3 savjeta kako spriječiti ili ublažiti strije

23/10/2017

Riječ je o ožiljcima koje je veoma teško ukloniti, ali ipak postoji rješenje

Koža ima određenu elastičnost, baš poput gume. Ali kada ona dosegne svoj maksimum dolazi do pucanja tkiva što se na tijelu manifestira u obliku strija - omraženih linija na koži koje se najčešće pojavljuju na kukovima, bedrima, trbuhu i grudima uslijed naglog dobivanja i gubljenja težine, naglog rasta i trudnoće. Ali njihov nastanak može se spriječiti ili barem ublažiti. Evo kako:

1. Krema protiv bora. Intenzivne kreme protiv bora sadržavaju vitamin E koji pomaže kod obnavljanja kože, a samim tim djeluje i na strije. Također sadržavaju i sastojak koji potiče proizvodnju kolagena, koji obnavlja kožu. Riječ je o vitaminu A, odnosno retinolu, koji hrani kožu i pojačava njezinu elastičnost.

2. Prehrana. Pravilna i zdrava prehrana ima nevjerojatan utjecaj na kožu - povećava njezinu elastičnost i sprječava nastajanje pukotina na koži, odnosno strija.

- Hrana bogata antioksidansima: špinat, šumsko voće, ribizli, jagode, aronija, maline i kupine.

- Hrana bogata vitaminom E: orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, jaja, maslinovo ulje i pšenične klice.

- Hrana bogata vitaminom A: mrkva, zelje, kelj, riba, bundeva, mlijeko i mliječni proizvodi, maslac te voće poput jabuke, breskve, kruške i marelice.

3. Hidratacija kože. Da bi zadržala svoju elastičnost, odnosno sposobnost rastezanja, koža treba biti hidratizirana iznutra i izvana. Unutrašnja hidratacija odnosi se na ispijanje dovoljne količine vode tijekom dana. No, s druge strane, kožu bi trebalo i redovito tretirati hidratantnim kremama i losionima za tijelo, ali i uljima među kojima su najbolje bademovo i maslinovo. Nakon tuširanja na vlažnu kožu nanesite ulje i pričekajte da ga koža apsorbira. Postupak ponavljajte poslije svakog tuširanja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj