Izlagati se suncu ili ne?

10/07/2013

Prije nego se počnete izležavati na plaži pod jakim zrakama sunca, pogledajte rezultate ovog istraživanja...

Dolaskom ljeta, poznati proizvođač krema za sunčanje, St. Tropez, je u Velikoj Britaniji proveo istraživanje o navikama sunčanja i korištenju zaštite od sunca, a rezultati su bili šokantni!

Uvijek imajte na umu da je sunce jednako štetno gdje god se vi nalazili u tom trenutku, na moru, na ležaljci u dvorištu, na bazenu ili bilo gdje drugdje, a da bi lijepo preplanuli ne morate zato izgoriti i biti crveni kao rak.

Sudionici ovog istraživanja bile su osobe u dobi od 18 do 24 godine, a za koje se ispostavilo da su potpuni neznalice o sunčanju i štetnosti sunca. Polovica njih izložena je suncu u gotovo svakom trenutku, a samo njih 15 posto pritom koristi zaštitne kreme.

Muškarci su se dapače pokazali još neinformiranijima od žena, jer je čak 34 posto njih izjavilo kako nikada ne koriste zaštitne kreme ako u tom trenutku nisu na moru.

Jedna petina ispitanika priznala je da je pod pritiskom da se vrati preplanula s ljetovanja, iako im je većini sunčanje jako dosadno. Preko 80 posto sudionika izjavilo je da se osjeća puno zdravije, zadovoljnije i samopouzdanije ako su preplanuli na ljetovanju. Ti isti ljudi ne znaju da isti učinak mogu postići korištenjem krema za samotamnjenje ili doziranim sunčanjem uz korištenje krema sa zaštitnim faktorom u vrijeme kad sunce nije toliko štetno. Vjerojatno ne želite pojačano stvaranje bora, opuštenu kožu koja visi, a pogotovo ne želite povećavati rizik nastanka bilo kojeg raka kože.

Stoga djevojke, prije zavodljivih šetnji po plažama i prepuštanju sunčevim zrakama na milost i nemilost, pazite da ste dobro zaštićene od štetnih djelovanja sunčevih zraka. Isto pravilo vrijedi kuda god krenule, pa makar bilo i poluoblačno vrijeme. Zato pamet u glavu i zaštitne faktore na sebe!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj