34 stvari koje vaše grudi otkrivaju o vašem tijelu

29/09/2015

Izgled vaših grudi može vam puno reći o vašem zdravlju. Zato je vrlo važno znati raspoznavati sve njihove znakove.

Ono što vidite, osjećate i prepoznajete na svojim grudima mogao bi biti znak nečega što se trenutno događa u vašem tijelu. Ovi znakovi naučit će vas raspoznavati što vam grudi pokušavaju reći. Ako sumnjate na nešto ozbiljno, obavezno posjetite svog liječnika.


Vaše grudi rastu

grudi rastu

1. Mogući znak da ste dobili na težini. Nakon puberteta, vaše se tijelo počinje razvijati, a s njime i vaše grudi. Dobitak na težini može biti prouzrokovan brojnim razlozima – jedete više, manje se krećete, ne spavate dovoljno ili ste pod stresom. Dok nekoliko kila više nije razlog za zabrinjavanje, veće povećanje tjelesne masnoće moglo bi dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

2. Mogući znak dolaska mjesečnice, reakcije na kontracepcijsku pilulu ili trudnoće. Promjene u hormonima najčešće uzrokuju povećanje grudi. Dok god rastu jednakom brzinom i ne postoji abnormalna razlika u veličini, nema razloga za zabrinjavanje.


Vaše grudi se smanjuju

grudi se smanjuju

3. Mogući znak gubitka na težini. Budući da se grudi sastoje od masnih tkiva, upravo bi ono moglo biti prvo što će se smanjiti pri većem gubitku težine. Ako se grudi nekontrolirano smanjuju bez ikakve promjene u prehrani i stilu života i ne znate zašto, posjetite liječnika kako bi otjerali brige i strahove o mogućim bolestima ili iste spriječili na vrijeme.

4. Mogući znak početka ciklusa. Ono što ide gore (u ovom slučaju veličina košarice), to je u jednom trenutku mora ići i dolje – ako vaše grudi u prvim danima mjesečnice otiču, one će, nakon opuštanja hormona, u jednom trenutku i splasnuti.


Jedna dojka veća je od druge

jedna dojka veća od druge

5. Najčešće nije razlog za brigu. Ničije grudi nisu savršeno simetrične, a različite grudi uobičajena su i normalna stvar.

6. Ali može biti znak raka dojke. Kad se oblik jedne dojke abnormalno promijeni u odnosu na drugu, možemo govoriti o mogućnosti raka dojke. Primijetite li iznenada ogromnu razliku u svojim dojkama, odmah otiđite na pregled.


Iritacija na području ispod grudi
iritacija ispod dojke

7. Mogući simptom alergije. Primjerice na žicu vašeg grudnjaka koja bi mogla biti napravljena od nikla – uobičajenog nadražajnog sredstva. Također, moglo bi se raditi o omekšivaču ili deterdžentu kojim perete svoj grudnjak.

8. Mogući znak kožne iritacije. Uobičajena pojava prouzrokovana trljanjem grudi o kožu s kojom se često susrećemo pojavom toplijih temperatura zbog znojenja. Postoji niz masti i antibiotika koje možete koristiti kako bi smanjili upalu, a kao prevenciju nosite pravilnu veličinu grudnjaka i vodite računa o osobnoj higijeni.

9. Mogući znak da je vrijeme da operete grudnjak. Činjenica je da o čistoći grudnjaka vodimo manje računa od onoliko koliko bi trebali kako bi produžili njegov životni vijek. Ne perete li svoj grudnjak dovoljno često, susrest ćete se s nizom iritacija i infekcija prouzrokovanim bakterijama i gljivicama.


Imate vidljive strije
strije

10. Iznenadan gubitak ili dobitak na težini. Susrećete li se s učestalim yo-yo efektom, grudi se neprestano povećavaju i smanjuju, što može prouzrokovati strije na vašim grudima. Ova je pojava najčešća nakon trudnoće i kod žena čija koža nije previše elastična pa lakše puca.


Imate jako tamne ili jako svijetle bradavice
tamne ili svijetle

11. Vjerojatno nije razlog za brigu. Ne, ovo nije znak raka dojke. Svaka žena ima različitu pigmentaciju kože, pa tako i bradavica.


Vaše su bradavice jako velike ili jako male
bradavice jako velike ili male

12. Vjerojatno nije razlog za brigu. Grudi dolaze u različitim veličinama, bojama i oblicima.


Imate kvržice na areoli
kvržica oko bradavice

13. Vjerojatno nije razlog za brigu. Dojke su tu za proizvodnju mlijeka, a te su kvržice samo vrhovi mliječnih kanala. Ponekad se malo napušu, pa je sasvim normalno na bradavicama imati sićušne kvržice nalik bubuljicama.

Jedna velika kvržica na areoli
jedna velika kvržica

14. Moguća benigna cista ili kancerogeni tumor. Nemojte paničariti, već nazovite svog liječnika i dogovorite pregled u najkraćem mogućem roku. Stručnjak će vam sa sigurnošću znati reći osjećate li normalno tkivo ili je riječ o nečemu što bi trebalo tretirati.


Imate više od nekoliko zalutalih dlačica na grudima
dlake

15. Moguće je da ste izloženi kremi koja sadrži testosteron. Neki muškarci koriste posebne kreme i gelove kako bi potaknuli rast dlačica na prsima, no trljanje o njegova prsa isti bi efekt moglo imati i na vašim grudima.

16. Mogući simptom sindroma policističnih jajnika. Ako odjednom primjećujete abnormalno veliku količinu dlačica na prsima, to povećanje razine testosterona moglo bi biti prouzrokovano upravo ovim sindromom – stanjem u kojem vaši jajnici ili nadbubrežne žlijezde proizvode prekomjerne količine muških hormona , što rezultira cistama (vrećicama ispunjenim tekućinom) na jajnicima i drugim simptomima kao što su akne i neredovite mjesečnice  Ovaj sindrom može prouzrokovati neplodnost ako se ne liječi, zato je vrlo važno posjetiti liječnika ne biste li dobili službenu dijagnozu i na vrijeme poduzeli potrebne mjere.

Osjećate svrbež na bradavicama
svrbe

17. Mogući ostaci šampona ili sapuna na koži. Dobro isperite kožu i nanesite hidratantnu kremu kako bi si olakšali muke.

18. Moguća alergija na odjeću. Vaš novi grudnjak mogao bi sadržavati boju ili neku drugu tvar koja bi mogla prouzrokovati iritaciju – isto se događa i kod vunenih džempera. Nanesite hidratantnu kremu i promijenite odjeću kako biste provjerili hoće li se problem i dalje pojavljivati.

19. Trebali biste dobiti mjesečnicu. Ponekad promjene u hormonima mogu prouzrokovati svrbež na grudima ili drugim dijelovima kože.

20. Mogući simptom Pagetove bolesti. Pagetova bolest također je poznata kao karcinom bradavica – vrlo rijetki oblik raka dojke. Osim svrbeža, na areoli ćete primijetiti grubu kožu koja se ljušti.


Vaše grudi su bolne i kvrgave
kvrgave i bolne

21. Mogući znak dolaska mjesečnice. Jedan od ključnih znakova prije samog početka menstruacije – od teksture do osjetljivosti. Normalno je u to uključiti razumnu količinu brige i opreza i sumnjati na nešto ozbiljnije. Ukoliko isti simptomi traju duže vrijeme, obavezno otiđite liječniku.

22. Mogući znak predoziranja kofeinom. Kofein ponekad može prouzrokovati bol u grudima. Ako ste veliki ljubitelj kave ili energetskih napitaka, smanjenje unosa kofeina moglo bi riješiti ovaj problem.


Vaše bradavice ispuštaju bijeli mliječni iscjedak
mliječni iscjedak

23. To bi moglo značiti da se osjećate stimulirano. Vaše grudi tu su kako bi proizvodile mlijeko, pa lagani iscjedak može značiti da jednostavno rade svoj posao. To može biti prouzrokovano stimulacijom – i ne, ne morate biti trudni niti dojiti kako bi se ovo dogodilo. Ako vam iscjedak jako smeta, postoje lijekovi koji će ga vidno smanjiti.

24. Moguća posljedica uzimanja antidepresiva ili antipsihotika. Neki od tih lijekova povećavaju razinu prolaktina, hormona koji potiče proizvodnju mlijeka. U većini slučajeva ovo nije razlog za zabrinjavanje već jedna od mogućih nuspojava.


Vaše bradavice ispuštaju krvavi iscjedak
bloody discharge

25. Mogući znak nekancerogenog tumora. Također poznatog kao papilloma (pretjerano množenje mliječnih kanala). Ovaj znak nikako ne smijete ignorirati, a posebno ako ga primjećujete na samo jednoj dojki.


Vaše su bradavice tvrde
krute bradavice

26. Znak uzbuđenja. Krute bradavice rijetko su znak bolesti osim ako je riječ o nekoj vrsti asimetrije. To je samo kontrakcija malih mišića oko bradavica i povezana je sa stimulacijom prije ili poslije seksa.

27. Znak da vam je hladno. Kad vam seks nije ni na kraju pameti, a vaše bradavice ne mogu biti kruće, najjednostavnije objašnjenje je to da je grijanje ugašeno.


Imate uvučene bradavice ili udubljenje na području bradavice ili dojke.
obrnute bradavice

28. Mogući znak raka dojke iza bradavice. Bilo kakvo udubljenje na bradavici ili dojci može biti znak rasta tumora. Ako je vaša prva pomisao da odmah posjetite liječnika, onda tako i učinite.


Mislite da imate bujne grudi
bujne grudi

29. Zapravo nemate bujne grudi. Većina žena kroz čiju glavu prolazi ovakva misao nisu u pravu. Napetost u grudima koju ponekad osjećate dio je vašeg ciklusa i razlikuje se od „bujnih grudi“, pojave koju je moguće otkriti jedino preko mamografije.

30. Možda postoji veći rizik od neotkrivenog raka dojke. Ovo je poprilično kontroverzno: Neki liječnici tvrde kako je tumore teže otkriti na bujnijim grudima, pa zato nerijetko šalju na ultrazvuk ne bi li se uvjerili da je sve u redu. Problem je u tome što ultrazvuk često daje pogrešnu sliku prema kojoj bi mogli dijagnosticirati tumor koji uopće ne postoji – a time uzrokovati nevjerojatnu količinu nepotrebnog stresa.


Na vašim su grudima okom vidljive vene
vene kroz kožu

31. Mogli biste biti podložniji raku kože. Blijede i prozirne grudi znak su da imate osjetljivu kožu, što vas čini posebno osjetljivima na opekline od sunca. Dok god ne obožavate sunce, a prezirete kremu za sunčanje, ne biste se trebali zabrinjavati.


Vaše grudi nalikuju narančama
naranče

32. Mogući znak raka dojke. Ako ste nekad imali glatke grudi, a one su odjednom grube na dodir (poput narančine kore), s grubljom areolom i bradavicama, mogli biste imati rak i vrijeme da odmah otiđete liječniku na pregled.

Imate kvržicu na jednoj dojci
bump on one breast

33. Mogli biste imati benignu cistu. Ako na dodir osjećate glatku i okruglu kvržicu koja se na dodir migolji, vjerojatno je riječ o cisti, a ne tumoru. Ako ste jako zabrinuti, otiđite liječniku, ali bi s pravilnim unosom vitamina trebala nestati u kratkom roku.

34. Možda je riječ o raku dojke. Iako je velika većina abnormalnosti, boli i nakupina na dojkama normalna pojava kao posljedica fluktuacije hormona, svaka od tih pojava kod svake će žene izazvati pitanja poput: „Je li ovo rak“ ili: „Bi li se ovo moglo pretvoriti u rak?“. To je pitanje na koje vam pravi odgovor može dati isključivo vaš liječnik, pa otiđite na pregled i riješite se bespotrebnih briga.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo