7 savjeta za obnovu vrhova bez šišanja

05/12/2017

Imate suhu i ispucalu kosu, a ne želite je skratiti? Imamo rješenje!

Brojni frizeri ističu da je jedini lijek za oštećene vrhove šišanje, a mi vas uvjeravamo da postoje i drugi načini koji ne podrazumijevaju skraćivanje kose.

1. Vodite računa o obojenoj kosi

Bojenje kose razgrađuje vanjski dio dlake (kutikulu) zbog čega se javljaju oštećenja vrhova. Upravo zato je važno da kosu nakon bojenja ne perete 48 sati jer je ona tada veoma porozna i podložna lomljenju.

2. Koristite široki češalj

Nakon što pod tušem nanesete regenerator, polako raščešljajte kosu četkom sa širokim zupcima. Na ovaj ćete način spriječiti lomljenje koje se najčešće javlja kada češljate kosu nakon sušenja ručnikom. Budite veoma nježne kada sušite i češljate mokru kosu jer je ona puno slabija u odnosu na suhu.

3. Izbjegavajte određene frizure

Koliko god da je visoki rep odlična frizura (i brza za napraviti), kada se kosa svakodnevno zateže rezultat je slomljena i oštećena kosa. Zato pokušajte mijenjate razne frizure ili stilove repa, pletenice i punđe kako biste izbjegle zatezanje kose na isti način. 

4. Koristite dobre gumice za kosu

Kada podižete kosu u repu ili punđu, izbjegavajte gumice za kosu s metalnim dijelovima. Ove gumice veoma su loše za kosu jer se dlake veoma često zapetljaju u metalni dio. Kada je pokušate skinuti, zapetljane se dlake lome i pucaju. Zato vam savjetujemo da se držite običnih, mekanih gumica.

5. Upotrebljavajte hidratantnu masku

Nakon svakog pranja kose, obavezno nanesite regenerator ili hidratantnu masku koja se brzo ispire. Ostavite je oko pet minuta kako bi njezini sastojci dobro prodrli u korijen i folikulu vlasi. Kada kupujete proizvod za njegu kose, birajte onaj koji ima hranljive sastojke poput lanenog ili maslinovog ulja, ovisno od vašem tipu kose.

6. Koristite namirnice iz kuhinje

Postoje mnoge popularne 'uradi sama' maske za koje vam trebaju sastojci koje sigurno imate u svojoj kuhinji. Avokado odlično djeluje na kosu, posebno na njene vrhove, a prirodna ulja avokada veoma su hidratantna. Također, kokosovo ulje pomaže vam nahraniti vrhove i pružiti kosi neophodnu vlažnost.

7. Izbjegavajte vrele aparate

Potrudite se da jedno vrijeme izbjegavate stiliziranje kose, posebno kada su u pitanju električni aparati koji se zagrijavaju, poput pegle i sušila za kosu. Odlična stvar koja će vam pomoći da se rastanete s tim aparatima su šamponi i regeneratori za stiliziranje kose- za ravnu ili kovrčavu. Na ovaj ćete način pomoći vašoj kosi da se odmori zbog čega će biti zdravija i ljepša. I svi će to primijetiti!

Foto: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj