Spavate li dovoljno?

31/07/2015

Provjerite poručuje li vam vaše tijelo da vam nedostaje sna...

Ispijeni izgled. Nedostatak sna uvijek se može primijetiti na nekome - siva koža, podočnjaci, teške i crvene oči otkrit će da li redovito spavate. Na duže vrijeme, nesanica će vam donijeti više bora, depigmentaciju kože, gubitak elastičnosti te teže oporavljanje od opeklina sunca.

Loše raspoloženje. Neke od tipičnih posljedica neispavanosti su ćudljivost i promjene raspoloženja. Bit ćete kudikamo osjetljiviji no inače te ćete puno teže ostajati smireni u stresnim situacijama. Da skratimo priču - pucat ćete po šavovima!

Česte bolesti. Ne mora se čak raditi o ozbiljnim bolestima, ali ako ste kronično neispavani, bit ćete kudikamo podložniji raznim prehladama, virozama, upalama i slično. Razlog tome je poljuljani imunosni sistem kojeg ćete ojačati samo potrebnom količinom sna.

Osjećaj gladi. Ako ogladnite jako brzo nakon što pojedete neki obrok, razlog može biti upravo premalo sna. Nedostatak sna pogađa hormone koji reguliraju osjećaj gladi (leptin i grelin) pa ćete biti gladni puno više nego kada dovoljno spavate. Umjesto na dijetu, naglavce se bacite u krevet i naspavajte se!

Problemi s koncentracijom. Ako vrludate internetom umjesto da obavljate zadatke koje morate izvršiti i ako vam koncentracija padne u roku nekoliko minuta, opasno vam fali sna. Nedostatak sna ne dopušta neuronima koji su zaslužni za koncentraciju da se odmore. A budući da oni ne rade kako bi trebali, ni vaša koncentracija neće biti na nivou dok se pošteno ne odmorite.


Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo