Kako je to biti ladyboy u Indoneziji

25/12/2014

Prvo je primi za jaja da vidiš jel` muško, a onda vozi dalje - savjet je koji se daje strancima u Tajlandu koji su zeleni i zalijeću se na mlade, Tajlanđanke. Tamo ih ima na tisuće, ali samo tamo. Ovo je priča o jednom ladyboyju iz Indonezije, što je pojava rijetka gotovo kao normalan kandidat za predsjednika u Hrvata...

Ladyboy. Svi ste vjerojatno čuli za njih. Oni koji su bili u Tajlandu vjerojatno su ih i vidjeli. To su muškarci koji se oblače i izgledaju kao žene. U tolikoj mjeri da kruži i anegdota da su najljepše žene u Tajlandu - muškarci.

Što i nije tako daleko od istine. Nema te ženske guze koja može biti tako mala i stajati tako prćasto kao muška. Niti tih bedara bez trunke celulita kao muških. Tajlanđani svoje ladyboyeve zovu “katoey" i to podrazumijeva transseksualnu ženu ili hiper ženstvenog gay muškarca. Velika većina Tajlanđana ladyboyeve doživljava i kao treći spol. Mnogi od njih odlaze na operacije da bi bili što sličniji ženama. Hormoni, silikoni u grudima i usnama, smanjivanje Adamove jabučice, šminka i odjeća od njih naprave nevjerojatno zgodne žene. U nekim slučajevima nema šanse da skužiš tko je tu zapravo tko. Ja sam uvijek gledala u rist na ruci - kosti su naprosto veće i drugačije kod muškaraca.

U Tajlandu su ladyboyevi fantastično uklopljeni u društvo. Nitko ih ne gleda s visoka, niti osuđujuće. Rade u parfumerijama, kao stjuardese, hostese, kao plesačice… Ne izgledaju svi ladyboyevi isto i za strance ponekad može biti šokantno u kakvim sve oblicima oni dolaze.

2
Kad smo bili u Ao Nangu u tajlandskoj pokrajini Krabi, ušla sam u jednu turističku agenciju. Kao i xy turista do tada. Željela sam iznajmiti brod do otočića Koh Phi Phi.

Sjela sam preko puta jednog Tajlanđanina. Muškarac, Azijat, jedan od njih milijarde. I tako mi ugodno ćaskamo kad on odjednom ispod stola izvadi neke brošure. Svojim njegovanim rukama sa ultra dugim, divno oblikovanim noktima namazanim zelenim lakom. Okeeeeej. To me priznajem malo iznenadilo.

Curke, odnosno frajeri koji su nastupali u klubu na otoku Koh Tao izgledali su puno bolje nego ja. Frizure, šminka, utegnuti do bola, ravni trbusi, visoke pete, male guze, ogromne sise. Našpanani do daske. Nemaš šanse kraj njih u gumenim japankama, kratkim hlačicama i običnoj majici. Nema šanse da i jedna turistkinja žena izgleda bolje od zabavljača ladyboya muškarca. Sve je naravno kod njih prenaglašeno - prebujnih su poprsja, pretankih strukova, presavršenih nogu, preravnih trbuha…

3
Možete ih prepoznati i po tome što beskrajno afektiraju i naglašavaju ženske pokrete. Niti jedna žena neće tako teatralno zabaciti kosu kao oni, ili one.

No kad odete iz Tajlanda, ladyboyevi nestaju s ulica i prelaze u ilegalu. Nisam ih vidjela u Kambodži, Vijetnamu ni u Maleziji. Muslimanska Indonezija ne gaji nikako kulturu ladyboyeva.

Zato je pravo iznenađenje bio Kiki. On/ona radi na štandu kraj lokalnog supermarketa tu kod mene na krajnjem jugu Balija i prodaje čaj i kavu. Ima duge ekstenzije, šminku i namazane nokte. Ima i cice, ali nisu prave. Još.

Kiki Trianta ima i samo 18 godina. Ali kaže kako već jako dugo zna da želi biti djevojka, a ne dečko. Njegovoj se obitelji, pogotovo tati Marjoruiju, to nikako ne sviđa.

Od svoje 12-te godine znam da sam sretniji kao žena, a ne muškarac. Nisam se dobro osjećao u koži dečka. Kad sam prvi puta obukao haljinu znao sam da je to to. Osjećao sam se super - priča Kiki, dok mi s indonežanskog prevodi Yoela. Inače naša prijateljica Indonežanka koja ima štand s hamburgerima odmah do Kikijevih kava.

4
On je inače iz Banyuwangija, grada na istoku Jave i njegova je obitelj muslimanska. Mogu si samo zamisliti kako su reagirali kad im je Kiki rekao da želi biti Kristina. Pitam ga kako se slaže sa svojima?

Dok mu Yoela prevodi, Kiki ima suze u očima. Otac ga nikada nije razumio, svađe su bile neprestane i Kiki je zato prije par mjeseci zauvijek odlučio otići od kuće. S tatom nema kontakta, ali mama Sukasih i dalje brine kako je njenom sinu. Ne samo to, nego je potajno skupila 35 milijuna rupija ili 17.5 tisuća kuna kako bi Kiki otišao na operaciju promjene spola u Tajland.

- Sad pijem hormone da nemam bradu i štedim da operiram Adamovu jabučicu i napravim si cice. Za sada su ovo samo umeci - odgovara Kiki na pitanje ima li ženskih obilježja. Trebat će mu još dugo da skupi novac, jer prosječna je plaća mjesečno milijun rupija ili 500 kuna. Ali on ne brine. Računa da će naići neki frajer koji će mu to platiti. Ili će se već nešto dogoditi.

5
- Što želiš raditi u životu - pitam ga. Gdje se vidi za par godina?

- Želim biti model - kaže Kiki.

- Pozirati i tako zarađivati. I naučiti engleski. I iako se sada osjećam super, htio bih postati žena. tad ću definitivno biti sretan - kaže on. Tko mu se sviđa?

- Muškarci definitivno. Imao sam do nedavno dečka, ali smo prekinuli. Sad čekam drugog - smješka se Kiki.

Na Baliju gdje su hindusi, definitivno je lakše biti drugačiji nego u muslimanskom dijelu Indonezije. Kiki kaže i kako je po prvi puta sreo još jednog ladyboya, a u Kuti ih isto tako ima. Svi oni sanjaju da postanu modeli, pjevači, manekeni. I iznad svega da sretnu stranca koji će ih odvesti u neki bolji život. Bule - kako ih zovu - njima je magična riječ koja je jednaka sreći. Ja se nadam da će Kiki pronaći svoju sreću kao Kristina i da mu neće trebati neki stranac da ga usreći.
Photo credit: Damir Pavičić i Yoela Azura

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj