Zašto biste trebali reći "NE"

25/05/2011

Kako kaže stara izreka – ako pokušate udovoljiti svima, završit će tako da nitko neće biti zadovoljan

Dd

Ako uhvatite sami sebe u situaciji da ste prihvatili poziv na večeru dosadne prijateljice iako ste se zakleli da se s njom više nećete družiti ili ste kupili traperice dva broja premale (jer kao imaju elastina!) zato što vam je prodavačica rekla da vam super stoje - patite od teške boljke: nikome ne možete reći „ne". Zašto izgovaranje te tako jednostavne riječi tolikim ljudima stvara problem? Pa sve počinje od naše potrebe da se svidimo - svima. A realnost je sasvim drukčija jer imali biste kvalitetniji odnos s prijateljicom, partnerom, čak i sa šefom da češće izgovarate „ne". Kad pročitate ovo do kraja, poželjet ćete tetovirati „ne" na čelu.

"Da" je poput droge

Ne čudite se "ne fobiji" jer su žene oduvijek odgajane tako da misle da će se svima više svidjeti ako čine ono što je drugima drago. I dalje se boje da će ih smatrati manje brižnima ako kažu "ne". To je kulturološki fenomen.

Posljedice izgovaranja "da"

Kada ste neodlučni u izgovaranju riječi „ne", najveći luzer ispadate upravo vi. Zato što svoje potrebe stavljate iza tuđih. Imat ćete gore mišljenje o sebi i nećete dovoljno cijeniti vlastite životne prioritete. Ljudi iz vaše okoline koji shvate da ćete im baš uvijek učiniti neku uslugu to će sve više iskorištavati i svaki put kada na nešto pristanete, kvaliteta života će vam se smanjiti.

Recite to jasno i glasno

Naučite odbiti ponude koje vam se ne sviđaju na pristojan način. "Žao mi je, ali u ovom trenutku ne stignem" je dovoljno kratko i jasno. Kažete li "Počašćena sam što želiš da idem s tobom, ali nisam sigurna da ću uspjeti", ostat će previše prostora da vas počnu nagovarati da pristanete. Dok za odbijanje nekih određenih osoba trebate malo žešću strategiju. Šefa nikada nije dobro odbiti odmah. Zakamuflirajte "ne" sa "stvarno sam uzbuđena zbog projekta, ali se bojim da neću posao odraditi kvalitetno jer imam mnogo drugih tekućih stvari. Možete mi pomoći da odredim prioritete?" Ipak je bolje na finjaka reći "ne" nego posao odraditi lošije jer imate drugih obaveza.

Preduhitrite ih

To je najbolja taktika. Kad shvatite da će vas upitati za uslugu, zaskočite. Npr. prijateljica se žali kako ima još sto stvari za obaviti prije nego počne seliti u novi stan. Odmah se složite: "Znam kako ti je. I ja sam skroz zauzeta, inače bi ti ponudila pomoć." Lukavo, zar ne?

 

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo