Zavist: ispit prijateljstva

19/08/2013

Svi smo mi to proživjeli: prijateljičin život odjednom postaje čarolija, dok vaša kola jure nizbrdo. No nema mjesta očaju – čak i zavist može učvrstiti vašu vezu s frendicom

Upoznala sam Saru u ranim dvadesetima, kad smo bile studentice, na jednom predavanju na kojem smo odmah kliknule. Slagale smo se više‑manje po svemu: izgledu, inteligenciji, količini love kojom smo raspolagale (odnosno nismo raspolagale). Osim toga, obje smo nedugo prije nego što smo se upoznale izgubile nekog bliskog, a zajedničko suočavanje sa životnim nedaćama jačalo je naše prijateljstvo. 

Kad smo imale 26, Sara je, dok smo bili na večeri u restoranu za moj rođendan, upoznala Tonija. On nam je poslao piće, a između njih su odmah frcnule iskre. Osim što smo te večeri saznali da mu se Sara jako sviđa, doznale smo da je njegov otac vlasnik tog restorana, ali i puno drugih tvrtki te da je Tonijeva obitelj jako bogata. Moram reći da je Sara zavoljela Tonija zbog toga kakav je, a ne zbog obiteljskog novca i danas, šest godina poslije njihova prvog susreta, oni su u braku i sad čekaju bebu. Njihov zajednički život meni izgleda poput bajke: putuju po svijetu, žive u golemoj, prekrasnoj kući, nose odjeću s potpisom, a ljeta provode na svojoj jahti. 

Onaj dan kad je Sarina i Tonijeva veza postala ozbiljna, naše se prijateljstvo počelo raspadati. Dok su ona i Toni uživali u svim čarima ovoga svijeta, moj se život sastojao od iscrpljujućeg dokazivanja na slabo plaćenom poslu, nizu kompliciranih i propalih veza te krpanja kraja s krajem. 

Sara je zaista davala sve od sebe i pozivala me na njihove zabave, putovanja, večere, ali naši su se rasporedi teško mogli poklopiti, a iskreno, i kad mi je vrijeme dopuštalo, odbijala sam njezine pozive jer mi je bilo teško svjedočiti njihovoj raskošnoj idili. 

Okej, možda joj zavidim. I s vremenom je moja zavist nagrizla naše prijateljstvo. Odbijala sam njezine pozive na večere i u posljednji trenutak otkazivala naše planove. Nisam bila ni na proslavi njezine prve godišnjice braka niti lajkam njezine fotke na fejsu. 

I nisam ponosna na sebe. No jesam li loša osoba? Srećom, stručnjaci misle da nisam. 

“Ugrizi zavisti, čak i prema ljudima do kojih vam je zaista stalo, ne znači da ste jadan, a ni zločest čovjek”, kaže dr. Andrea Bonior, autorica knjige “The Friendship Fix”. 

“Istraživanja pokazuju da smo u trenutku kad se osjećamo da pobjeđujemo pod navalom emocija. A kad nam se čini da gubimo, osjećamo razočaranje.” 

Sanja H., 31-godišnja ekonomistkinja, priznaje da je zbog godina nakup­ljene zavisti umalo izgubila veliku prijateljicu: “Za razliku od mene, ona je oduvijek živjela lagodno. Sada se udaje za super tipa koji toliko dobro zarađuje da već ima svoj stan. Najčešće samo i priča o vjenčanju i o tome koliko je sretna. A meni je to sve teže slušati jer sam još singl i patim zbog toga.” 

Nedavno je Sanjina dugo godina prikrivana zavist eksplodirala i izletjela na površinu, i to u vrlo nezgodnom trenutku – na obiteljskom ručku kod prijateljice. “Bila sam okrutna – i sada se zbog toga užasno sramim.” 

No dr. Bonior je prilično zabrinuta kad zavist prema prijateljici dugo traje te s vremenom raste. “Kad ste opsjednuti uspoređivanjem sebe s prijateljicom ili kad iz vas provali bijes, to može značiti da se negdje duboko u vama nešto ozbiljno događa. Morate razmisliti zašto se tako osjećate. Zapitajte se jeste li usamljeni, pod stresom ili možda frustrirani zbog nečega u svom životu što nema veze s vašom prijateljicom.” 

U Sanjinu je slučaju presudila njezina usamljenost i godine bez dečka učinile su je jako ranjivom. “Neprekidno pričanje o vjenčanju i divnom zaručniku svojoj prijateljici koja ne želi biti singl je kao da joj trljate sol na ranu”, kaže dr. Andrea Bonior. 

A kako možemo spriječiti svoju zavist? Trebamo li upozoriti prijateljicu i riskirati da će nas doživjeti kao hladnu sebičnjakinju koja se ne zna radovati tuđoj sreći? Ili zavist trebamo dobro skriti duboko u sebi? Bonior kaže da ne možemo vječno skrivati osjećaj snažne zavisti (što bi potaknulo tjeskobu), ali ni suočavanje s prijateljicom nije uvijek najbolje rješenje. Prije svega trebali biste se zapitati što je okidač vaše zavisti, a zatim tu informaciju iskoristiti kao motivacijsku silu uz koju ćete popraviti svoju životnu situaciju. 

Znate, kao mnogo toga na ovom svijetu i zavist može imati i negativnu i pozitivnu stranu, ovisno o tome hoćete li je znati pravilno usmjeriti. Evo kako je upregnuti da radi za vas: 

1. Upoznajte svoje osjećaje


Sasvim je u redu tu i tamo se sažalijevati. A onda, kad ste to obavili, svakako se preispitajte i doznajte što je to što vas zaista muči. Osjećate li se kao da ste zapeli na mrtvoj točki? Ili vam je dosadno? Ili se osjećate nevažno?

2. Isplanirajte tijek akcije


Biste li trebali porazgovarati s osobom kojoj zavidite? Ako ste joj iskazali svoju ljubomoru, onda svakako popričajte s njom, a ako ste uspješno skrivali što osjećate, bilo bi dobro da počnete provoditi manje vremena s njom, sve dok se ne počnete osjećati bolje. U međuvremenu počnite raditi na poboljšanju kvalitete svoga života. Niste zadovoljni poslom? Isplanirajte potragu za novim. Nezdravo se hranite i to se vidi na vašem tijelu? Onda napravite plan zdravije prehrane i vježbanja.

3. Ako se odlučite na razgovor s prijateljicom, budite ljubazni

Uzmite u obzir da vam nije učinila ništa nažao. Recite joj: Naše mi prijateljstvo znači mnogo, ali u posljednje vrijeme se teško nosim sa sretnim vijestima iz tvog života. Teško mi je ovo priznati, ali željela sam da razumiješ zašto sam u posljednje vrijeme možda malo čudna... 

I morate se pripremiti na to da će se vaša prijateljica ljutiti. (Zar mi stvarno želiš reći da se ne možeš radovati mojoj sreći?!) Ali, ako je u posljednje vrijeme bilo napetosti između vas, možda će taj razgovor biti golemo olakšanje za obje. Irena, 30-godišnja frizerka skupila je hrabrosti i suočila se s prijateljicom koja je toliko pričala o otvorenju svog super fancy salona u centru da ju je natjerala da se osjeća manje od makova zrna. Nakon razgovora je uslijedilo olakšanje – ona ju je potaknula da i sama počne planirati za otvaranje svog salona te je Irena danas jako blizu ostvarenju tog sna.n

 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo