U Pragu sam umjesto bunceka završila u najboljem restoranu u gradu

05/11/2018

Big, boom, bang - tako me dočekao Prag. Iz razno raznih razloga nikada nisam stigla do njega, a čula sam stotine priča. Uletila sam usred ljeta, usred centra, usred jednog od najboljih hotela i usred - gay pridea

Hat-trick, reklo bi se. Nakon lutanja njemačkom prirodom, šuma, potoka i pritoka, smještam se u fancy hotel Radisson Blu Alcron - kako i zaslužujem, jel' tak!
Čeka me prekrasna Kristyna, koja je toliko draga da se odmah osjećam dobrodošlo. Kako i ne bi kad me dočekuje Becherovkom - češkom izvedenicom rakije čiji je recept tajna, ali unutra ima gomilu začina i bilja. Radisson ne samo da ima Becherovku, nego i totalno fora koktele koji se zovu Be Glamorous (votka sa hibiskusom, liker od malina o lycheeja, limun i sok od brusnica), Be Posh (Beherovka, krema od kakaa, vrhnje, limun, sirup vanilije), Be unconventional (votka od grejpa, aperol i svježi limun).

IMG_20180809_155857

Ali kad ste u Pragu, naravno da prvo želite probati pivo. Koje god da poželite - nećete pogriješiti. Ima milijun vrsta - a da nisu craft - i sva su dobra. Krušovice, Kozel, Gambrinus, Pilsner, bolja su nego ova naša doma. Smije se stavljati hmelj, voda, ječam i kvasac - nema šećera i dodataka.

Glas o Pragu pronio se svijetom još prije kojih 20-ak godina i on je u to vrijeme narastao do glomazne turističke senzacije i destinacije gdje godišnje prošeće više od 7 milijuna turista.

To znači da ćete se na Karlovom mostu gurati sa gomilom ostalih turista, izbjegavati selfie stickove i upadati u kadrove ostalima u gotovo svako doba dana i noći. To znači i da nije više toliko jeftino kao što je bilo, pa ćete kriglu točenog piva platiti 2 eura, a u marketima koje mahom drže Vijetnamci - isto toliko. Fantastičan specijalitet - koleno - ili pečeni hrskavi buncek koji se topi u ustima, nećete naći čak niti na rubu grada za manje od 25 eura, a u 10 sati navečer sve se seli s terasa unutra. Nećete čuti glasnu muziku nigdje osim u klubovima navečer, a od pol deset već će vas opominjati da biste trebali popiti i ući unutra. Iako je vani ljeto i plus 40.

Meni se taj đir nikako nije svidio. Zamišljala sam da je to grad koji pulsira i vibrira 500 na sat, da se pleše i sjedi po trgovima, da se svašta nešto. Srećom, prekrasna Kristyna s početka priče mi priređuje večeru u restoranu Alcron koji je sve do nedavno imao Michelinovu zvjezdicu i bije ga glas da je najbolji u gradu.

IMG_20180809_135819

Ja nikada u životu nisam jela u restoranu sa tim zvjezdicama i totalno me zanima što me čeka. I kopka me ono vječno pitanje svih nas koji nikada nismo bili u takvim restoranima - hoću li se najesti?

Restoran je malen, stane samo 24 ljudi, intiman i ugodan. Konobari lete na svaki mig, a prvo jelo predstavlja chef glavom i bradom, Roman Paulus. Počeli smo predjelom - kremom od manga s mesom. Nemojte me sad pitati da li se kiselo-slatki okus manga dobro sljubio s finom teksturom mesa - ta mi je terminologija smiješna i ne znam o njoj ništa. Recimo da nije bilo loše.

IMG_20180809_180445

Slijedila je juhica od gljivica - doslovno juhica jer je jedeš iz male zdjelice žličicom. Juhica je imala pjenicu - ne znam kako to naprave da je takve teksture i koliko i čime mješaju, ali laičkim jezikom juhica je prefina, taman začinjena i nije pregusta. Slijede ribica, biftekić, tempura, ribica na kruhu… Umaci koji dolaze uz to su naprosto savršeni, riba i meso napravljeni tako da se tope u ustima. Slijedovi samo slijede i možeš ih naručiti koliko želiš, ali meni je 6 i u tako mini količinama sasvim dovoljno.

IMG_20180809_181158

Ne osjećaš se sito kao nakon što pojedeš pol kile bunceka s krumpirom i kiselim zeljem, nego se osjećaš fino i lagano. Kao što mu i ime kaže - fine dining. Alcron je baš, baš fin.

I apsolutno mi je popravio raspoloženje nakon što me turistički šušur izbacio iz takta.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo