6 stvari koje ne biste smjeli jesti za doručak

29/08/2015

Šteta je što su sve tako ukusne...

1. Kolači. I slični proizvodi iz pekare poput kroasana, krafni, muffina... Ovakvi su proizvodi prave kalorijske bombe pune šećera koje će rezultirati brzim padanjem razine šećera u krvi, a samim time osjećajem iscrpljenosti, letargičnosti i nepodnošljive gladi.

2. Pahuljice i žitarice koje sadrže šećer. Da, znamo da one bez dodatka šećera imaju okus kao karton, no upravo su to one koje biste trebali jesti. Zaslađene pahuljice i žitarice na organizam djeluju jednako kao i prethodno spomenute namirnice pa biste ih svakako trebali izbjegavati. Želite li onima bez šećera dodati okusa, jedite ih u kombinaciji sa svježim i sušenim voćem i orašastim plodovima.

3. Voćni jogurt. Na kupovne voćne jogurte biste trebali zaboraviti jer obiluju šećerima koji vas neće zasititi na duže vrijeme koliko bi trebali. Radije u obični jogurt dodajte svježe voće ili pijte kefir koji jednostavno sami možete proizvoditi.

4. Palačinke. Kao i sa svim prethodno spomenutim namirnicama, i palačinke obiluju nezdravim masnoćama, ugljikohidratima i šećerima. Ili kraće rečeno, mnoštvo kalorija ćete unijeti u organizam kako biste na kratko vrijeme prevarili osjećaj gladi.

5. Bijeli kruh. Problem bijelog kruha i peciva je taj što su, budući da se rade od rafiniranih sastojaka, iznimno oskudni potrebnim nutrijentima pa ne pružaju osjećaj sitosti na duže vrijeme. Trebali biste birati kruh od cjelovitih žitarica koji je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima i koji će vas držati sitima i dati vam potrebnu energiju.

6. Mesne prerađevine poput kobasica, slanine, pašteta i raznih salama. U kombinaciji s pušenjem, nedovoljnim kretanjem i nezdravom prehranom, povećavaju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti budući da obiluju nezdravim mastima, solju i brojnim drugim nezdravim aditivima. Radije birajte tunjevinu bogatu omega-3 masnim kiselinama, losos ili na primjer pureće šunke.Photo credit: Profimedia 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj