Osvježite svoju listu frendova

19/01/2015

Što ako vas neki veliki životni pothvat odnese daleko od vaših dugogodišnjih prijateljica? Nema druge, ostaje vam samo jedno: da upoznate nove

Preselili ste se na drugi kraj zemlje kako biste razvalili na svom poslu iz snova ili živjeli s dečkom... i sve je super – jedino vam u tom novom avanturističkom poglavlju života nedostaje vaša ekipa. “Dvadesete i tridesete godine su razdoblje intenzivnih tranzicija – preseljenja, novih poslova, početka ozbiljnih veza”, kaže psihologinja Andrea Bonior, autorica knjige “The Friendship Fix”. Navodno, prema studiji nizozemske organizacije za znanstvena istraživanja, svakih sedam godina gubimo otprilike pola naših prijatelja. Zvuči strašno! Ako se vaš društveni krug smanjuje, ponašajte se onako kako biste i nakon prekida: odbacite svoju trenirku, izađite i upoznajte nove ljude! Pronalaženje novih prijatelja u odrasloj dobi može vam se činiti zastrašujuće. No postoje veliki izgledi da u vašem životu već postoje cool cure. Evo nekoliko uspješnih priča o poznanicima koji su postali bliski prijatelji. Ako ste vi Rachel iz “Prijatelja”, onda je negdje vani vaša Monica – izađite i pronađite je!

Cool kolegica 

Vidite jedna drugu svaki dan, imate slične ciljeve u karijeri i, iskreno, obje trebate nekoga s kim ćete popričati o  posljednjoj epizodi “Doktora Housea”. 

NJOJ JE USPJELO Helena (34) je bila nova zaposlenica u odvjetničkoj firmi kad je kliknula s kolegicom Anom. “Obje smo bile solo i dijelile ljubav prema pinot noiru”, kaže Helena. “Prvo su počele zajedno ručati, a nakon što smo jedan dan radile do kasno, pozvala sam je na večeru.Godinu i pol kasnije upoznala me s mojim budućim mužem – i bila na našoj svadbi.”

VAŠ PLAN Počnite se družiti na poslu. S poslovnog sastanka juriti u subotnji noćni provod može biti predrastičan skok.

Frendica iz teretane 

Ona je simpa cura na traci za trčanje pokraj vaše. No kako od znojnih osmijeha doći do pića poslije treninga... ovaj, do zelenog čaja?

NJOJ JE USPJELO Nakon što se borila s podešavanjem samostojećeg bicikla u teretani u novom gradu, Sara (24) je pogledala Brunu i pitala: “Imaš li ideju kako to čudo namjestiti?” Sljedeći put kad su se srele u teretani razmijenile su brojeve. “Obje smo odmah osjetile onu iskricu najbolja prijateljica“, objašnjava Sara. 

VAŠ PLAN “Pokažite da ste ranjivi”, kaže life coach Shasta Nelson, autorica “Friendships Don’t Just Happen!“. Lakše je povezati se s nekim kad pokažete da niste savršeni.

Cura iz kluba knjiga/trčanja

Već dijelite interes – E. L. James, polu-maraton – sada samo morate povremene ženske sastanke dovesti na sljedeću razinu.

NJOJ JE USPJELO Kad se Katja (25) pridružila klubu knjiga, bila je sretna jer je to bio zanimljiv način da upozna nove prijatelje. “Pričali smo o knjigama i razgovor je u jednom trenu skrenuo na temu što smo radili tijekom vikenda”, kaže ona. “Počele smo dogovarati dane za zajedničke kave i danas su neke članice kluba knjiga moje najbliže prijateljice.”

VAŠ PLAN Iskoristite zajedničke interese. Ako ste se povezale preko knjige “Djevojke koje sjaje”, ona će vjerojatno biti zainteresirana i za filmove Davida Finchera. 

Djevojka najboljeg prijatelja vašeg dečka

Super se slažete tijekom zajedničkih izlazaka. Ali kako druženje u parovima preokrenuti u ženski izlazak?

NJOJ JE USPJELO Marijana (32) je prijateljica s Kristinom. Njihovi su dečki bili dobri prijatelji i jako nabrijani na nogomet, a djevojke su se uvijek smijale istim vicevima. “Dečki bi otišli na trening pa sam to iskoristila kao izgovor za kavu s Kristinom”, kaže Marijana. Djevojke su postale bliske i, iako su Marijana i njezin dečko raskinuli, prijateljstvo s Kristinom još traje i iznimno je jako.

VAŠ PLAN Zamolite svog dečka da vam bude “partner u zločinu”. Potaknite ga da dogovori muški izlazak i to iskoristite kao izgovor za druženje sa svojom budućom najboljom frendicom.

Prijateljica prijateljice 

Upoznavanje potencijalne frendice preko zajedničke prijateljice ima veliku prednost: nju je već “provjerio” netko koga volite i kome vjerujete. 

NJOJ JE USPJELO Paulina (28) je većinu svojih prijatelja upoznala preko zajedničkih prijatelja koji su je zvali na rođendanske zabave i izlaske. “Jednostavno smo se povezali preko prijatelja i sada smo super ekipa”, kaže ona.

VAŠ PLAN Prigrlite grupna druženja i kad god možete uključite u njih zajedničkog prijatelja kako ne bi došlo do potencijalne drame. 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj