11 savjeta kako održati vašu vaginu čistom i zdravom

17/01/2019

Kada vidimo bezbroj posebnih maramica, sapuna, parfema i sprejeva namijenjenih čišćenju vagine, lako je zaključiti da su one zapravo "prljave". To nije istina, vagine su super, samo ih, kao i svaki drugi dio tijela, treba znati održavati da bi ostale takve

Na internetu postoji obilje savjeta, čak i rutina, koji bi vam navodno trebali pomoći u održavanju higijene intimnog područja. Većina toga što ćete pročitati je krivo. Nije potrebno da ju napadate rutinskim čišćenjima u 10 i više koraka ili nanosite kemikalije namijenjene čišćenju, koje zapravo više štete nego što koriste. Samo se pridržavajte ovih savjeta i vaša će vam vagina biti zahvalna.

Spavajte bez gaćica

Čak i najbolje donje rublje (čitaj. pamučno) onemogućuje vašoj vagini da se "lufta", a vlaga je glavni saveznik svih gljivičnih i bakterijskih infekcija. Najbolji je lijek - spavati bez gaćica. Ako želite, budite potpuno goli, ali ako to nije vaš đir uvijek možete obući trenirku ili pidžamu ili posuditi bokserice od dečka. Bitno da je široko, prozračno i pamučno!

Vaša je vagina ono što jedete

Na neki način. Već smo pisali o tome kako različita hrana utječe na različite mirise tamo dolje, ali ima još. Je li vam se ikad dogodilo da vam je doktor uz antibiotike preporučio da konzumirate puno jogurta ili nekog drugog probiotika? Osim što je fin i zdrav, jogurt je prirodan probiotik, što znači da smanjuje vjerojatnost gljivičnih infekcija. 

Redovito mijenjajte uloške i tampone

Mit je da ne biste trebali spavati s tamponom jer jedan tampon možete imati u sebi od 4 do 8 sati. Ipak, ključno je da ga promijenite čim se probudite.

Razlikujte vaginu i stidnicu

Kada pogledate prema dole, ono što očima možete vidjeti nije vaša vagina, već vaša stidnica. Ona se sastoji od stidnih usana (labia majora i labia minora) i klitorisa. Od svoje vagine vidite samo otvor jer je vagina zapravo samo ta "cijev" koja povezuje stidnicu s cerviksom i maternicom.

Stidnicu perite kao i svaki drugi dio tijela

Ona je prekrivena normalnom kožom kao i ostatak tijela pa samim time ne zahtijeva posebnu njegu. Ipak, pripazite s količinama sapuna koje nanosite dolje. Ako vam malo sapuna pobjegne u samu vaginu, to bi moglo uzrokovati iritaciju ili čak infekciju.

profimedia-0322183882

Vagina je poput pećnice, čisti se sama

Nije li to odlično? Vagina sama po sebi ima nisku pH vrijednost, što onemogućuje razvitak bakterija. Zaista nema potrebe da ju pokušavate iznutra očistiti sapunom.

Bez mirisnih proizvoda

Od deterdženta za rublje koji koristite preko tampona do vašeg gela za tuširanje... Suzdržite se od intenzivnih mirisa jer se iza njih najčešće kriju jednako intenzivne kemikalije koje mogu loše utjecati na vaše intimno zdravlje. Uz to, nemojte misliti da će vam bilo što od toga pomoći da vam vagina miriši kao buket ruža.

Držite se pamučnog rublja

Znamo da je teško pored brojnih zavodljivih "kao svilenih" tangi, odlučiti se za obično pamučno rublje, ali pamuk omogućava vašoj koži da diše. Pa tako i vašoj vagini, zato mudro birajte gaćice. Plus, nemojte se zadržavati u mokroj ili znojnoj odjeći, nećete samo prehladiti bubrege, već ćete i bakterijama pružiti idealne uvjete za razmnožavanje.

Piškite nakon seksa

Ne, nećete spriječiti neželjenu trudnoću ako odete na toalet poslije seksa, ali ćete izbaciti strane bakterije iz vašeg organizma, a to je uvijek dobra odluka.

Održavajte svoje seksi igračke čistima

I o ovom smo već pisali, ali od viška glava ne boli. Kao prvo, morate ih oprati između korištenja, ali nadamo se da ste to već znale i radile. Drugo, ne miješajte analne i vaginalne bakterije. Dakle, uvijek brišite od naprijed prema iza!

Ne tuširajte svoju vaginu

Iako postoje određene prednosti usmjeravanja mlaza tuša prema dolje, svi će se ginekolozi složiti kako je tuširanje vaše vagine nepotrebno. I ne, to neće pridonijeti njenom sjaju i čistoći.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj