Mislite da je sve ovo zdravo? Razmislite još jednom!

31/01/2018

Samo zato što se nešto zove salatom ne znači ni da je lagan, ni zdrav obrok...

Cezar/Waldorf salate i slično. Salate su očito zdrava hrana, ali nisu sve salate jednake! Dodavanje bogatog preljeva kao majoneze, puno sira, oraha ili nečega prženog vašu će salatu učiniti potajno zločestom. Najbolja opcija je staviti limuna ili balzamičnog octa.

Sušeno voće. Neke sušene sorte imaju osam puta više šećera i kalorija nego iste svježe namirnice. Često se dodaje šećer suhom voću kao što su brusnice da bi bile slađe.

Zeleni čaj, energetski napitak. Sve što sadrži zeleni čaj bi trebalo biti sinonim za dobro zdravlje. To je još jedna prevara koja se skriva iza zdravog izgleda. Jedna bočica kupljenog ledenog čaja sadrži istu količinu šećera kao i 37 lizalica. Bacite to u smeće. Voda sa svježe iscijeđenom limetom ili limunom je mnogo bolja za vas. Ako stvarno trebate dodatni okus, uzmite malo soka od jabuke s vodom, ali pazite da osminu čini voda.

Bijela riža i sushi. Sushi je bomba prepuna ugljikohidrata i velika rola može biti ekvivalent četiri kriške kruha. Da, jedna California rola je kao dva sendviča! No svi volimo sushi pa ćemo ga i dalje jesti, ali pokušajte uzimati manje obroke i odlučite se za smeđu umjesto bijele riže. Možete zamjeniti polovicu sushi obroka sa sashimijem.

Sok. Poput suhog voća, sok je loša alternativa svježoj verziji. On sadrži sve šećere iz voća, ali ništa od vlakana i dobrih stvari pa je u osnovi prepun praznih kalorija.

Bezmasni jogurt. To što je nešto bez masnoće ne čini ga odmah zdravim. Obično su puni šećera i imaju do 15 grama bijele tvari. Ako ne možete živjeti bez jogurta, kupite grčki nemasni jogurt i začinite ga svježim voćem.

Proteinske pločice. Ovisnici o teretani ih konzumiraju u velikim količinama, ali ako pročitate prehrambene informacije na pozadini, shvatit ćete da su puni umjetnih sastojaka i šećera. Tako možete pojesti i čokoladnu pločicu!

Granola. Zob, orašasti plodovi i med su odlični, ali u umjerenim količinama. Kada dodate sve zajedno i stavite u ulje, dobijete ukusan obrok, ali prepun kalorija. Pokušajte staviti zob sa svježim voćem i orasima te umjesto prženih ili pečenih žitarica one sa cjelovitim zrnom.

Muffini s cjelovitim zrnom. Vlakna iz muffina s cjelovitim zrnom su odlična, ali kada uzmete u obzir maslac i šećer koji ide u njih, čak i u one s cjelovitim zrnom, možete se tako počastiti i kriškom torte.

Rižini keksi. Ne znači da su loši za vas, ali su samo grickalice. Oni obrađuju bijele sorte koje ne sadrže vlakna ili proteine. Možda mislite da radite dobro jedući malo za ručak, ali ćete gladovati za nekoliko sati i dovest će vas do prejedanja.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj