Pametni savjeti koje sigurno niste znali

12/04/2012

Mislite da je dovoljno samo dobro namazati tijelo i to je to?! Drage cure, ali i dečki, neki savjeti se ne dijele na plaži, a ove pod hitno usvojite

kutija s lijekovima

Provjerite kutijicu s lijekovima

Mnogi lijekovi, čak i oni koji se mogu nabaviti bez recepta, mogu djelovati na kožu tako da postane superosjetljiva na ultraljubičaste zrake.

Ako uzimate neke lijekove, postoji mogućnost da ćete brže izgorjeti na suncu. To su, primjerice, od onih koji se dobivaju na recept, kontracepcijske tablete, oralni antibiotici te lijekovi koji sadrže isotretinoin.
U skupinu lijekova koji kožu čine osjetljivijom spadaju i oni koji smanjuju bol, to jest oni koji sadrže ibuprofen ili naproksen, ali i proizvodi koji sadrže retin-A (često se nalazi u kremama protiv akni).
Dakle, ako uzimate neki od tih lijekova, budite oprezni sa suncem. Stručnjaci preporučuju da koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 (ili višim) – čak i ako izlazite na sunce na pet minuta!

Cipela glavu čuva

Japanke, natikače, isusovke – tko bi im odolio kad živa u termometrima skoči iznad 25 stupnjeva? No, treba biti oprezan…

Ne, ne mislimo na izgled japanki, veličinu ili materijal od kojih su izrađene. Naime, nošenjem japanki povećava se vjerojatnost nastanka raka kože na stopalima, tvrde američki znanstvenici.
Većina karcinoma kože nastaje na dijelovima tijela koji su često izloženi suncu, kao što je slučaj sa stopalima u ljetne dane, objašnjavaju stručnjaci. Ako se ne možete odreći japanki, nemojte zaboraviti cijela stopala dobro namazati kremom s visokim zaštitnim faktorom.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo