Garrett Hedlund

22/04/2013

Farmer, sportaš, lutalica, pjesnik, romantik, slobodan duh... Štošta se dade napisati o mrak komadu što krasno pjeva i još bolje glumi. A može ga se i samo gledati, i to je dovoljno...

Rođen je: 3. rujna 1984.

Dolazi iz: Roseaua u Minnesoti

Znamo ga po: "Troji", "Tronu: Nasljedstvu", "Countryju u srcu", trenutno i kao bitnika u obradi kultne Kerouacove knjige "Na cesti"

Glumci se, jasno je, za svaku svoju ulogu moraju posebno spremati ako misle biti uvjerljivi: nekad se u ulogama bave fizičkim radom, nekad su intelektualni tipovi, nekad nijedno. Garrett Hedlund u Hollywood je po tome stigao spreman za sve. Rođen je u selendri koja je tad brojala 81 stanovnika i do 14. godine brinuo o kravama na očevoj farmi, a usput obavljao i sve poslove vezane za seosko gazdinstvo - od kopanja motikom do vožnje kombajna.
Kako je tata bio i trener školske hrvačke momčadi, Garrett je i tu vještinu svladao, a odlično mu je išao i američki nogomet. Ti će mu treninzi biti od velike koristi kad se prihvati svojih prvih filmskih uloga - Patrokla u "Troji" i Dona u sportskoj drami "Najbolji tim".
Kako je Minnesota jako daleko od Hollywooda, a Arizona ipak nešto bliže, Garrett je s 14 godina odabrao da više ne bude s ocem, nego s majkom koja je nakon razvoda živjela u sunčanoj, pustinjskoj državi. Shvatio je da želi biti glumac, kao i da mu za taj poziv treba veća književna potkovanost, pa je redovito iz lokalne knjižare "posuđivao" knjige: ukrao bi, recimo, primjerak Bukowskog i sljedeći ga dan vratio: "Mislio sam si, pa neće se sva tri primjerka rasprodati preko noći."
Čitanje ga je potaknulo da i sam počne pisati: poezija u prozi i dnevnik glavne su mu forme izražavanja. Poezija manje, u dnevnik, koji izgleda kao tijek misli ili nešto što bi "beat" generacija napisala, zna se u par dana naći po 70-80 stranica. Te su stranice oduševile slavnog redatelja Waltera Sallesa, koji je Garrettu odmah dao ulogu Deana Moriartyja, parafrazu Neala Cassidyja u filmskoj adaptaciji romana "Na cesti" Jacka Kerouaca.
Salles je uočio da je među Deanom i Hedlundom dosta sličnosti - neukrotiv duh koji je Cassidyja odveo na put s Kerouacom Garretta redovito nagoni na besciljne vožnje cestama Minnesote, a Kristen Stewart, Sam Riley i ostatak ekipe iz filma najviše su se na snimanju smorili kad bi ih kolega poveo u beskrajne šetnje u 4 ujutro.
Na prehodane kilometre primjedbe nema Kirsten Dunst, koju je Garrett zaveo i ovim šetnjama, a još više time što ju je na prvom izlasku odveo na vožnju kajakom. Nestabilno plovilo se izvrnulo, mladi su ljubavnici završili u vodi čistoće malo bolje od otpadne, ali Kirsten se nije potužila. Dapače, s Garrettom je više od godinu dana. Ni mi se ne bi tužili - tko bi odolio tom pogledu i usnama? A slušanje Hedlundova glasa u "Countryju u srcu" može izazvati ozbiljne štete na televizoru kad se hipnotizirano pokušate uvući u ekran. Samo upozoravamo.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj