Opijene hormonima – i željom za seksom!

14/06/2018

Postoje dani u mjesecu kada se osjećamo kao da je cijeli svijet naš – sve nam polazi od ruke, samouvjerene smo, nitko nam ništa ne može! I kada se osjećamo kao seksualne boginje...

...Tik što smo se opustile i uživjele u te emocije, odjednom nas i najobičniji pogled prolaznika može uznemiriti i poljuljati u našim namjerama! Muškarcima su ovakvi naši emotivni 'valunzi' čista znanstvena fantastika, no vrlo često ni žene same ne znaju što se s njima događa. Da ne bi same sebe krivile za to – uprite prstom u hormone!

Dakle, sve je povezano sa svime, a da bi žena imala uredan mjesečni ciklus mora postojati ta zadivljujuća hormonska harmonija i samo mali disbalans remeti cijeli ciklus. Sam ciklus počinje krvarenjem koje u prosjeku traje oko 5 dana. Tada trebamo usporiti, odmoriti se, utopliti se dekicom i počastiti nekom finom čokoladicom. Također, tada trebamo dati tijelu mogućnost za započne novi ciklus. Do 12. dana ciklusa slijedi folikularna faza - faza zriobe jajnih stanica kada se naše tijelo biološki i psihološki priprema roditi.
Kako je prošla menstruacija a tijelo se očistilo to se manifestira i na naš fizički izgled – ten, koža, kosa i sve na nama je u najboljem stanju! U ovoj fazi naš mozak luči endorfin i seratonin, hormone sreće pa smo (uglavnom) vrlo zadovoljne sobom i puno se smijemo. Što je vrlo važno, tada ne osjećamo glad i nervozu! Istodobno smo otvorene za ljubav i primanje, zavodimo, koketiramo i teško nam je odoljeti!

Opijene smo hormonima i sve gledamo kroz ružičaste naočale. Razum je skoro pa isključen. No, nakon toga slijedi ovulacijska faza (otprilike od 13. do 15. dana ciklusa) koju karakterizira nagli skok LH-a (čije su vrijednosti deseterostruke u odnosu na prvu fazu ciklusa), te nešto manji skok FSH-a. Njihova lučenja nisu ravnomjerna, nego imaju pulsirajući karakter, a vrijednosti im se mijenjaju svakih 90 minuta. U ovoj fazi žene su često nervozne, ratoborne a neke osjećaju bol. Ovulacija može kod nekih žena biti popraćena i laganim krvarenjem. S druge strane, u ovoj fazi naš organizam, koji je 'spreman' za oplodnju povećava razinu testosterona – što je ustvari izvrstan 'trik prirode' koji povećava seksualnu želju. Estrogen je na vrhuncu, a testosteron i progesteron čine ženu jako raspoloženom, pa čak i euforičnom!

Dakle, već prema menstruacijskom ciklusu možete odrediti kada su idealni dani za - akciju s partnerom!

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo