Glamping iz prve ruke

29/11/2016

Nemojte da vas slike zavaraju, pročitajte tekst do kraja ili odite na jedno glampiranje da otkrijete pravu tajnu ovakvog smještaja

Sigurno ste načuli za glamping. To je nova fora kao da idete na kampiranje, ali zapravo imate sav komfor hotela s pet zvijezdica. Kamping i glamur jednako glamping. Spoj neba i zvijezda, prirode i cvrčaka, ali i vlastite kupaonice s toplom vodom, finih plahti i udobnog ležaja.

Meni je to zvučalo savršeno.

Jer koliko god volim prirodu, volim i komfor i nisam nešto luda da spavam u šatoru na podu i perem se ujutro vodom iz potoka dok me gledaju vuci i hajduci.

Zato me silno razveselio poziv iz resorta Sandat Glamping Tents kraj Ubuda.

Irena 4

Privatni luksuzni šatori sa vlastitim bazenom i vrtom usred zelene đungle Balija. Unutra se možete zaštiti od komaraca mrežom, imate minibar i kuhalo za vodu, frižider, kupaonicu, najmoderniji wc, sušilo za kosu i izbor gelova, šampona i ekoloških sapuna da vam mozak stane. Uključite svoj ipod u dock, zavalite se na ležaljku i upijate sunce na drvenom trijemu kraj bazena. Mmmmmmm.

Vrijedilo je ovog putovanja, mislim si dok se izležavam i upijam zrake. Jer ako nemate vozača i ako je još uz to kiša, a vi na motoru, put i nije neka uzbudljiva avantura nego više gnjavaža.

Irena 5

Ionako je gnjavaža voziti s juga Balija do Ubuda, jer na otoku koji prema posljednjim podacima ima 7.5 milijuna stanovnika, svaka je vožnja kao neka kazna. Upadneš u gužvu kako god da okreneš i rush hour traje od 6 ujutro do deset navečer gdje god da kreneš.

Nama je za put od 60 kilometara po kiši trebalo klasična dva sata koliko obično treba na Baliju, ali smo zalutali tik ispred Sandata i to na nekon blatnjavom putiću. Vrtili smo se uokolo sve dok nismo nabasali na zaposlenika kampa kojeg smo slijedili u pravom smjeru.

Sunce je taman zasjalo kad smo se smjestili i sve je opet bilo dobro. I divno punih sat vremena kad me obuzeo moj poznati crv nemira.

Irena 2

Sjediš, ležiš, diviš se, bućneš u bazen, popiješ koktel. I onda bi negdje išao. Ili barem ja. Prošetao, pronjuškao, istražio, sreo neke ljude, pojeo večeru. Ali na prekrasnom glamping mjestu slušaš i dalje samo zvukove prirode, gledaš u prirodu i družiš se s prirodom. Ljudi, gdje su ljudiiii?

Irena 11

A, ništa, sjedamo na motor i spuštamo se do Ubuda u potrazi za ljudima, frendovima i događajima. Jer na tom divnom glamping mjestu nema ljudi koje srećeš. Sakriveni su negdje da se ne morate susresti. Kako li je to samo daleko od kampiranja gdje se sudaraš na pipi zajedničke kupaonice dok zajedno perete tanjure nakon večere. Gdje te komarci ubijaju jer si se u zanosu kartanja zaboravio namazati i gdje trešti loša mjuza iz nečijih zvučnika ispred kampice. Ali na moraš sklapati šator, uvlačiti se u vreću niti ložiti logorsku vatru.

Irena 1

Ujutro isto tako nema reda ispred tuša i wc-ja, jer su oni samo tvoji. U blagavaonici na doručku nema nikoga, jer imaš mogućnost naručiti doručak u svoj šator ili kraj svog bazena. Srećeš samo nasmiješeno osoblje koje ti donosi ekstra džem od papaje ako ti to srce poželi. Sve je tu da se osjećaš maženo i paženo.

Neki travel siteovi idu čak toliko daleko da glamping nazivaju novom vrstom putovanja i to na neke od najboljih destinacija koje svijet može ponuditi.

Irena 6

Ima toga i u Hrvatskoj naravno. Ove je godine procvao glamping turizam; Poreč, Obonjan, Pula, Biševo, Fažana, Nin, Lošinj, Krk.

U dodiru s prirodom, u potpunom miru, daleko od svega.

Ali sve mi se čini da svi koji pišu o glampingu kao super ideji, na njemu ili nikada nisu bili ili pišu po naredbi. Jer glamping ima jednu veliku i neizliječivu manu - dosadan je kao smrt!

Irena 8

Što će ti glampiranje gdje nikoga ne možeš upoznati, gdje možeš skupo jesti samo u kampu i gdje nemaš gdje izaći?

Jednako mi je to ljetovanju u luksuznim resortima opasanim zidinama gdje srećeš ljude koji samo žele biti na takvim mjestima, koji se jedva pozdravljaju i boje se izići van izvan svoje zone komfora. I koji opale par selfieja da ih zalijepe na Facebook ili Instagram. Ima mi smisla jedino ako zakupiš cijeli resort da povedeš frendove i zabavljaš se, ali onda moraš naravno i zarađivati milijunske iznose. Pri tom ne mislim na rupije, nego dolare ili eure naravno.

Irena 9

Glamping bih stoga, koliko god sam “hajklih” po pitanju komfora, iste sekunde zamijenila sa muzikom koja trešti iz nečijih zvučnika, paštetom koja se maže na kruh i jede s paradajzom na plastičnim stolicama i zaslaskom sunca uz pivicu dok te grizu komarci. Kamping je dobar život. Glampiranje je glupiranje.

Irena 10

Nađa Irena Fišić

Preporučujemo

Komentiraj

Novo