Nabasali ste na mitomana?

11/01/2018

Svi znamo barem jednog lažljivca/-icu, no s pravim patološkim slučajevima mitomanije se rijetko susrećemo. Što napraviti ako ipak nabasamo na (ili se zaljubimo u) mitomana / ili mitomanku?

Ovaj psihijatrijski poremećaj, često pogrešno shvaćen, manifestira se kroničnim lažima, no treba li na mitomaniju reagirati isto kao i na laži "noralnih",  povremenih lažljivaca? Logično bi bilo mitomana suočiti sa istinom, no istina je potpuno drukčija. Kako, dakle, reagirati na mitomaniju, i što napraviti ako shvatite da je netko do koga vam je stalo - bio to dečko kojeg ste upoznali, ili najbolja prijateljica - zapravo patološki lažljivac?

 

Patologija mitomanije
Postoje male laži, uobičajene, koje svi radimo ponekad. Kao kad morate opravdati kašnjenje ili zašto je džemper vašeg dečka postao ružičasta nakon što ga je “netko” stavio u perilicu rublja. I postoje one pravi laži, oni koje često toleriramo jer imaju funkciju obmanjivanja i ranjavanja. Konačno, postoji slučaj mitomanije, pravih patoloških lažljivaca, onih koji lažu čim zinu, ali doslovce. Jer, za razliku od prve dvije kategorije, mitoman zapravo nije svjestan da je ono što govori laž ili da su njegove riječi izmišljotine. On vjeruje u svoje laži. On ih živi i osjeća kao da su čista istina.

LIAR_LAŽ_0348068020

Zbog toga, mitomanija nije loša navika ponašanja, već klinički prepoznata patologija. Jer, dok lažljivce možemo prepoznati po tome što izbjegavaju pogled, čudan odabri riječi, grubi način izgovaranja laži, i ostale sitnice koje ga odaju (jer mu je neugodno dok izgovara laž), pravi mitoman vjeruje u svoje riječi kao da su istina, i pokazuje vrlo malo znakova koji bi ga mogli odati, zbog čega ga je teško dobiti na foru osjećaja krivnje-jer je nema.

Pogreške koje treba izbjegavati s mitomanima
Lakše je nositi se s običnim lažljivcem, nego s mitomanom. Potonji nema namjeru nikoga povrijediti ili nešto sakriti. Njegov je cilj impresionirati svoju okolinu kako bi se osjećao voljen i cijenjen. To je osoba koja psihički pati i nema samopouzdanje. To objašnjava zašto od svojih laži mitomani nisu spremni odustati tako lako. Logično bi bilo da ako mitomana suočimo sa svojim lažima, da će shvatiti, ali to nije rješenje jer na taj način mitomanu rušimo cijeli svijet, jer njegove su laži njegova istina, pa najčešće postaju agresivni ili se povlače u sebe.    S druge strane, ako glumite da vjerujete njegovim lažima, to će ga samo potaknuti da još više laže, i neće mu pomoći da riješi taj problem.

PRETTY LITTLE LIARS

"Male slatke lažljivice" zapravo nisu patloške lažljivice. One su lažljivice po potrebi, samo što je ta potreba postala svakodnevna (i istoimena TV-serija).

 

Pomozite mitomanu (ili mitomanki), ali zaštitite sebe

Isto kao što je vrlo opasno probuditi nekoga tko mjesečari, mitomane je vrlo opasno suočiti sa istinom. Opasno za njega, i opasno za vas. Jer, suočite li mitomana s istinom, mogao bi ući u fazu poricanja, i samouništenja.

Stoga, ako se nađete u odnosu ili situaciji s mitomanom, postoje samo dva načina na koje možete reagirati: pokušavajući ga nagovoriti da potraži pomoć ... ili otići. Kolikogod se ovaj drugi način čini ekstreman, to je nažalost jedini način da vi ostanete živi i zdravi. Jer, mitomani su u stanju uništiti nečiji život.

Mitoman je zapravo kompulzivni lažljivac, on ne poznaje drugi način postojanja nego kroz svoju “poboljšanu stvarnost” i neće se zaustaviti bez odgovarajuće psihološke medicinske pomoći. Ako mu želite pomoći, prvo steknite njegovo povjerenje, i nakon toga, korak-po-korak, predložite mu ideju o savjetovanju sa stručnjakom.

LIAR-0089564191

Pinocchio, najveći lažljivac na svijetu, zabavan je ako ga čitamo u knjizi ili gledamo u crtiću, ali u stvarnom životu....

 

Budite strpljivi i pokušajte onoliko puta koliko možete (a da ostanete živi i zdravi), i da pritom ne izgubite kompas, i ne zaboravite da morate misliti na sebe. Stoga, ne dajte da vas mitoman uništi, i ne dajte se prevariti.

Cosmopolitan.hr

Preporučujemo

Komentiraj

Novo