Četiri lekcije koje sam naučio o vezama

21/06/2021

Svatko od nas u odnos ulazi s emocionalnom prtljagom, a ovo su upute kako “spakirati” samo ono najnužnije

Volim samo(g) sebe

Moram priznati da mi nije bilo drago kad sam shvatio da je moja bivša prestala čitati moje uvodnike. I općenito moje tekstove. Jer to je ipak ono što radim, a ako ona to ne prati, znači da je ne zanima što radim. Znači da je ne zanima što imam reći. Znači da je ja više ne zanimam. Znači da me... ne voli?! Oj, živote, varalico!!! Da, znam, svi mi želimo biti zanimljivi osobama koje volimo, ali puno je važnije da smo zanim­ljivi - sebi samima. Riskiram (itekako) zvučati patetično, ali to je jednostavno tako: morate naučiti voljeti sebe. A ako se planirate voljeti, morate se najprije zaljubiti u sebe, odnosno pogledati se kroz ružičaste naočale, baš kao što gledate partnera na početku veze. Morate voljeti svoje vrline, ali i prihvatiti mane. Sve ste to vi. I pametni, i dobri, i prisutni, i suosjećajni, i spremni pomoći. Ali ponekad i lijeni, nesigurni, nekomunikativni. I ne morate se zbog toga kažnjavati. A još manje misliti da ste lošiji od drugih.

No bullshit rules

Manipulacija nije nužno loša - ponekad manipuliramo ljudima za njihovo dobro. Ali u većini slučajeva to činimo kako bismo dobili ono što želimo, kako bismo ih naveli na reakciju koja nam ide u korist. Nemojte dopustiti da netko upravlja vama. Što to zapravo znači? Jednostavno prestanite reagirati na partnerovu manipulaciju, nemojte raditi nešto samo zato što netko to od vas očekuje. Manipulacija ima različita lica: može biti (i najčešće jest) suptilna, može biti pasivno-agresivna, može se činiti kao da je sve zapravo vaša ideja. Ali ako osjećate da se od vas nešto neizravno traži, nemojte to učiniti. Radije sjednite s partnerom i raspravite to. Pritom nemojte zaboraviti da i vi manipulirate drugima. Meni je trebalo jako dugo da shvatim kako sam i ja taj koji svojim ponašanjem pokušava upravljati partnericom. Mislite da vi niste “ta” osoba, da ste “good guy”, ali niste. Nitko od nas nije imun na taj alat kojim dobivamo nešto što želimo. Jednostavno je tako, učili smo od najboljih - svojih roditelja. I vidjeli da funkcionira. Prepoznajte manipulaciju, i svoju i partnerovu, i riješite problem.

Ništa ja ne moram

Još jedan jamačni ubojica zdrave veze je onaj osjećaj da nešto morate, da se nešto od vas očekuje. Jer je to “jednostavno tako”. Tako se to radi. I zabranjeno je uopće razmišljati kako biste nešto mogli napraviti na svoj, drugačiji način. Ponavljajte za mnom: “Ne moram ništa. Ne moram ništa. Ne moram ništa.” Shvatili ste? Sjajno, jer stvarno ne morate. Ako vam se nešto sviđa, nastavite to raditi. Ako vam se ne sviđa, recite to svome partneru. Ne dajte da vas vežu izmišljena pravila, ne putujte nekom cestom samo zato što je asfaltirana. Najbolje stvari u životu događaju se na prašnjavim putovima kojima prolazi manje ljudi.

Znam da ništa ne znam

Još nešto - zaboravite sve što su vas učili o vezama. Sve što ste čuli ili pročitali. Da, uključujući i ovaj tekst. Svaka je veza posebna jer je svaka dinamika između dvoje ljudi različita. Ne postoje stereotipovi, nema pravila. Ono što se sviđalo vašem bivšem ne mora se sviđati vašem sadašnjem ili budućem partneru. Ne postoje dva ista muškarca. Ne postoje dvije iste žene. Ni vi niste isti u ponedjeljak ujutro ili u petak navečer. Budite otvoreni, budite svoji. Osluškujte sebe i partnera, obratite pozornost na ono što vam govori trbuh (jer ipak je to drugi mozak). Čak ni dvije naizgled jednake situacije s istim partnerom nikada nisu potpuno iste.

Krešimir Šego

Novo

Komentiraj