Cijeli svijet slavi novu godinu jednom, Novi Sad dvaput

11/01/2019

Prema julijanskom kalendaru je 7527. godina! Razloga za slavlje nikad dosta

Slaveći dva načina računanja vremena, dva kalendara, dva programska koncepta u dva dana, Novi Sad organizira jedinstveni Doček u Europi. Povezujući srpsko kulturno nasljeđe s nematerijalnom kulturnom baštinom Europe, Novi Sad slavi odrednicu svog identiteta –interkulturalnost.
I dok je 2019. dočekana samo u centru, na otvorenom, tijekom cijelog dana, Doček 7527. se organizira noću, u zatvorenim prostorima na više od 40 lokacija. Bogatstvo različitosti u Novom Sadu bit će predstavljeno kroz najraznovrsnije umjetničke žanrove s brojnim zvučnim imenima: Atomsko sklonište, Robi Lakatoš, Partibrejkersi, Roman Simović, Ritam Nereda, Lena Kovačević, Zemlja Gruva, Sanja Ilić i Balkanika, Đorđe Miljenović, Garavi sokak,  Vroom, Bitipatibi. Oni i mnogi drugi će 13. siječnja s Novosađanima dočekati Novu godinu po julijanskom kalendaru.


Tri kazališta u znaku 7527.

 

Najstarije kazalište u Srbiji, Srpsko narodno pozorište, ugostit će izuzetnog umjetnika, Robija Lakatoša, koji donosi interesantan spoj jazza, klasične glazbe i mađarske romske muzike.
Za pravi vojvođanski zvuk u SNP-u ovoga će puta biti zadužen Garavi sokak, koji će u okviru Dočeka proslaviti 30 godina karijere. S Malte, u Novi Sad dolazi i Renzo Spiteri, internacionalno priznati glazbenik, perkusionist, skladatelj i producent, a novosadskoj će publici predstaviti projekt „Quintessence“ na komornoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Novosadska Marilyn Monroe svojim će šarmom, uz neodoljivi crveni ruž i nezaboravnu bijelu haljinu, napraviti pravi kabaret u Pozorištu mladih, uz hitove ikone 20. stoljeća, ali i evergreene iz zlatnog doba Hollywooda. Na istom će mjestu nastupiti i Sanja Ilić i Balkanika, zahvaljujući kojima će publika uživati u glazbenom nasljeđu regije koje se spaja s modernim zvukom.
Novosadsko pozorište rezervirano je za razbijanje predrasuda, slobodne, glasne i jasne poruke. Upravo ovdje nastupit će sjajan reper, Đorđe Miljenović, poznatiji kao Sky Wikluh, koji će predstaviti svoja zadnja dva albuma „Sam pao, sam se ubio” i „Amovi”, kao i grupa Vrooom čiji koncert „Erotizam“ ruši sve tabue.

Atomsko sklonište, legende jugoslavenske glazbene scene, koji su opstali više od 40 godina, a čije je stvaralaštvo i dalje teško nadmašiti, stižu u Novi Sad 13. siječnja, a nastupit će u autentičnom prostoru mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”.

Za ljubitelje dobrog rocka i punka to nije sve, jer ih na novosadskom Spensu očekuju Partibrejkersi i Ritam Nereda, a tvrđi zvuk stiže i iz Atene, jer će iste večeri nastupiti i Planet of Zeus, jedan od vodećih bendova u Grčkoj. Međutim to nije sve što se tiče Spensa, jer će cirkuski umjetnici iz Novog Sada izvesti i svojevrsni cirkuski kabaret „Kabare Bre”.

Na Dočeku 7527. nastupit će i diva svjetskog glasa, Lena Kovačević, u koncertnoj dvorani NIS-a. Ljubitelje duhovne i klasične glazbe, očekuje pravi užitak u Sinagogi, gdje će nastupiti Roman Simović, koncert-majstor Londonske filharmonije.

Žensku snagu u stvaranju moderne, alternativne muzike predstavljat će Sana Garić, talentirana umjetnica sugestivnog ženskog vokala i beogradski sastav Bitipatibi u Kulturnom centru Novog Sada, zatim ženski death metal bend Nemesis u Šamrok baru, energična Sajsi MC u Gerila baru, ali i sastav MaiKA, koji će publici u Studiju M pružiti nevjerojatan spoj tradicionalnog, balkanskog melosa i veselog ritma. Osim MaiKE, u studiju M očekuje se i reagge zvuk, jer nastupa i čuveni Del Arno Band, a slična atmosfera bit će i u kulturnoj stanici Svilara, gdje će publiku pokrenuti jedan od najboljih beogradskih bendova Zemlja gruva.

Program za najmlađe održat će se također u Srpskom narodnom pozorištu. Radi se o operi za djecu „Baš čelik”, inspiriranoj jednom od najpoznatijih srpskih bajki.

Novosadski Bluebirdsi, jedan od najboljih cover bendova s ovih prostora nastupit će u Bulevar Books-u. Publika će imati priliku i uživati u mjuziklu „Tko se boji Isadore Duncan” u režiji Gee Gojak.
Dio programa za Doček bit će besplatan i otvoren za sve posjetioce, dok je za ostale događaje u prodajnoj mreži Gigs Tix dostupan ograničen broj ulaznica. www.gigstix.com/docek7527

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo