Sve što trebate znati o kućnom testu za trudnoću

06/07/2018

Kasni vam mjesečnica i u strahu (ili možda s veseljem, ovisi o željama) jurite u ljekarnu po kućni test za otkrivanje trudnoće. No, na uputstvima za upotrebu ipak ne pišu ove stvari...

Svi testovi mjere istu stvar 
Premda ih na tržištu postoji desetak vrsta, zapravo je sasvim svejedno koji odaberete jer svi mjere istu stvar - gonadotropin, hormon trudnoće. Ovaj hormon nalazi se u našem tijelu cijelo vrijeme, no kada dođe do začeća, njegova se količina u krvi i urinu znatno poveća. Ako dostigne razinu od 25 mlU/mL - čestitamo, to je znak da ste trudni! 

Test se radi ujutro 
Koliko god vi bili nestrpljivi otkriti jeste li trudni, najbolje bi ga bilo napraviti ujutro, nakon buđenja. Naime, preko noći se ovaj hormon skuplja u urinu, pa je njegova koncentracija ujutro i najveća - a to naravno znači i da će rezultat biti najvjerodostojniji.

Cijena ne određuje kvalitetu
Ako mislite da je najskuplji test i najtočniji - varate se! Baš kao što smo istaknuli, svi testovi mjere isto - jedina mala razlika jest da je kod većine granica od 25 jedinica pokazatelj trudnoće, dok kod drugih može biti i niža. 

Vaše zdravstveno stanje može utjecati na rezultate
Točno, jer primjerice određeni lijekovi koje koristite ako želite zatrudnjeti tj. za povećanje  plodnosti sadrže HCG i mogu povećati razinu hormona u urinu - što je dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U rijetkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika također mogu uzrokovati povećanje hormona trudnoće.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj