Što je to “post-seksualna oštroumnost”?

03/04/2020

Mi tu plačemo, a oni doživljavaju prosvjetljenje.

Subota je navečer. Ti i tvoj frajer oboje ležite zadihano gledajući u strop. Dok ti razmišljaš o tome imaš li dovoljno energije za još jednu rundu ili te više privlači ona pizza od jučer, njegove su misli u nekom posve drugom svijetu. Zadovoljnog pogleda, bulji u zid kao da je upravo otkrio nešto stvarno veliko poput trika kojim će u potpunosti izbjeći gužvu na putu za posao. Ušuškavaš se pored njega, ali ubrzo shvaćaš da se njegov um nalazi na nekom posve drugom mjestu dok ukočeno leži pored tebe poluotvorenih ustiju. Riječ je o stanju kojeg nazivamo “post-seksualna oštroumnost”. Radi se o onom “aha” trenutku koji pojedini muškarci osjete trenutak nakon orgazma i upravo je to trenutak u kojemu neki od njih donose poprilično teške životne odluke bilo da je riječ o poslu, njihovoj svakodnevici i da, čak i tebi odnosno vašem odnosu.

Da, ozbiljni smo!

Riječima dr. sc. Justina Lehmillera, psihologa i istraživača u Institutu Kinsey, veliki dio muškaraca prije seksa znaju biti previše napaljeni da bi se uopće mogli usredotočiti na bilo što osim seksa. “No, jednom kad dožive orgazam, njihove se misli pročišćavaju”, objašnjava. Osim toga, seks također izlučuje endorfine - iste kemikalije zbog kojih se osjećamo dobro nakon kvalitetnog treninga ili poštenog sna. Isto vrijedi i za dopamin te oksitocin, hormone koji preplave tijelo nakon orgazma, ostavljajući nas sretne i zadovoljne čak i do 48 sati nakon. To bi mogao biti razlog i zašto neki muškarci tvrde kako se nakon orgazma osjećaju i puno ispunjenije odnosno značajnije. Ipak, češći je slučaj onaj u kojemu njegov um nakon seksa jednostavno nastavi svoj uobičajeni tijek misli. “Za muškarce s višom razinom testosterona, orgazam ih može dovesti u produktivnije stanje jednom kad oslobode seksualnu napetost”, objašnjava psihoterapeut za veze, dr. Ian Kerner.

Frajeri znaju o čemu pričamo (i oduševeljni su)

28-godišnji Aleks svojem daru “oštroumnosti” može zahvaliti na nedavnoj promjeni karijere iz marketinške u onu vezanu za financije.”Osjećaj bih opisao poput nekog glasića u glavi koji mi je ponavljao: 'Učini to.' To je bila ona zadnja kap koja mi je bila potrebna da konačno donesem odluku o izgradnji vlastite tvrtke za financije.” Nikola,27, kaže kako sličnu vrstu “prosvjetljenja” zna iskusiti kad je pod stresom. “Jednom kad doživim orgazam, gotovo odmah znam na čemu bih sljedeće trebao raditi. Štoviše, odmah nakon orgazma za mene je nerijetko vrijeme kada se osjećam najproduktivnije.” Za ostale muškarce (ovo je onaj najzabavniji dio), post-seksualna oštroumnost može im pomoći u procjeni vlastitih osjećaja dovoljno da se osjećaju motiviranima za “onaj” razgovor s osobom s kojom spavaju. “Obično odmah nakon seksa znam hoće li se naš odnos zadržati na prijateljstvu s povlasticama ili me ipak zanima ozbiljna veza”, objašnjava Ivan, 28.

Ali da, malo je seksistički

U nekim slučajevima, ovaj se fenomen događa i kod žena. Zapravo, nema dokaza kako je ovaj nevjerojatan mentalni bonus rezerviran isključivo za muškarce. Naime, žene nakon seksa oslobađaju iste endorfine i hormone tijekom seksa i nakon orgazma, kaže dr. Koushik Shaw, urolog na Urološkom Institutu u Austinu. Žalosna je istina ta da žene jednostavno ne doživljavaju vrhunac dovoljno često da bi uživale u svim plodovima koje donosi. Ako dosad već nisi osjetila laganu mušku privilegiju koja se događa na ovoj stranici, obrati pažnju na sljedeće činjenice: Samo 65 posto heteroseksualnih žena često ili uvijek doživljavaju orgazam u usporedbi s 95 posto heteroseksualnih muškaraca, 86 posto lezbijki i 66 posto biseksualnih žena, prema rezulatima istraživanja objavljenog na stranici “Arhive Seksualnog Ponašanja”. A za one žene koje nemaju problema s postizanjem vrhunca, osjećaj nakon češće će ih navesti na povikivanje za bisom. “Žene se od orgazma mogu oporaviti puno brže nego muškarci kojima je potrebno nešto više vremena”, objašnjava dr. Shaw. Ipak, dopusti si lagani time-out i tko zna? Možda i tebe iznenade neke poprilično interesante spoznaje.

n

4 dodatne seksualne nuspojave

Poskoitalna disforija

46 posto žena i 41 posto muškaraca žale se na osjećaje tuge, anksioznosti, straga ili ljutnje nakon snošaja, kaže seksualna terapeutkinja dr. Laura Berman.

Privremena sljepoća

“Vrlo vjerojatno povezano s povećanim krvnim tlakom i brzinom otkucaja srca”, objašnjava dr. Koushik Shaw. Iako je riječ o vrlo rijetkoj pojavi, važno je obavezno se obratiti liječniku.

Hiperosjetljivost

Trnci u tijelu su uobičajena pojava, ali ako je riječ o jačim bolovima odnosno utrnulosti koja traje satima, možda je riječ o kardiovaskularnim problemima ili dijabetesom, kaže dr. Maureen Whelihan.

Klaustrofobija

“Neki ljudi osjećaju se doslovno zarobljenima nakon čega osjećaju nagon da odmah napuste mjesto na kojemu se nalaze”, kaže dr. Ian Kerner. U tom je slučaju potpuno u redu zbrisati glavom bez obzira na što suptilniji način ako ćeš se tako moći umiriti.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj