Dokaz da romantičari nisu izumrla vrsta

10/02/2014

Osim što imamo dokaz da romantika još uvijek živi među muškom populacijom, dobra vijest je da živi na domaćem terenu. U Zagrebu, da budemo precizniji...

Njegovo ime je Petar Vranić, 22 su mu godine, veliki je šarmer i još veći romantičar. Mladi zagrebački kantautor izderanog glasa 2011. je odlučio publici predstaviti, kako sam kaže, 'svoje tugaljive rokenrol pjesme na granici između americane i mamurnog kajanja - Balkan via Nashville'. A evo i što kaže o sebi, svom alter egu, ljubavi i životu:

Tko je Petar Vranić?

Mate Mišo u kaubojskim čizmama i James Dean na fajruntu Krivog Puta, negdje između. Ali puno manje kul od oboje, a ni brk mi nije toliko muževan.

Zašto naziv Elephant and the Moon?

U jednoj od dražih mi serija, naziva Black Books, jedan od likova napisao je dječju slikovnicu imena Elephant and the balloon. Ali balloon je ipak preprpošan pojam za moje pjesme, pa sam se odlučio na malu preinaku.

Tko su uzori Slonu?

Uh, o tome bih mogao danima. Slušam baš mnogo muzike najrazličitijih žanrova. Dylan, The Smiths i Clash bi vjerojatno bili najzaslužniji za mene kao osobu. A što se Slona tiče, Gaslight Anthem, Jason Molina, Bruce Springsteen, The National, Against Me, Hold Steady... U zadnje vrijeme jako puno slušam Marka Kozeleka i matični mu Sun Kil Moon te Jasona Isbella.

Upoznaj nas ukratko sa svojim alter egom!

Zove se Johnny. Odslužio je svoj danak domovini u svjetskom ratu pod rednim brojem 2 i sad pokorava pedesete godine dvadesetog stoljeća sa gitarom pod rukom, jedan po jedan zadimljeni diner. Vozi ulašteni crni Camaro kabriolet pustim autocestama Amerike, najčešće sa spuštenim krovom jer je vjetar u kosi sušta romantika, naročito kada je neka zajapurena djevojka na suvozačkom sjedalu.

Kako izgleda tvoj idealan život?

Je li to trik pitanje da kažem kućica u cvijeću s bijelom ogradom i to? Hahaha... Kad sam bio mlađi, jako sam želio živjeti kraj mora. Danas postajem nervozan kada sam predugo na istome mjestu, tako da bi idealan život bio život u kojem stalno putujem i upoznajem nove ljude. Failing that, ne bih se bunio na ponudu za neki stančić u Parizu ili New Yorku. Čim grad ima mnogo ljudi i bogato kulturno naslijeđe/trenutnu scenu, brzo se snađem.

Kakva te cura može šarmirati?

Nisam nikada imao neki određeni tip djevojke, ne znam nikog tko ga ima, uostalom. Ali jako padam na spontane i otvorene cure. Načitanost i velike oči su uvijek plus hahaha. Postoji ona eksplicitna poslovica, koju ćemo za ovu priliku upristojiti, a ona kaže da se ne treba družiti s ljudima koji kod kuće nemaju puno knjiga. A i pomalo sam opsesivan oko pop kulture, pa se treba probiti kroz stotinu referenci po minuti koje sam u stanju ubaciti u razgovor, moram poraditi na tome.

Bez čega i/ili koga ne možeš zamisliti život?

Svjestan sam kakav je ogromni klišej ako kažem gitara. Ali definitivno gitara.

2

Koji je tvoj životni moto?

No surrender, no retreat. Boss zna, čak i kad zapadnem u čemerne faze pa i ne slijedim revno taj savjet.

Što smatraš svojim manama, a što vrlinama?

Popis mana bi bio par kartica teksta, ali u zadnje vrijeme me najviše muči što stalno kasnim. Klinci će nam se tako smijati za par desetljeća kad će se teleportirati sa pilulama protiv mamurluka u džepu. Već sad sam ljubomoran. Od vrlina možda iskrenost, iako me dovela u dosta nezgodnih situacija u životu. A i šarm mi katkad posluži! Šteta što nemam ogromne oči za neki profesionalni puppy eyes, da ne moram čekati u redu u banci kad mi se žuri.

Jesi li slobodan?

Kao ptica!

I naravno, gdje i kada te možemo vidjeti?

Prvi sljedeći nastup je u zagrebačkoj Tvornici Kulture kao predgrupa bendu Drvored. Zatim još 3 hometown nastupa i jedna mini turneja o kojima još ne smijem javno, ali će biti na vrijeme oglašeni na Slonovskom fejsbuku i portalima. Onda po planu i programu slijedi kraće zatvaranje u garažu, za dovršetak albuma i pripremu bendovske verzije benda da zauzme stage. Uzbuđenje, uzbuđenje svuda! (:


Rad ovog zanimljivog kantautora možete pratiti na njegovoj Facebook stranici Elephant and the Moon te na stranici www.bandcamp.com. A želite li ga osobno upoznati, zaputite se ovog četvrtka u Tvornicu Kulture. Koncert počinje u 21 sat. Vidimo se svakako tamo! Samo se nadamo da će Johnny stići na vrijeme...

 

Photo credit: Mia Karabegović

Mia Borčić

Novo

Komentiraj