Zašto se dečki ponašaju online ko zadnji ljigavci?

22/08/2014

Razlozi zbog kojih pristup internetu neke tipove pretvara u potpune ljigavce..

Vrijeme je da se to konačno kaže glasno: muškarci su sjajni, ali ako ste u posljednje vrijeme pričali sa svojim singl prijateljicama ili ako sami istražujete online dating scenu, naići ćete na neke tipove koji jednostavno ne razumiju. Jednostavno su pobrkali web stranice za upoznavanja s “ajmo-se-naći i odmah poseksati“ stranicama i to nas uvijek iznova jednako čudi.

Prema nedavno provedenim istraživanjima, tri četvrtine osoba koje su pretrpjele neki oblik seksualnog zlostavljanja putem interneta su žene. Moramo priznati, to nije nimalo fora.

Klara (22) opisala nam je svoje iskustvo s muškarcem koji joj je pristupio putem interneta. “Bio je poprilično uporan. Stalno mi je preko fejsa slao poruke tipa ‘halo’, ‘kako si’, ‘je li ti to najbolja frendica na slici’ i slično. Nismo bili prijatelji, a veći dio mog profila je skriven pa nisam imala nikakvu ideju o tome kako je došao do mene. Nisam mu otpisivala na te poruke, a nakon otprilike mjesec dana, kada mi je već pomalo počelo smetati, napisala sam mu: ‘Žao mi je, ali ne znam tko si i nisam zainteresirana za chat. Pozdrav!’ Na to mi je počeo slati ljigave poruke tipa: ‘Nemoj biti takva, samo sam se htio poseksati s tobom i malo se zabaviti.’ ‘Ajde, baš si neka’ i slično sve dok ga nisam blokirala. Idiot!”

Bez znaka za pogrešan smjer

Dakle, zašto dečki misle da je online nalaženje njihova karta za svijet u kojem se mogu ponašati onako kako se nikada ne bi ponašali u “stvarnome” svijetu?

Neki psiholozi tvrde da muškarci znaju da online nema rizika od javnog odbijanja (ili šamarčine) zato što su se djevojci obratili na neprimjeren način. U stvarnom životu netko će ih upozoriti na činjenicu da su prešli granicu, a na internetu nema upozorenja da se zapravo kreću u pogrešnom smjeru.

Velik broj novih aplikacija za razmjenu slika, kao što su Instagram direct pictures, Facebook, Twitter pics i SnapChat, olakšao je muškarcima stupanje u kontakt sa ženama, ali i onima s takvim namjerama – da to učine na “prljav i prost način”. Muškarci su vizualna bića pa im se tako i slanje seksualno eksplicitnih slika i poruka može činiti normalnim, iako je na drugoj strani potpuno nepoželjno. 

Ma dajte dečki! Razmislite može li ikako i ikada biti u redu nepoznatoj ženi poslati slike svojih hm... privatnih dijelova. Mi mislimo da ne može.

Jana (25) nam je u vezi s tim ispričala: “Jedno jutro sam se probudila i na fejsu vidjela 62 komentara na mom profilu. Jedva sam čekala vidjeti tko to toliko komentira i počela skrolati po objavama, no tamo sam našla samo komentare nekog ljigavca: ‘Udaj se za mene tako da te mogu lizati po licu.’ Osjećala sam se prljavo samo zato što sam uopće pročitala te gadarije, a onda je kao šlag na tortu stigla slika njegova spolovila. Prepala sam se za cijeli život.”

Oprez, oprez...

Ma koliko to čudno zvučalo, moguće je da neki muškarci šalju sablažnjive poruke i tekstove zato što pokušavaju biti primijećeni u toj masi ljudi koji se pokušavaju upoznati putem interneta. Čak i ako to jest tako, voljeli bismo da se ti zabludjeli muškarci i na internetu počnu ponašati onako kako bi se ponašali u stvarnom životu i da rade samo ono što bi se usudili raditi kada bi ih netko gledao licem u lice. Sumnjamo da bi ih puno, tako javno, pokazalo svoje intimne dijelove na prvom sastanku u nekom kafiću. 

Pa kako izbjeći kandžama internetskih predatora i ljigavaca? Za početak, obavezno provjerite postavke privatnosti i podesite ih po svome. Budite pažljivi pri odabiru fotke koju stavljate na profil i vodite računa o tome da imate i detaljan pisani opis na profilu. Na taj način naglasak neće biti na vašoj slici. Isto tako, pažljivo pročitajte što piše na njegovu profilu jer ćete tako dobiti bolji uvid u to o kakvom je tipu zapravo riječ.

Ako se i nakon ovoga osjećate nesigurno, prijavite nepoželjnog posjetitelja ili ga jednostavno blokirajte.

Potraga za intimnošću

Da, ali postoje i oni neki to-tal-ni ljigavci, reći ćete. Vjerojatno ih zamišljate u potpuno mračnoj sobi kako oznojeni i zadihani u vrućici tipkaju po tipkovnici? Svejedno, važno je razumjeti da muškarci ne pokušavaju uvijek namjerno biti ljigavi. 

Naime, kada muškarci traže seks, često su vrlo direktni u svojim online zahtjevima, zapravo u tome traže način da s nekim osjete intimnost i povezanost. Muškarci su zapravo naučeni da je seks način da se pokaže intimnost. Zbog toga neki od njih ponekad imaju teškoća s izražavanjem onoga što doista žele, odnosno svoje želje za povezanošću. Naravno, to ne znači da trebate zanemariti naše dosadašnje savjete. Zapamtite: vi postavljate granicu koja se ne smije prijeći u ovakvom obliku upoznavanja i samo ćete vi znati kad ju je netko prešao. Ako netko to učini, bolje je izvući se na vrijeme – što prije, to bolje.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj