BEAUTY INTERVJU: Seka Kožul otkriva što nam donosi jesen

15/09/2017

Doznali smo i kakve pogreške djevojke najčešće rade kod šminkanja, ali i nekoliko make-up trikova i savjeta

Seka Kožul

Seka Kožul poznata je hrvatska vizažistica. Surađivala je s brojnim poznatim hrvatskim zvijezdama kao što su Jelena Rozga, Antonija Blaće, Natali Dizdar, Renata Sopek i brojnim drugima. Seka je već dugi niz godina u ovom poslu, a u intervjuu nam otkriva kako se javila ljubav prema šminkanju, kako se uspjela istaknuti, kako izgleda jedan radni dan profesionalne vizažistice... 

Cosmo: Zašto šminkanje? Kako se javila ta ljubav?

Zbog neopisiva osjećaja zadovoljstva kada vidim nasmiješeno lice klijentice, veselje u njezinim očima i zahvalnost što sam je učinila ljepšom. A ljubav se javila u ranom djetinjstvu. Naime, dolazim iz obitelji s čak dva slikara. Kistovi i boje bili su moje prirodno okruženje. Za mene su lica platna za moje "make up slikanje".

Cosmo: Koliko ste dugo profesionalno u tom poslu?

Uh, više se i ne sjećam. Prvih deset godina bilo je igranje, šminkanje prijateljica, mladenki, poznanica... Zadnjih deset to je prešlo u profesiju koju obožavam. Sretna sam i jako zadovoljna jer radim ono što volim.

Cosmo: Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Ovisi. Zna biti jako kaotično i ubrzano, posebice ako u istom danu imam snimanja za časopise i reklame te privatne klijentice, a sve to na različitim lokacijama. Prvo ide dezinfekcija kistića, priprema kufera s 20-ak kilograma make-up opreme i žurba da stignem na vrijeme na određeno mjesto i adresu. Adrenalin je 1000%, ali to sam ja, to je ono što me čini sretnom. #lovemyjob <3

21754500_1454769981304813_992608267_nSeka Kožul i Antonija Blaće

Cosmo: Koliko Vama, kao profesionalnoj vizažistici, treba vremena za jutarnje spremanje, odnosno šminkanje?

Vrlo malo zapravo. Tuširanje, lagani make up, tuš koji jako često znam izvući i u vožnji (hahaha).

Cosmo: Što svaka djevojka mora imati u kozmetičkoj torbici?

Od viška glava ne boli, ali maskara, rumenilo i ruž su 'must have'!

Cosmo: Bez kojeg kozmetičkog preparata ne biste mogli zamisliti svoj život?

Kad se mora, bez puno toga se može, ali mislim da bih bez dobre maskare teško.

Cosmo: Koje su, prema Vama, najčešće make-up pogreške koje djevojke i žene rade kod šminkanja?

Po meni, današnje djevojke najčešće griješe u odabiru pudera (tekuće podloge) za lice. Jako često viđam pretamne, prežute ili pak preružičaste podloge koje nikako ne odgovaraju određenoj vrsti tena.

Cosmo: Što je najvažnije znati kada je riječ o šminkanju?

Mislim da je ipak najvažnija njega i higijena lica. Ako imaš nečistu i nenjegovanu kožu, nema tog make-upa koji će ti pomoći. Hidratacija lica i čišćenje make-upa prije spavanja prvi su i osnovni koraci za ljepotu i mladost svake žene. Tada će i šminka biti puno ljepša i postojanija.

Cosmo: Mislite li da make-up tutorijali na YouTubeu, Instagramu i Facebooku doista mogu naučiti djevojke kako se pravilno našminkati?

Mislim da da. Ako imaš smisla i "ruku za to". Često viđam divno našminkane mlade djevojke koje mi kažu da su to naučile baš na YouTubeu, a opet, dogodi se i dvosjekli mač. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da djevojke od 20-ak godina hodaju u sred bijela dana s (doslovno) maskama na licu. Tone pudera, konture koje nisu izblendane, prenaglašene crne i debele obrve... Make-up ne služi (barem ne u svakodnevnom životu) kako bismo izmijenili svoj lik, nego kako bismo naglasili ono najljepše na nama.

Cosmo: Kako se uspijevate istaknuti među brojnim hrvatskim vizažistima?

Hrvatska ima jako dobre vizažiste, imam uzore među kolegama i divim im se, ali smatram da  su me predani rad, volja i ljubav prema šminkanju (barem u mom slučaju) doveli tu gdje sam sada.

Cosmo: Šminkali ste brojne poznate dame, koje biste posebno izdvojili?

Svaka dama koja dođe u moje ruke meni je "poznata i priznata", ali ako moram, izdvojila bih tri jako zanimljive, karizmatične i divne dame, ponosna sam što su "prošle kroz moje ruke", a to su Tereza Kesovija, Alka Vuica i Zvončica Vučković.

21744584_1454770194638125_690503937_nAlka Vuica

Cosmo: Kada biste mogli birati bilo koju zvijezdu na svijetu koju biste našminkali, koja bi to bila?

Adele, definitivno!

Cosmo: Jesu li Vaše klijentice zahtjevne? Ili Vam se samo prepuste u sigurne ruke?

Znaju biti, jako. Ali ipak, 95% mojih klijentica prepusti se i posluša ono što im savjetujem, štoviše, puste me da odradim sve onako kako mislim da je najbolje za njihov stil, lice, ten...

Cosmo: Što nam donosi jesen? Kakvi trendovi će biti IN ove sezone?

Jako me veseli što novi trendovi beauty kuća nalažu povratak decentnijem i prirodnijem make-upu. Prozračniji ten, lagani dodiri rumenila i highlightera, naglašavanje ljepote, svježine i prirodnosti. Ali jesen ne bi bila jesen bez boja šumskog voća na usnama, naglaska na očima i čak povratka skoro zaboravljenog sjaja metala za efektan izgled.

21763823_1454770204638124_497666507_nNatali Dizdar21741706_1454770191304792_1860876246_nTatjana Jurić

Cosmo: Možete li našim čitateljicama otkriti neke beauty savjete?

Ljeto je gotovo, ali dobar bronzer čuda čini kako bi produžile vijek preplanulog tena. Nanosite ga postepeno, nakon što ste četkicu prethodno otresle od viška, i to samo na gornji dio jagodica. Za potpuni jesenski look dodajte crveni, ljubičasti ili bordo ruž.

 21754178_1454770207971457_1311103379_nMila Elegović

Test '3 po 3'

1. Tri omiljena kozmetička preparata

Maskara, tuš, rumenilo.

2. Tri omiljene nijanse ruža za usne

Boja mesa, crvena i mat ružičasta.

3. Tri omiljena beauty trika

Highlighter za svježinu, bronzer za dojam osunčana tena te BB krema za zdravi sjaj lica.

 

Foto: Privatni album

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj