Popis za otpis

18/09/2020

Znate onu staru narodnu, "Rđavom k*rcu i dlaka smeta"? Ali 21. je stoljeće, žene su nas natjerale da se naučimo pristojno ponašati u društvu, da se peremo, dezodoriramo i ne buljimo cijelo vrijeme u njihove cice. Drage moje, to ima i svojih loših strana; naime, i muška su očekivanja porasla, odjednom više nije dovoljno da se - ta-da! - samo pojavite i da svi mužjaci u prostoriji instant počnu sliniti. Sori, pravila su se promijenila, i mi imamo svoj "ako-ovo-napravi-brišem-njezin-broj" popis

Ova je kolumna rezultat jednog muškog druženja uz pivo, u toplo postkoronaško poslijepodne na terasi lokalnog birca. Stolovi su bili bliže no što su preporuke Nacionalnog stožera nalagale, konobarica je bila vesela i vrckava, raspoloženje među okupljenim mužjacima optimalno. I, da, moram upozoriti, društvo je bilo šaroliko: od poduzetnika hrvatskih običnih, preko intelektualaca koji rade na faksu do frajera koji za život zarađuju rukama i kičmatransom.

Ekipa smo koja se drži na okupu od osnovne škole, ali tu je i nekoliko sjajnih tipova koji su u momčad upali tijekom godina... Uglavnom, netko je potegnuo priču o djevojci koju je upoznao preko aplikacije za upoznavanje, kojoj higijena nije bila pri vrhu popisa prioriteta, nakon čega su svi imali potrebu iznijeti svoja (negativna) iskustva s pripadnicama nježnijeg spola.

Rasprava se razvila u nabrajanje najodbojnijih stvari/osobina kod žena, pa je nekome palo na pamet da to zapisuje u Notepad, kako bi se svatko od nas mogao već pri upoznavanju (ili, još poželjnije, prije upoznavanja) prisjetiti znakova (opće) opasnosti. "Je*i ga, bar nitko neće moći reći da nije znao", prokomentirao je popis jedan od nas. I dogovorili smo se da ćemo usporediti iskustva nakon ljeta, da vidimo je li popis ok ili nije...

DISKLEJMER: Prije no što počnete čitati točke popisa, drage moje, moram napisati nekoliko rečenica. Prvo, muškarci u osnovi i dalje sliče na praljude, ekipu iz pećina. Osnovne želje, brige, ambicije i strahovi još su uvijek tu (uključujući i zaziranje od sapuna i vode). Ali - faking 21. stoljeće! - tu je i nadgradnja. Lagano (jako lagano) počinjemo shvaćati da nismo poput Johna Waynea, da nećemo pobiti sve negativce, poljubiti voljenu ženu i mangupski odjahati u sumrak, sa srolanom cigaretom u kutu usana. Lagano kužimo da ne moramo glumiti snagu, da ne moramo uvijek biti jaki, da je ok pustiti suzu i pokazati osjećaje. Shvaćamo da moramo raditi na sebi, da moramo (ovo će vam se svidjeti!) biti prisutni. Kužimo da nismo u tijelu, iako stalno razmišljamo o tijelima. Jasno nam je da se svemir ne vrti oko nas. Želimo biti snažni, ali ne fejk, prema van, želimo pravu snagu koja dolazi iznutra. Da, znam, je*eno 21. stoljeće... Kad čitate popis, imajte to na umu.

1. Aplikacije za upoznavanje

Za početak, ima more aplikacija za upoznavanje i na svakoj je određeni profil ekipe. U našem slučaju, razgovarali smo o aplikaciji preko koje muškarac može upoznati zanimljivu osobu za druženje, a ne isključivo za seks (of kors, seks nije isključen, ali nije na prvom mjestu). Većini se dopao OK Cupid zbog (znanstveno utemeljenog) algoritma kojim povezuje profile. (Jesmo li prestari?) I najžešći je "odbijanac", zaključili smo, profil bez fotke. Ili profil s inspirativnim citatom. Ili fotka na kojoj se ne vidi pola lica. Ili fotka na kojoj je slatka faca, ali kut iz kojeg je fotkano je takav da se ne vidi ni dio tijela, pa nemamo pojma kako ta osoba zapravo izgleda. (Da, izgled nam je bitan, nismo baš tako duboki.) Slijede fotke sa žestokim filtrima, fotke s kućnim ljubimcima i (naročito odbojno) fotke na kojoj je uz dotičnu i neki drugi muškarac. Zaključili smo i da mrzimo kad nam se netko javi samo s nekim emotikonom ("Dakle, poslala je smajlija meni i još dvadesetorici tipova"), kad traži naš broj telefona nakon tri poruke i - zapravo nisam vjerovao da će biti važno, ali očigledno nam je jako bitno - kad je cura nepismena.

2. Prvi pogled

Muškarci skeniraju žene 24/7, to je činjenica. U kafiću, na poslu, na plaži, oči rade prekovremeno. I, baš kao na Tinderu, svajpamo lijevo i desno cijelo to vrijeme. Često nam se (jako) sviđa ono što vidimo, ali puno češće nas neke stvari na prvu zasmetaju. Svi smo se složili da nam se ne sviđaju "zažbukane" žene, one koje kao da tekući puder i šminku kupuju u veleprodaji, na kilograme i litre. Složili smo se i da nam se sviđaju žene koje izgledaju prirodno, koje se dobro osjećaju u svom tijelu (bilo ono zategnuto ili ne). Fileri, silikoni, ekstenzije, umjetni nokti i trepavice... svi nam ti "kiborgovski" dodaci i umetci sugeriraju da žena u osnovi nije ok sa svojim izgledom, da se previše trudi biti zapažena. (Povukla se i usporedba iz automobilske industrije: "Sve mi to sliči na benzinac s puno bespotrebne opreme i početnim motorom - skupo, a sporo".) Ne biste vjerovale, ali zamjećujemo i odjeću. Tu se razvila polemika jer "sto ljudi, sto ćudi": nekima ste super u štiklama i utegnute, nekima bolje izgledate u "jednostavnoj, ali seksi odjeći". "Sve je u načinu na koji žena nosi to što nosi - ako je samouvjerena i seksi, to pršti iz nje, nosila ona i obične traperice i majicu. U suprotnom, džabe joj i dekolte "na izvol'te"", kratko je prokomentirao najšutljiviji među nama. Potpisujemo.

3. Prvi kontakt

Ok, malo smo se gledali, vrijeme je da se upoznamo sa ženom koja nam se svidjela. Priđemo, pozdravimo, predstavimo se, uz neki normalan ulet koji omogućuje početak neobaveznog razgovora... Iz (skupnog) iskustva, svaki peti ovakav ulet rezultira nečim dužim od druženja uz cugu - a uzeli smo u obzir idealnu situaciju kad je žena s kojom razgovaramo slobodna. Koncentrirali smo se na ova četiri bezuspješna uleta. "Bed mi je kad nakon pet minuta shvatim da, blago rečeno, nismo na istoj intelektualnoj razini - zato uz ulet odmah imam i strategiju povlačenja", rekao je tip koji inače slovi za iskusnog kad su uleti u pitanju. Dakle, volimo pametne curke, složili smo se. Ispalo je da se prilično slažemo i kad su u pitanju znakovi upozorenja da nastavak druženja neće završiti hepiendom: "Već nakon tri minute priča o svom bivšem", "Nema smisla za humor", "Pokazuje mi fotke članova obitelji", "Pije k'o smuk", "Priča samo o sebi i svojim problemima"... Sam sam bio u situaciji da mi je žena koju sam upoznao prije 10 minuta, razgovarajući pritom na mobitel znakovima pokazala da joj pronađem kemijsku olovku u torbici - koja je bila doslovno krcata raznim tabletama. A do tada mi je bila vrlo simpatična...

4. U spavaćoj sobi

Svatko se od nas barem jednom u životu našao u krevetu s osobom koju sat-dva ranije nije uopće poznavao. Jednostavno, privlačni ste jedno drugome, jedna je stvar slijedila drugu i našli ste se u vrućem zagrljaju. Seks s neznancem/neznankom prilično je visoko na popisima ženskih i muških maštarija. Kako to obično biva, mašta je jedno, a stvarnost je drugo - iako takav neobavezan seks, koji je sam sebi svrha, može biti jako intenzivan, često bude razočaravajuć barem za jednu stranu, ako ne i za obje. Dobra je strana takvog seksa činjenica da ste usredotočeni na vlastiti užitak, a potrebe druge strane padaju u drugi (ili treći, ili četvrti) plan; dakle, svatko se mora pobrinuti za sebe. Loša je strana što o ženi s kojom se seksate nemate pojma: ne znate što voli, što je pali, što joj je prihvatljivo, a što ne. Ok, ako ste iskusniji, to još možete pohvatati putem, ali ono što definitivno ne znate jest koliko je ona zapravo vješta u krevetu. "Kad me primi za penis s dva prsta, kao da prima porculansku šalicu za kavu, to mi je užas", priznao je jedan. Dakle, mlitavo baratanje muškom alatkom jedna je od najčešćih zamjerki. Slijede: "Ne želi ga staviti u usta", "Samo leži i ne miče se", "Fejka i stenje kao porno glumica, a nisam je još ni dodirnuo", "Misli da je bogomdana, da bih se trebao diviti", "Daje mi detaljne upute, kao da sastavljam Ikein ormar", "Ukočena je", "Samo bi da je ližem", "Izbjegava spermu kao da je solna kiselina"... I jedna velika kvaliteta koju želimo (općenito) u seksu: "Volim kad sam sa ženom u krevetu, a možemo se smijati svakoj situaciji. Smisao za humor seks čini uvjerljivo boljim."

5. Nakon seksa

"Dakle, kad nakon seksa brzinom munje iz kreveta zbriše u kupaonicu, to mi je koma", požalio se jedan od nas. "Onda bih se najradije obukao i nestao, po mogućnosti još dok se ona tušira." Da, ne volimo kad imamo dojam da ste upravo učinile nešto prljavo i da iste sekunde morate sprati prljavštinu sa sebe. Sve češća je i još jedna situacija: "Nismo valjda još ni svršili, a ona se odmah hvata mobitela. Užas!" Ne brinite, u međuvremenu nije počeo Treći svjetski rat, a vaša najbolja prijateljica može pričekati sutrašnju kavu da joj izreferirate sve o nama... A kako stojimo s maženjem nakon seksa? Iznenađujuće, izgleda da ste nas dobro odgojile, nikome to posebno ne smeta "ako nije pretjerano dugo". (Dvojica su se čak požalila da ih smeta ako se žena odmah okrene na drugu stranu i zaspi.)

Zaključak, jedan kroz jedan - jednostavno: ne volimo žene koje glume i pretvaraju se da su ono što nisu, "žene fasade". Ne sviđaju nam se ograničene, ukočene i površne cure. A ono što volimo su Cosmo curke - prirodne, pametne, iskrene, snažne i duhovite žene.

Krešimir Šego

Novo

Komentiraj