Prva priča o Seulu - gradu koji živi sto na sat

18/08/2017

Deset godina ne bi vam bilo dovoljno da upijete ovo fantastično mjesto

Dugo sam htjela otići u Seul. Pisala sam prošlo ljeto o zanimljivim mjestima u Aziji i ljudima koji tamo žive, pa mi je kao jedna od destinacija uletio glavni grad Južne Koreje

Saznala sam da se tamo ludo zabavljaju, da stranci tvrde da je bolje nego u New Yorku, Las Vegasu i Berlinu. U Koreji se svakog tjedna po osobi popije 14 shotova žestice, a mega metropolis s ultramodernim neboderima, high tech podzemnom željeznicom i pop-kulturom miješa se s budističkom tradicijom i jednom od najboljih gastro scena u Aziji.

Ovo zadnje mi je bilo presudno - hrana me uvijek i svuda može namamiti. Da ne spominjem da je Južna Koreja sa Seulom centar svijeta po pitanju kozmetike. O, da - jel možemo u Seul?

Prilika je došla u vidu jeftinih karata Air Asie i prilika je ugrabljena.

Da li se vama ikada desilo da negdje toliko želite ići da ni ne provjerite zašto su karte baš toliko jeftine?

g 3

Datum polaska je bio srpanj kad stvarno nitko pri zdravoj pameti ne ide u Seul nego bježi iz njega. Usput mi je nekako i promaklo da s Balija letim u Kuala Lumpur gdje imamo 9 sati do leta za Seul. Koji traje 8 sati! Ali sad ili nikad, nema veze!

Seul je fantastično organiziran i to skužiš čim sletiš. Odmah te preusmjeravaju gdje trebaš ići, nema zastoja, sve je tip top. Metro je im je treći najveći na svijetu i jedan od najboljih koji sam vidjela, čist i sve funkcionira besprijekorno.

Sjeli smo na krivi vlak. Nismo imali pojma da postoji spori i brzi metro. Nešto kao normalna i brza linija busa na relaciji Zagreb-Velika Gorica. Iste su stanice, ali brzi staje samo na nekima. Pitamo u vlaku i nitko ne zna engleski. Onda se bakica do mene ljubazno nasmije, progovori par riječi, vadi svoj mobitel i ukucava Google Translate.

g 4

 • Odakle ste - pita.

 • Iz Hrvatske - kažem.

Ona brzo surfa i onda ispaljuje: Dubrovnik, very beautiful. Pričamo kako voli putovati i kako želi u Hrvatsku. Nevjerojatno brzo barata prijevodom s neta, zadivljena sam.

g 5

 • Imate krasnu glavu - kaže mi.

 • ? - ne kužim.

 • Malu glavu. Mi svi imamo glavu kao mjesec, velik nam je to problem - povjerava mi se bakica što muči Koreanke. Meni izgledaju potpuno prekrasno - sve do jedne imaju fantastičnu kožu, bujnu, sjajnu kosu, sve su njegovane. Ali nikako ne žele biti tamne i žele malu glavu. Eto ti ga na! Bakica silazi na stanici kao i mi i hoda iza nas da nas preusmjeri na pravi vlak, a onda silazi s nama i prati nas sve do izlaza da bude sigurna da smo okej.

  g 6

Prvi hotel nam je Gangnamu. Možda i najpoznatijem kvartu Seula kojeg je proslavio Psy i njegov Gangnam style. U hotelu Mercure Ambassador koji mi je preporučila beskrajno ljubazna i strpljiva Seung Hee s kojom sam se dopisivala danima, čekaju me Jayoung Jeong i Lynn Choi. Izgledaju kao i sve Korejke koje sam do sada vidjela - preslatke i njegovane.

g 7

 • U čemu je tajna - pitam ih. - Je li možda u maskama za lice?

 • Imamo ih po desetine u frižideru - kaže mi Jay.

 • Ja sam od nedavno na beauty dijeti - dodaje Lynn.

 • ? - iznad moje glave

 • Koristila sam previše beauty proizvoda, sad se “skidam” s njih i pokušavam koristiti što manje, pretjerala sam - kaže ona.

Wow, koža na dijeti, ima smisla.

g 8

- Kud da idem van? - pitam ih

 • Odakle da počnemo - odgovaraju mi. Možda sa terasom Kloud na vrhu hotela koji se navečer nakon posla pretvara u okupljalište ekipe iz Gangnama. Piju se kokteli i jede sa pogledom na svijetla Gangnama.

Eh, tu dolazimo do činjenice da se ne vidi baš puno u srpnju u Seulu. Pada kiša gotovo svaki dan, vlaga i smog vise u zraku kao olovo, a vidljivost je kao vožnja kroz Liku po magli. Jedino što si kraj Mercurea stvarno u centru svega. Na deset minuta šetnje je ulica sa nebrojeno kafića, hrana na svakom koraku, šljašteće reklame i - niti jedne terase da čovjek sjedne.

Koreanci svaki svoj izlazak započinju - hranom. Jede se i pije, ali ne vani, nego u zatvorenom, često se moraš popeti na kat. Ali ne postoji restoran sa klasičnom terasom da pijuckaš na otvorenom dok čekaš narudžbu.

Lutamo Gangnamom u potrazi za tim Svetim Gralom i napokon nailazimo na mjesto koje ima drvenu terasicu gdje možeš samo nešto popiti i sjediti vani, a još je i natkriveno.

U deset minuta koliko tamo sjedimo shvaćamo da je ovo najbolji vozni park koji smo ikada vidjeli. Mercedes i BMW su najlošiji automobili, voze se Aston Martini, Masseratiji, Lamborghini, Ferrariji, Bentleyji, Jaguari…

A ekipa na ulici i u restoranu je apsolutno i totalno pijana! U osam navečer teturaju i spotiču se, neke iznose van, sređene curke trpaju u taksi, businessmani u odijelima se pridržavaju za stup da ne padnu. Nije vikend, običan je radni dan. Gledamo otvorenih ustiju - šta je ovo?

g 9

Eh, to je način života u Seulu! Work hard - play hard! Rade najmanje 10 sati dnevno. Radno vrijeme je od 9 do 18 sati. Što znači da dođu najmanje 15 minuta ranije i rijetko kad odu prije 7 navečer. Ako su neki menadžeri ili imaju višu funkciju, radno vrijeme je i puno dulje. Onih par sati nakon posla i odlaska kući im je jedino vrijeme kad se mogu opustiti.

Tada idu na večeru i piju slavni soju (sodžu), rakiju od riže koja nema okusa ni mirisa i više liči na votku. Iako ima samo 14 posto alkohola. Koreanci je obožavaju (vidjela sam da je vole i u susjednoj Sjevernoj Koreji) i piju je kao vodu. Strašno je popularan i Chimaek - riječ stvorena od chicken i Maekju, što na korejskom znači pivo. Jedu pohanu piletinu i piju pivo, osobito mlađe generacije.

Od kasnog popodneva u Seulu zato svakoga dana vlada praznična atmosfera - gotovi smo s poslom, suta ne postoji! Nije rijetkost da netko zaspe tako supijan i opušten na cesti s mobitelom u ruci. Nitko ga ne dira, već će se dići, otresti i otići kući.

h

Ono što je nevjerojatno je da nema agresije - svi su fenomenalno ljubazni i ljubopitljivi, a rado i potegnu rundu kad vide strance. (ne znam jel’ to radi naših egzotičnih malih glava?)

- Znala sam da će mi se Seul svidjeti - kažem dok pijem preskupo pivo u Gangnamu i upijam tu atmosferu “sutra ne postoji”. A tek je prvi dan!

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo