Biste li kupili vezu za cijeli život - na placu?

14/11/2021

Veze su kvarljiva roba, bez jamstva i povrata novca. A opet, svi ih kupujemo

Super veza, partner za cijeli život, još malo pa nestalo, rista”, već čujem popularnog Del Boya Trottera iz serije “Mućke” kako na kvartovskom placu prodaje - cjeloživotnu vezu. Uistinu, biste li od Dela kupili robu za koju želite da vam traje doživotno, ali bez garancije i mogućnosti povrata uloženih sredstava? Jer veze su upravo to - kvarljiva roba sumnjivog roka trajanja, za koju svi mislimo da bi trebala trajati “dok nas smrt ne rastavi”.

Da, nasjeli smo na taj trik više puta i da, veza se pokvarila, ali svejedno se nadamo da ćemo ipak pronaći nekog poštenog prevaranta i dobiti kvalitetnu robu koja je ispala iz kamiona, po diskontnoj cijeni, životnu priliku koju ne smijemo propustiti... Ne budite polovica. Ničija!

S godinama sam shvatio da je moj problem u pristupu. Jer i ja sam lutao životnim “placevima” i tražio tu jednu, posebnu. Kad bih je našao, opisivao sam je kao svoju “bolju polovicu”. I kad bi se to raspalo, ja bih se isto tako prepolovio, (p)ostao polovica. A kroz život ne možete ići kao polovica. Bilo čija. Čak ni svoja. Jer ako ste polovica, znači da niste cijeli čovjek. S godinama sam shvatio da biti polovica nije opcija. I da ideja veze u kojoj se dvije polovice spoje u jednu harmoničnu cjelinu možda i nije najbolja. U svakom slučaju, nije najzdravija. Nemojte biti polovica, ničija.

Budite cjelina. Radite na sebi. Zavolite se. Budite dobri prema sebi. Jednostavno, stavite sebe na prvo mjesto. Budite sami sebi najvažniji. Zvuči bahato? Nije, jer ne znači da morate išta oduzeti drugima ili da ćete gaziti preko leševa - samo ćete povući zdrave granice (koje ste prije drugim ljudima dopustili da vam ih gaze) i zauzeti se za sebe. Možete sve. I ne morate ništa!

Jednom sam prilikom izjavio djevojci: “Boli me k*** što ti misliš o meni.” I iako sam se istog časa kad sam to izgovorio prepao da će pogrešno shvatiti, ona je dobro shvatila. Shvatila je da je nisam time htio uvrijediti. Jer stalo mi je do nje. Ali shvatila je da mi nije stalo do slike koju ona stvara o meni i da nemam namjeru korigirati svoje ponašanje kako bih se uklopio u tu sliku. Jer nismo polovice, ni ona ni ja. Možemo sve. I ne moramo ništa.

Kad to shvatite, nestat će grč. Kad unaprijed odvrtite mogući kraj i kad shvatite da ćete preživjeti, stvari će postati jednostavnije. To ne znači držati figu u džepu. Dapače, to znači biti prisutan, sada, u trenutku, dok traje. To znači biti svoj. I pustiti drugoj osobi da bude svoja. Pa dok vas veseli...

Krešimir Šego

Novo

Komentiraj