Kako testosteron upravlja dečkima

15/04/2013

Znamo da je estrogen ženski spolni hormon, a testosteron muški spolni hormon koji upravlja muškim seksualnim nagonom, raspoloženjem i oblikom tijela. Dr. Neil Goodman, predsjednik "Sex Hormones and Reproductive Endocrinology Scientific Committee at the American Association of Clinical Endocrinologists", i Lauren Streicher otkrivaju nam neke osnove o testosteronu

Seksualni nagon
Testosteron je hormon koji pokreće muški seksualni nagon (i igra ulogu u ženskom). Ukratko, normalan do visoki testosteron = uzbuđen muškarac. No čimbenici poput depresije ili hrane koju muškarac konzumira mogu prouzročiti spuštanje testosterona, a time i seksualnog nagona.

Plodnost
"Da bi se proizvela sperma, potreban je testosteron, a ako je preniska razina testosterona, moguć je pad u kvaliteti sperme i broju spermija", kaže Streicher. Ali, vjerovali ili ne, muškarci s iznimno niskom razinom testosterona, mogu proizvesti normalnu količinu sperme. "Testosteron je važan stimulator u proizvodnji sperme", kaže Goodman, "ali puno važniji je FHS, hormon koji se izlučuje u prednjem režnju hipofize i omogućuje potovanje sperme i hormon LH. FHS i LH pomoću hipofize omogućuju rad testisa. Ako hipofiza ne radi, neće se proizvoditi sperma."

Muškost
Ne možemo točno mjeriti muškost, naravno, ali osobine poput mišićne mase, visine, dubine glasa, dlaka na licu poistovjećujemo s muževnim muškarcima. Za sve te promjene koje se događaju tijekom puberteta odgovoran je testosteron.

Dlakavost
Činjenica da ima dlakava prsa poput gorile ne znači da proizvodi muški spolni hormon kao lud. Istina je da nedostatak testosterona uzrokuje nedostatak dlačica, ali općenito govoreći, muškarac nije ćelav zato što ima nisku razinu testosterona, niti je dlakav kao zvijer zato što ga ima previše.

Oblik tijela
Bodibilderi koriste hormone zato što povećavaju mišićnu masu. Kad testosteron opada, salo na trbuhu raste. Nažalost, nije obrnuto – nije moguće povećati testosteron gubljenjem težine i povećanjem mišićne mase.

Raspoloženje
"Dokazano je da se muškarci koji imaju višu razinu testosterona osjećaju psihički i fizički bolje te imaju mnogo više energije", kaže Streicher.

Agresija
Višak testosterona ne znači da će se muškarac ponašati kao Rocky Balboa cijelo vrijeme. "Postoji taj mit da muškarci s visokom razinom testosterona uzimaju velike količine steroida, tuku žene i imaju nekontroliranu želju za seksom", kaže Goodman. To je filmski mit. To su muškarci koji zloupotrebljavaju anaboličke steroide. Ti steroidi su stotinu puta potentniji nego normalni testosteron. Drugim riječima, on neće biti agresivan ako ima povišenu razinu testosterona.

Foto: Thinkstock

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj