O čemu maštaju aseksualni ljudi?

05/12/2016

Mogli biste se iznenaditi.

Aseksualnom osobom smatra se svatko tko jednostavno nema osjećaj za seksualnu privlačnost, no cijela je slika puno kompleksnija od te jednostavne definicije.

Štoviše, nedavno je istraživanje u „Arhivama seksualnog ponašanja“ proučavalo navike masturbiranja i seksualnih fantazija aseksualnih ljudi u usporedbi s ostatkom te došlo do zaključka kako te dvije grupe imaju puno više toga zajedničkog od očekivanog. Gotovo polovica aseksualnih žena i 75 posto aseksualnih muškaraca priznaju kako su masturbirali i imali seksualne fantazije, iako je njihov nedostatak seksualne privlačnosti za druge ljude gotovo nepostojeća.

Ipak, dvije grupe odvaja jedna bitna stavka.

„U svoje seksualne fantazije nikad ne uključujem sebe“, objasnila je jedna aseksualna žena. „To mi je užasno neprivlačno. Umjesto toga, u seksualnim situacijama zamišljam druge ljude i u potpunosti se fokusiram na njihove misli i osjećaje u tom trenutku. Ne želim raditi išta seksualno s drugim ljudima, čak niti u svojim mislima.“ Drugim riječima, ona zamišlja seksualno uzbuđenje, a ne zamišlja kako bi se i sama uzbudila.

Istraživači su potvrdili kako činjenica da neće iskusiti seksualnu privlačnost, aseksualnu osobu ne sprječava u tome da zamišlja broje seksualne situacije. To dokazuje kako maštarije u glavama mnogih i nisu nužno nešto što želimo da se ostvari, što znači da svi mi koji ponekad imamo seksualne fantazije o pojedincima koje u stvarnom životu doista ne bi voljeli iskusiti, možemo odahnuti.

Zanimljiva je i činjenica kako je i sam sadržaj fantazija u nekim dijelovima bio poprilično sličan onima seksualnih ljudi. Iako nisu maštali o grupnom seksu, seksu u javnosti ili nevjernosti, aseksualni su ljudi, baš poput druge grupe, maštali i BDSM-u i fetišima. Iako je, kako bi doznali što se sve događa u glavi aseksualnih ljudi, ipak potrebno još puno više istraživanja, drago nam je da smo ipak naučili nešto novo.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo