrvatskog filma

18/03/2014

Mlad je, uspješan, kreativan, simpatičan i još k tome single. Upoznajte mladog redatelja koji je oduševio filmoljupce, ali i kritiku...

Filmom "Vis-a-Vis" ponovno si dokazao redateljski talent. Kako glasi lajtmotiv tog projekta? Što si htio poručiti, postići?

Lajtmotiv Vis-A-Visa je bio "svila na vjetru". To znači da sve u filmu mora biti iznimno lagano, nježno i lepršavo. Na ideju za film sam došao zajedno s mojim prijateljem glumcem Jankom Popovićem Volarićem koji u filmu tumači glavnog lika. S obzirom da obojica nismo nekoliko godina snimili igrani film, dobili smo želju snimiti nešto igrano. Krenuli smo na početku nevino, bez nekog čvrstog plana i ambicija, no projekt je svakim danom sve više rastao, tako da smo na kraju završili s vrlo ozbiljnim cjelovečernjim filmom!

Kakve su reakcije na film? Znamo da je premijera bila i više nego zanimljiva?

Reakcije na film su iznad svakog očekivanja s obzirom da na početku rada na filmu nismo imali nikakva očekivanja. Hvale nas i kritika i publika što nas čini iznimno sretnima i zadovoljnima jer je to ideal kojemu težiš kada snimaš film. Da, imali smo zapravo dvije lude premijere. Jednu za uski krug ekipe i prijatelja filma u planinarskom domu Runolist i jednu malo veću premijeru u psihijatrijskog bolnici Vrapče. Obje lokacije smo koristili u filmu tako da smo željeli napraviti nešto šašavo i otkačeno što se razlikuje od uobičajnih premijera u kino dvoranama. Kako smo se i nadali, obje premijere su bile zabavne i neobične, točno kakav je i naš film!


Domenico La Porta uvrstio te među najbolje redatelje u Europi. Što takvo priznanje za tebe znači?

Pa to mi je svakako najveće profesionalno priznanje u životu. Nije mala stvar kada te glavni urednik najvećeg europskog filmoskog portala svrsta u sam vrh europskog filma!

Budžeti za filmske projekte vrlo su limitirani. No kako izvući maksimum iz zadanog? Ubija li manjak sredstava dinamičnost i maštu?

U našem slučaju nedostatak budžeta nam je čak i pomogao jer nismo bili ograničeni danima snimanja, satnicama i rasporedima vezanim uz budžet. Snimali smo kada smo htjeli i koliko god smo htjeli. Međutim, "Vis-A-Vis" spada u manje od 1% filmova koji se mogu snimati na taj način. Većina filmova zahtjeva ozbiljan budžet i u slučaju "Vis-A-Visa" radi se o (na sreću) uspjelom eksperminetu koji je isto tako mogao i neslavno propasti!

y

Imaš li najdraže glumce i glumice s kojima bi volio raditi? 

Od stranih glumaca mlađe generacije iznimno cijenim Toma Hardya i Michaela Fassbendera. Od glumica tu su Dallas Bryce Howard, Amy Adams i Jessica Chastain. Jessica Chastain mi je inače tiha patnja!

Jasno je da si kreativan i to ne treba ponavljati. Iz čega crpiš inspiraciju za život? Je li to glazba, filmski svijet, satira, svakodnevnica?

Pa da, inspiraciju crpim najviše iz osobnog života, svakodnevnice i ljudi koje me okružuju. Naravno da su mi velik izvor inspiracije i filmovi, a s obzirom da volim svirati i pjevati, glazba mi je još jedna bitna stvar. Umjetnik uglavnom crpi inspiraciju iz stvari prema kojima je strastven i koje su mu drage i zanimljive. Shodno tomu, žene su također veliki izvor inspiracije!

Čime se u životu najviše ponosiš? Nekim od filmova ili nečim potpuno drugačijim?

Ponosim se najviše što sam do tridesete godine snimio dva dugometražna filma, autorsku televizijsku seriju i preko stotinu reklamnih spotova u više zemalja. Osim posla, ponosan sam što sam kroz godine razvio i dobru disciplinu i kontinuitet u fitnessu koji mi je glavni hobi i najučinkovitija metoda opuštanja od svakodnevnog stresa.

Igra li ljubav veliku ulogu u tvome životu? Znamo da Cosmo djevojke to žele saznati... Ako ništa drugo, reci nam barem – jesi li single, zauzet (i oduzet?) ili nešto treće?

Naravno da igra, zaljubljivao sam se do ušiju od moje šeste godine nadalje. Od osamnaeste do dvadeset osme sam imao tri duge veze a zadnje dvije i pol godine sam single što mi se jako svidjelo s obzirom da gotovo da i nisam iskusio kako je biti solo od kada sam postao punoljetan. U zadnje vrijeme sam ipak već osjetio potrebu da se skrasim tako da se nadam da ću uskoro upoznati djevojku koja će me oboriti s nogu i s kojom ću poželjeti početi vezu!

Jesi li klasičniji tip kad su u pitanju veze ili si jedan od onih koji 'potpaljuju' strast zanimljivim sms korespodencijama?

S obzirom da mi je scenaristika opis posla, mislim da dosta dobro stojim u sms zavođenju. Tu su naravno i facebook chatovi i ostale srodne metode komunikacije s djevojkama, he he. To je jako slatka i uzbudljiva metoda druženja i uvijek sam ju volio!

Sveprisutnost tehnoloških postignuća u svijetu oko nas ne može se ne zamijetiti. Čak i u filmu Janko stalno provjerava mobitel. Koje je tvoje mišljenje o mobitelima, Internetu? Žališ li za vremenom kada tehnologija nije bila toliko napredna?

vrapce 11

Moderne telekomunikacijske tehnologije su promijenile svijet na bolje i moramo biti zahvalni što živimo u ovako uzbudljivom dobu. S druge strane, ima dana kada cijelo vrijeme provedem odgovarajući u isto vrijeme na pozive, mailove, sms-ove, skype poruke, facebook poruke, viber i whatsapp poruke. U takvim trenutcima se pitam čemu sve to i zašto moram provesti cijeli dan tipkajući i pričajući u nizu kojemu nema kraja. Ipak, i dalje pozdravljam sve te tehnologije jer danas imamo svijet na dlanu što je jako uzbudljivo!

Koji bi film izabrao za prvi spoj sa savršenom osobom? Bi li to bila romantična komedija ili nešto sasvim ludo i nabijeno adrenalinskim šokovima?

Definitvno nešto romantično ili pak nešto inteligentno. Sumnjam da bi odveo djevojku na Transformerse. Mislim da je savršen film za prvi spoj nešto tipa "Mostovi okruga Madison". Pristao bi i na "Notebook" ali onda bi mi se morala stvarno jako sviđati!

Jesi li više jutarnji ili večernji tip? S čime obavezno započinješ dan? A s čime ga pozdravljaš?

Totalno sam večernji tip. Evo sada odgovaram na ovaj intervju, a već je prošlo dva ujutro. Volim raditi po noći i nikako se ne volim rano dizati. "Jutro" obavezno započinjem espresso kavom koju sam radim doma a u zadnje vrijeme sam stekao naviku popiti prije kave veliku čašu vode s malo jabučnog octa i tabletom multivitamina. Osim što čisti organizam, otkrio sam da jabučni ocat bolje razbuđuje i od same kave.

Što si po zodijaku? Znaš li svoj podznak? Jesi li praznovjeran?

Po zodijaku sam Rak, a u podznaku Djevica. Ne vidim doduše da imam i jednu odliku djevice dok sam s druge strane stopostotni Rak. Sve što piše u horoskopu o Rakovima totalno vrijedi za mene. A što se tiče praznovjernosti, ne smatram da se time previše opterećujem u životu.

Što bi volio raditi za desetak godina? Ispunjavaju li ti se snovi? Radiš li na njihovu ispunjavanju?

Da pokucam u drvo, imam sreću da mi se do sada ispunio gotovo svaki san. Evo, ipak sam malo praznovjeran s obzirom na ovo kucanje u drvo... Za desetak godina bih volio raditi isto što radim i sada jer sam potpuno zadovoljan trenutnim životom. Jedino što bih do tada već volio imati ženu i djecu.

Što je za tebe sreća?

Kada si zadovoljan sa životom. Sve drugo je manje bitno!

ulaznica u modni svijet uz Pantene i kampanju "Jednostavno je biti posebna"

Mia Borčić

Novo

Komentiraj